Merkel üzent: Kemény tél elé nézünk

November 16-án, hétfőn döntenek a tartományok vezetői és a német kormány, hogyan tovább. A német kancellár november 14-én egy podcast-ben üzent a német polgároknak és jelentette be az új polgári dialógust:

“A koronavírus járvány mindannyiunk számára korlátozásokat jelent. Számomra a személyes találkozók hiányoznak a legjobban úgy a magánéletben, mint a szakmai életben.

A polgárokat meghallgatni és találkozni velük, mint német kancellárnak ez nagyon fontos.

Hogy ezt ezekben az időkben is lehetővé tegyük, létrehoztuk az új “polgári dialógust” (Bürgerdialogen), Beszélgetés a német kancellárral” (Die Bundeskanzlerin im Gespräch) címmel.

Ezekben a videó-konferenciákban arról szeretnék többet megtudni, hogy a különböző területeken dolgozó, tanuló emberek, hogyan élik meg a járványhelyzetet és milyen aggodalmaik vannak.

Az elmúlt héten tanulókkal beszélgettem, csütörtökön pedig pedig ápolókkal fogok beszélgetni.

Azok az emberek, akiket gondozni kell, családtagjaik és ápolóik, társadalmunk olyan csoportja, akikre külön oda kell figyelni.

Mindannyiunknak van mit az idősebb generációknak megköszönni, és azoknak, akik őket ápolják.

A járvány az idősek otthonában való életet különösen megnehezíti, az ott dolgozók számára is. A vírus elleni védekezés fontos, de a válasz nem egyből az elzárás.

Sok idősek otthona talált megoldást arra, hogy a látogatás fönntartható legyen. Kíváncsi vagyok, hogy a beszélgető partnereim miről fognak majd beszámolni ezzel kapcsolatban.

Az új teszt-stratégia, mely októbertől lépett érvénybe, előírja, hogy az antigén gyors-teszteket az idősek otthonában és a kórházakban fogjuk elsőként bevetni.

És ha már elérünk odáig, hogy elérhető lesz a vírus elleni oltás, szintén ezek a csoportok élveznek majd elsőbbséget. A rizikó-csoportba tartozók is elsőként kaphatják majd meg az oltásokat.

Ezenkívül az ápolói, gondozói szakmát is attraktívabbá szeretnénk tenni a fiatalok számára. Ez ügyben már tettünk lépéseket.

Az elmúlt időszakban a gondozók korona-prémiumot kaptak, ezzel is elismerve a munkájukat.

Az előttünk álló tél sokunktól nagy erőfeszítéseket kíván majd meg. Még egy ideig a vírus határozza meg az életünket.

Ez azt jelenti, hogy nem találkozhatunk gondtalanul embertársainkkal.

Természetesen az újfajta kommunikációs módszerek segítenek, de ezek nem helyettesítik a személyes találkozókat. Ennek ellenére örülök, hogy hamarosan találkozhatunk az új polgári dialógusban.”

Merkel egy korábbi válaszadásaiban több fontos kérdést válaszolt meg.

A podcast


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.