Merkel optimista – a beoltottak hivatalosan is enyhítésekhez jutnak hétvégétől

Németország enyhít a beoltottaknak

A német kormány a héten döntött arról, hogy a beoltottaknak engedményeket adnak, az új szabályok már hétvégén életbe lépnek. Merkel pozitívan tekint a jövőbe. Egyes tartományok már a héten életbe léptetik ezeket az enyhítéseket a beoltottaknak. Pünkösdre a legtöbb tartomány a járványügyi számok miatt már nyit.




A beoltottaknak nem kell már negatív teszt

A hétvégétől a beoltottaknak és a gyógyultaknak nem lesz szükségük a negatív tesztre, ha például fodrászhoz vagy vásárolni mennek. Szabadon találkozhatnak más beoltottakkal, és ha nem beoltottakkal találkoznak, nem számítanak már bele a kontakt szigorítás szabályába. A kijárási szigorítások sem érvényesek rájuk. Utazáskor nem kell karanténba menniük, hacsak nem egy vírus-variánssal fertőzött területről érkeznek. 

Ezt a döntést a Robert Koch Institut kutatása alapján hozták meg.

A német egészségügyi miniszter nyárra jelentette be a digitális oltási igazolvány bevezetését, ezzel megkönnyítve az utazók dolgát.




Több tartomány már döntött

Több tartományban már korábban életbe lépett ez a szabályozás, vagyis, hogy az oltottak a negatív teszttel rendelkezőkkel egyelőek.

Az oltási igazolvány papír vagy digitális formájú kell, hogy legyen, és németül, angolul, franciául, olaszul vagy spanyolul fogadják el a második oltás után 14 nappal.

Ha valaki gyógyult, szintén igazolnia kell egy pozitív PCR teszttel, ami nem lehet régebbi 6 hónapnál, de min. 28 napos. A maszk-kötelezettség megmarad számukra is.

A kormány a rendeletet az új módosított járványügyi törvényben hozta meg. De még mindig sok a nyitott kérdés, amire valószínűleg a következő napokban találunk választ.

A hotelek megnyitása csak beoltottaknak nincs a tervben

Az FDP frakcióvezetője Chrisian Dürr ennek ellenére aggódik:

Amennyiben csak a beoltottak kapják vissza a szabadságukat, akkor a kisgyermekes családok a nyáron valószínűleg nem tudnának nyaralni menni. Ezáltal pont ők, akik hónapokig szolidaritást mutattak az idősebb emberekkel szemben, lennének hátrányban.

– mondta Christian Dürr.

Aki egy negatív teszttel rendelkezik, 24 óráig ugyanúgy vehessen részt a társadalmi életben, mint egy beoltott, mondta Dürr.




Merkel optimista

Merkel örömmel jelentette be egy belső ülésen, hogy a járványügyi helyzet az országban enyhül.

Már látjuk a fényt az alagút végén.

– mondta Merkel.

A csökkenő járványügyi számok és az intenzív osztályokon lévő helyzet enyhülését említette Merkel, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy minél óvatosabban tesszük meg most az első nyitási lépéseket, annál gyorsabban profitálhatunk a nyitással.

Mint Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter bejelentette, a rendeletet sürgősségi eljárásban hagyták jóvá és fontos lépésnek nevezte a normalitás felé.

Egy jogállamban egyértelmű kell, hogy legyen, hogy a korlátozások csak “alapos indokkal” lehetségesek, mások életének és egészségének érdekében. Ha ez az “indok” már nem áll fenn, a korlátozást sem lehet fönntartani.

Lambrecht elmondta, hogy a jogállamiság nemcsak a jó időkben érvényes, de a válság idején is különösen fontos. Ha a vírusfertőzés kockázata nagymértékben csökken azoknál, akiket már teljesen beoltottak vagy gyógyultak, a törvényhozásnál ezt figyelembe kell venni.

Ezt valósítottuk most meg. A csökkenő járványügyi számok is reményt adnak arra, hogy jó úton járunk.

– mondta Lambrecht.

A köztulajdonban lévő létesítmények még nem nyitnak meg

Egy német cikk arról, hogy ez a rendelet csak az első lépés a normalitás felé, mivel még egyelőre nem lesz rögtön minden olyan a beoltottaknak, mint korábban.

A köztulajdonban lévő létesítmények, mint a strandok, uszodák, múzeumok, nem nyitnak meg külön a beoltottak miatt.

A bárok és az éttermek is egyelőre zárva maradnak, ha a járványügyi számok a nyitást nem engedik meg. Egyelőre még vitatott, hogy a beoltottak számára a továbbiakban mi nyílhat meg, de a vitát megelőzheti az általános nyitás.

A csökkenő járványügyi számoknak köszönhetően már hamarosan egyre több minden megnyithat, mint pl. az éttermek teraszai. Ebben az esetben a beoltottak előnyt élveznek, mert nekik nem lesz szükségük a negatív tesztre. Ezt Saarland tartomány már bevezette.




A privát üzemeltetők maguk dönthetnek

A magánszolgáltatók egyénileg dönthetnek majd arról, hogy kit fogadnak vendégként és kit nem.

Az egyenlő bánásmódról szóló általános törvény (AGG) tiltja az önkényes megkülönböztetést pl. etnikai vagy életkor alapján, de nem említi az egészségügyi szempontokat, pl. oltási szempontot.

Ez a kérdés természetesen csak akkor lesz érdekes, ha már az éttermek és üzletek, bárok is megnyithatnak. Akkor azonban az üzemeltetőknek jogukban áll saját maguknak eldönteni, hogy kiket engednek be.

Minél inkább közelebb kerülünk a nyájimmunitáshoz, annál nagyobb lesz a jogi nyomás, hogy a nyitás mindenkire vonatkozzon, beleértve a nem beoltottakat is, írja a Tageschau cikke.

Nyárra várható, hogy Németország 60%-át sikerül beoltani.

Forrás Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.