Merkel utolsó újévi beszéde: Micsoda egy év

Merkel újévi beszéde

Kedves Polgárok!

Micsoda egy év áll mögöttünk! 2020-ban olyasmi jött, amivel a világ nem számolt. Egy eddig ismeretlen vírus furakodott be a testünkbe és az életünkbe. Ott érintett minket a legjobban, ahol emberként a legfájdalmasabb: a találkozásokban, ölelésekben, a beszélgetésekben és az ünneplésekben.

A vírus a normális viselkedést kockázatossá tette és az egészen szokatlan védőintézkedéseket normálissá.

2020 a járvány és a tanulás éve volt. Az év elején egy olyan vírus ellen kellett védekeznünk, amiről alig volt tudomásunk és információnk. Olyan döntéseket kellett hoznunk, amiről csak remélhettük, hogy a helyes döntések lesznek.

A koronavírus járvány egy politikai, szociális és ökonómiai évszázadbeli feladat. Egy történelmi krízis, mely mindenkire nagy terhet szabott ki, van akire túl nagyot.

Tudom, hogy hatalmas bizalmat és türelmet igényelt és igényel Önöktől, és az erőfeszítésüket szívből szeretném megköszönni.

Az év végén álljunk meg egy picit és gyászoljunk. Mint társadalom ne felejtsük el, hányan veszítették el szeretteiket, anélkül, hogy az utolsó órában velük lehettek volna. Nem tudom a fájdalmukat csökkenteni, de gondolok rájuk, ma este is.

Csak elképzelni tudom, hogy milyen keserű lehet a koronavírus miatt elveszíteni szeretteinket, vagy a vírus utáni szövődményektől szenvedni, miközben egyes javíthatatlanok tagadják a vírus létezését. Az összeesküvés elméletek nem csak hamisak és veszélyesek, de cinikusak és szörnyűek is az érintettekkel szemben.

2020 az aggódás és a bizonytalanság éve volt. Ugyanakkor sokan közös erőfeszítéssel nagy munkát vittek véghez anélkül, hogy nagy dobra verték volna, mint pl. az orvosok, ápolók, gondozók. Az egészségügyi dolgozók hirtelen a járvány elleni küzdelem középpontjává váltak. Látjuk, hogy a katonáink is örömmel segítenek ahol csak kell.

Számtalan embernek köszönhető, hogy munkájukkal az életünket a járvány ellenére élhetővé tették. Ilyenek a boltban dolgozók, a szállítók, a postán, buszokon, vonatokon, óvodákban, iskolákban, rendőrségen, templomokban, szerkesztőségekben dolgozók.

Nagyon hálás vagyok azért, hogy ilyen sokan következetesen betartják a szabályokat, a távolságot egymástól és hordanak maszkot. Ebben fejeződik ki számomra, hogy milyen az élet egy emberbarátságos társadalomban. Figyelmesség és előzékenység másokkal szemben és az egységesség tudatossága. Több millió polgár ilyen hozzáállása segített át minket eddig a járványon és fog is a jövőben, mert szükség lesz rá.

Mi ad nekem reményt? Néhány napja a reménynek arca is van. Ezek az első beoltott emberek arcai a gondozóotthonokban és kórházakban. Nem csak nálunk, hanem a többi európai országokban és más országokban is. Naponta egyre többen lesznek beoltva, lépésekben mindenki sorra kerül aki szeretne, én is.

Reményt adnak a tudósok is, világszerte, de pont itt, Németországban is.

Az első megbízható korona-teszt nálunk lett kifejlesztve, és most Európában és sok más országban az elsőként jóváhagyott oltás egy német cég kutatásából származik, melyet most német-amerikai kooperációként gyártanak. A török származású alapítók Mainz-ból elmondták, hogy a kutatócégben 16 nemzetiségű ember dolgozik. Semmi nem mutatja meg jobban, hogy az európai és nemzetközi közös munkában rejlik a sokszínűség és az erő, és ez hozza meg az előrelépést.

A feladatok, amik elé a járvány állít minket, hatalmasok továbbra is. Sok cég, munkavállalók, egyéni vállalkozók, művészek élnek egzisztenciális félelemben.

A német kormány, ebben a teljesen önhibájukból kialakult állapotukban, nem hagyta őket egyedül. Az állam soha nem látott mértékben nyújt segítséget. A rövidített munka javított szabályaival is támogatja a dolgozókat, hogy a munkahelyek megmaradhassanak.

Jövőre is minden a koronavírusról fog szólni? Nem, és idén sem így volt.

Nem csak a járvány hozott gyors változásokat a világunkban. Ezért is nagyon fontos, hogy Németország a jövőben minden erejével és kreativitásával bátor ötleteket hozzon. Hogy a gazdaságunk, a mobilitásunk és az életünk klímabarátságos legyen.

Hogy minden Németországban élő ember egyenlő módon részesülhessen a jó életkörülményekben és oktatásban. Hogy Európával jobban megálljuk a helyünket globális és digitalizált világban.

Kedves Polgárok! Nincs mit szépíteni, nehéz idők ezek országunk számára és ez még egy darabig így lesz. Sokáig még tőlünk is függ, hogy a járványt hogyan vészeljük át. A tél nehéz és az is marad. Tudjuk, mi a vírus ellenszere, az oltás mellett a leghatásosabb módszer a szabályok betartása, együtt és közösen.

A végén hagy mondjak valami személyeset. 9 hónap múlva Bundestag választás lesz, amiben én nem veszek részt. Ezért ez az utolsó újévi beszédem Önökhöz, mint német kancellár.

Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy az elmúlt 15 évben még soha nem éreztük ilyen nehéznek az elmúlt évet. Mégis még soha nem vártuk ennyire a következőt minden aggodalom és esetleges kétkedés ellenére, mint most, hatalmas reménnyel.

Szívből kívánok Önöknek és családjuknak minden jót az új évre és Isten áldását!

www.bundesregierung.de

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter
Az ukrajnai háború árnyékában egyre több szíriai és afganisztáni menekült érkezik Németországba a ...

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek
Bár Oroszország leállította a Németországba irányuló gázszállításokat, az ország gáztárolói mostanra majdnem megteltek. ...

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban
Németországban augusztusban csaknem 8%-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. Ez főként ...

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett
Hat ország Europol-nyomozói csaptak le egy embercsempészbandára. A gyanúsítottak magánrepülőgépekkel és hamisított diplomáciai ...

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben – az országosról a héten döntenek

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben - az országosról a héten döntenek
Berlin polgármestere Franziska Giffey úgy döntött, hogy a Németországban szeptemberben lejárt 9 Eurós ...

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le – új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le - új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel
Az új járványügyi törvénnyel életbe lépnek az őszi és téli korona-szabályok. Októbertől az ...

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop – 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop - 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz
Az osztrák kormány segélycsomagról döntött, ami a privát háztartások áramfogyasztását érinti. Rezsiszámla kedvezményt ...

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció
Október 1-jén a németországi bruttó minimálbér óránként 12 Euróra emelkedik. Az alacsony keresetűek ...

Reális lehet a “Blackout”, vagyis a tartós áramkimaradás Németországban

Reális lehet a "Blackout", vagyis a tartós áramkimaradás Németországban
A Német Városok és Települések Szövetsége a feszült energiaellátási helyzetre való tekintettel széleskörű ...

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott
Csütörtök este több járókelőre is rátámadt késsel egy férfi a bajorországi Ansbachban, akit ...

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben – új járványügyi törvény

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben - új járványügyi törvény
A Bundestag szavazott a járványügyi törvény módosításáról. A jogszabálycsomag általában szigorúbb követelményeket ír ...