Mi változik 2021-ben Németországban? Új év, új szabályok

Mi változiik 2021-ben Németországban

2021 számos változtatást hoz magával: A szolidaritási adót megszüntetik, megadóztatják a CO2-kibocsátást, betiltják az egyszerhasználatos műanyagot

A 2021-es változások rövid áttekintése

Minimálbér

A törvényben meghatározott minimálbér január 1-től 9,50 Euró lesz óránként. A tervek szerint 6 hónaponként további emelések várhatók: Először 9,60, majd 9,82, végül 2022. július 1-től 10,45 Euró lesz az óránkénti bruttó minimálbér. Erről részletesen itt olvashatunk.
Szolidaritási adó

Január 1-től nem kell szolidaritási adót fizetni az adózók 90%-ának. További 6,5%-nak pedig csak részlegesen kell fizetni – minél több valakinek a jövedelme, annál többet. Csak a legmagasabb jövedelemmel rendelkező 3,5%-nak kell ezentúl az eddigiek szerint a kasszák elé járulni.

A szolidaritási adó eredetileg egy különadó volt, amelyet elsősorban Kelet-Németország fejlesztése érdekében vezettek be. Mértéke a társasági adó és a jövedelemadó 5,5 %-a volt.

Családi pótlék – Kindergeld

Január 1-től gyerekenként 15 Euróval több családi pótlékot kapnak a családok. Ez azt jelenti, hogy az első és második gyerek után 219 Eurót kapnak a szülők havonta, a harmadik gyerek után 225 Eurót, míg a negyedik vagy annál több gyerek után 250 Eurót. A gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény is emelkedik: A szülőknek együttesen összesen 8.388 Euró után nem kell jövedelemadót fizetniük.
Egyszerhasználatos műanyag

Július 3-tól tilos lesz egyszerhasználatos műanyagból készült termékeket forgalmazni. Idetartoznak például a műanyag edények/tányérok-és evőeszközök, a szívószál, valamint a meleg ételek és italok csomagolására használt hungarocellből készült csomagolások is. Ezzel a törvénnyel Németország azt az uniós rendeletet hajtja végre, amely szerint az összes tagállamban be kell tiltani az egyszerhasználatos műanyagokat.

CO2-kibocsátási adó – nő a benzin ára

Január 1-től 25 Eurót kell fizetni a tonnánkénti CO2-kibocsátásért. Ennek alapján, a Környezetvédelmi Minisztérium szerint 1 liter benzin nagyjából 7 centtel lesz drágább. A fosszilis nyersanyagokat forgalomba hozó cégek az így keletkező többletköltségeiket átháríthatják a fogyasztókra. A tonnánkénti CO2-kibocsátás utáni adó mértéke fokozatosan emelkedik, 2025-ben pedig már eléri a tonnánkénti 55 Eurót.

Az államnak az ebből származó bevételeket a klímavédelembe kell visszaforgatnia, részben pedig a lakosságnak kell visszaosztania: Annak érdekében, hogy ne érje hátrány a messziről ingázókat, az ingázóknak nyújtott juttatás 2021-től, a 21. kilométertől számítva 30-ról 35 centre emelkedik.

Ezen kívül csökkentik a megújuló energiaforrások pótdíjazását (EEG-Umlage) is: A zöldenergia támogatása érdekében a német kormány a fogyasztók hozzájárulását 6,5 cent per kilowattórában maximalizálja. 2020-ban ez 6,756 cent volt.

Személyi igazolvány

A személyi igazolvány kiállítása 24 évnél idősebbek számára 37 Euró lesz. Eddig ez 28,80 euró volt. 2021. augusztus 2-től az újonnan igényelt személyi igazolványokat ujjlenyomatos chippel kell ellátni. A régi igazolványok az érvényességi idő végéig továbbra is érvényesek maradnak. Erről részletesen itt olvashatunk.
Igazolás keresőképtelenségről – AU-Bescheinigung

Január 1-től a kezelőorvosok digitális formában juttatják el a keresőképtelenségről szóló igazolást az egészségbiztosítóknak. Ezentúl nincs szükség arra, hogy a betegek maguk nyújtsák be a „sárga igazolást” az egészségbiztosítónak, a munkáltató felé azonban ezt továbbra is meg kell tenniük. 2022-től az adatokat a munkaadó számára is elektronikusan lehívhatóak lesznek.

Elektronikus betegnyilvántartás

Január 1-től mindenki, aki rendelkezik a törvényileg előírt biztosítással, elektronikus betegnyilvántartót kártyát (ePA) kaphat egészségbiztosítójától. Ez nem lesz kötelező. A nyilvántartásban olyan adatok fognak szerepelni, mint például a beteg leletei, diagnózisai, a gyógyszerszedésre vonatkozó adatok, oltások és az orvosoktól kapott levelek.

Ily módon, vészhelyzet esetén a fontos információk gyorsan az orvosok rendelkezésére állhatnak, valamint kiküszöbölhető lesz például az, hogy orvosváltás esetén ugyanazt a vizsgálatot még egyszer elvégezzék.
Alapnyugdíj – Grundrente

A kevés nyugdíjjal rendelkezők (1,3 millió nyugdíjas) kiegészítésként úgynevezett alapnyugdíjat kapnak január 1-től. Ezt azok kapják meg, akik 33 éven át – munkaviszonyból, gyermeknevelésből vagy gondozási tevékenységből – fizették a nyugdíjjárulékot. Ezt nem kell külön kérvényezni.

Ennek mértéke fokozatosan emelkedik: Az kapja meg a teljes összeget, aki 35 éven át fizette a nyugdíjjárulékot. Ezt azonban csak azok kapják meg, akiknek a havi bevétele egyedülálló nyugdíjasként max. 1.250 Euró, illetve házastárssal vagy élettárssal élő nyugdíjasok esetén legfeljebb 1.950 Euró. Ezt az összeget meghaladó nyugdíj esetén az alapnyugdíj 60%-át írják jóvá.

Alapjuttatás és szociális segély

Az egy háztartásban egyedül élőknek nyújtandó Hartz-IV január 1-től 446 Euró lesz havonta – ez 14 Euróval több, mint korábban. Azok a 18-24 évesek, akik a szülőkkel élnek, 357 Euró alapjuttatást kapnak. A gyerekek után 5 éves korig 283 Euró, míg a 6-13 évesek után 309 Eurós kiegészítést kapnak a rászorulók, a 14-17 éves gyerekek után pedig 373 Euró jár havonta.
Jövedelemadó

Az adómentes jövedelem – azaz a jövedelemnek azon része, amely után nem kell adót fizetni – 2021-ben 9.744 Euróra emelkedik. Eddig ez 9.408 Euró volt évente.

ÁFA

Január 1-től a legtöbb termék áfája ismét 19 %, míg az alapvető szükségleteket kielégítő termékek, elsősorban az alapvető élelmiszerek áfája 7% lesz. A német kormány a koronavírus-járvány miatt korábban fél éves időtartamra csökkentette ennek az adónemnek a mértékét annak érdekében, hogy ösztönözze a fogyasztást, és fellendítse a gazdaságot.

Gépjárműadó

Annak, aki január 1-től magas CO2-kibocsátású autót helyeztet forgalomba, több gépjárműadót kell fizetnie.

A személygépjárművekre kivetett adót a motor térfogata és a CO2-kibocsátása alapján számítják ki. A jövőben azonban egyre inkább a CO2-kibocsátás mértékét fogják figyelembe venni. Ennek célja nem más, mint az alacsony károsanyag-kibocsátású autók vásárlásának ösztönzése.

www.zdf.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.