Merkel: Oltani, oltani, oltani – csúcstalálkozót tartottak az oltási ütemezésről

oltási ütemezés Németországban

Ma tartották Németországban az oltási csúcstalálkozót egy videó konferencián keresztül Merkel és a tartományok vezetői. Merkel továbbra is tartja magát ahhoz, hogy szeptemberre a lakosság nagy része hozzájuthat a vakcinához.

Angela Merkel azzal számol, hogy a megnövekvő járványügyi számok miatt március 22-én, a járványkezelési csúcstalálkozón kénytelenek lesznek meghúzni a “vészféket”, amit arra az esetre terveztek be, ha a 7 napos új fertőzési számok elérik a felső 100-as határt.

Németországban általánosan növekednek a fertőzési számok.

Bárcsak elkerülhetnénk a vészfék meghúzását, de ez nem lesz lehetséges, ahogyan a járványügyi számok most állnak.

– mondta Merkel a hétfői csúcstalálkozóra utalva.

A mai megbeszélésen főleg az oltási ütemezésről volt szó.

Pár hét múlva megkezdődhet az oltás a Johnson & Johnson vakcinával. A célja a mai megbeszélésnek, hogy gyorsabbak és rugalmasabbak legyünk az oltásokkal. A német alaposság mellett áprilistól ezt is meg kell oldani.

Újságírói kérdésre mondta el Merkel, hogy amennyiben az EU nem hagyná jóvá az orosz vakcinát, amit nem tart valószínűnek, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy Németország saját úton hagyná jóvá és tenné elérhetővé, habár Merkel szívesebben választana az EU által jóváhagyott vakcinákból.

Ezt az eljárást Jens Spahn egészségügyi miniszter is támogatja.

Amint bővebb adatokat kapnak Oroszországtól, akár egy gyorsított eljárásban is jóváhagyhatja Németország az orosz Sputnik-V vakcinát, mondta Jens Spahn.

Merkel szerint az AstraZeneca vakcina nem szenvedett el bizalomhiányt az emberek körében és ő is beoltatná magát vele.

Fő cél, hogy a háziorvosok is mielőbb megkezdhessék a vakcinák beadását a koronavírus ellen, erre április végétől kerülhet sor. Addig az oltási központokban folytatódik az oltások beadása.

Áprilisban még kevés oltóanyag áll majd rendelkezésre, ezért a főleg a “veszélyeztetett csoportba” tartozókat kell beoltani. Az orvosi rendelők is főleg ezeknek a csoportoknak állnak majd először rendelkezésre.

Videó Angela Merkel mai sajtótájékoztatójáról az oltási csúcstalálkozó után

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.