Merkel szerint akár húsvétig is eltarthatnak a nehéz hetek

Merkel szerint akár húsvétig is nehéz időszak várhat ránk

Angela Merkel a német ntv hírmagazin információi szerint egy zárt ülésén arról beszélt, hogy attól tart, akár húsvétig is eltarthatnak a nehéz hetek a folyamatosan növekvő fertőzés számok miatt. Írországot, mint elrettentő példát említette, ahol a számok nagyon rövid idő alatt megnégyszereződtek.

Németországra 8-10 nehéz hét vár, attól függően, hogy az új vírus mutáció milyen gyorsan terjed.

Azt nem tudni, hogy Merkel szorgalmazza-e a január végéig tartó lezárások meghosszabbítását, de egyedül ő erről nem is dönthet, erről a tartományok maguk döntenek.

Az új vírus mutáció több szakembert és politikust is aggodalommal tölt el, mivel gyorsabban terjed, mint a mostani vírus variáns.

Nagy-Britanniában a helyzet drámai. A halottak és a fertőzöttek száma gyorsan nő, január 4-től egy február közepéig tartó lezárást vezettek be.

A német kormány általános célja, hogy az új fertőzések száma ne legyen több, mint 50 / 100.000 lakos / 7 nap.

Szakemberek kétlik, hogy január végéig ezt a szintet sikerül elérni. Attól is tartanak, hogy az új vírus mutáció miatt még több ember beoltására lesz szükség, hogy a járványt meg lehessen állítani.

Eddig a lakosság 2/3-ának beoltásáról volt szó, ami elég lehet egy immunitás kialakulásához. Eddig Németországban nagyjából 600.000 embert oltottak be.

Söder is pár napja nyilatkozott, hogy szerinte februárban is meg kell hosszabbítani a lezárásokat.

Közben Bajorország bevezeti a tömegközlekedésben és az üzletekben az FFP2 maszk kötelező hordását január 18-tól.

Baden-Württemberg miniszterelnöke is bejelentette, hogy februárban további szigorítások várhatóak. Winfried Kretschmann miniszterelnök elmondta, hogy az éjszakai kijárási korlátozás jól bevált, ezért azt fogja legutoljára eltörölni.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.