Mi változik 2021-ben Németországban? Új év, új szabályok

Mi változiik 2021-ben Németországban

2021 számos változtatást hoz magával: A szolidaritási adót megszüntetik, megadóztatják a CO2-kibocsátást, betiltják az egyszerhasználatos műanyagot

A 2021-es változások rövid áttekintése

Minimálbér

A törvényben meghatározott minimálbér január 1-től 9,50 Euró lesz óránként. A tervek szerint 6 hónaponként további emelések várhatók: Először 9,60, majd 9,82, végül 2022. július 1-től 10,45 Euró lesz az óránkénti bruttó minimálbér. Erről részletesen itt olvashatunk.
Szolidaritási adó

Január 1-től nem kell szolidaritási adót fizetni az adózók 90%-ának. További 6,5%-nak pedig csak részlegesen kell fizetni – minél több valakinek a jövedelme, annál többet. Csak a legmagasabb jövedelemmel rendelkező 3,5%-nak kell ezentúl az eddigiek szerint a kasszák elé járulni.

A szolidaritási adó eredetileg egy különadó volt, amelyet elsősorban Kelet-Németország fejlesztése érdekében vezettek be. Mértéke a társasági adó és a jövedelemadó 5,5 %-a volt.

Családi pótlék – Kindergeld

Január 1-től gyerekenként 15 Euróval több családi pótlékot kapnak a családok. Ez azt jelenti, hogy az első és második gyerek után 219 Eurót kapnak a szülők havonta, a harmadik gyerek után 225 Eurót, míg a negyedik vagy annál több gyerek után 250 Eurót. A gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény is emelkedik: A szülőknek együttesen összesen 8.388 Euró után nem kell jövedelemadót fizetniük.
Egyszerhasználatos műanyag

Július 3-tól tilos lesz egyszerhasználatos műanyagból készült termékeket forgalmazni. Idetartoznak például a műanyag edények/tányérok-és evőeszközök, a szívószál, valamint a meleg ételek és italok csomagolására használt hungarocellből készült csomagolások is. Ezzel a törvénnyel Németország azt az uniós rendeletet hajtja végre, amely szerint az összes tagállamban be kell tiltani az egyszerhasználatos műanyagokat.

CO2-kibocsátási adó – nő a benzin ára

Január 1-től 25 Eurót kell fizetni a tonnánkénti CO2-kibocsátásért. Ennek alapján, a Környezetvédelmi Minisztérium szerint 1 liter benzin nagyjából 7 centtel lesz drágább. A fosszilis nyersanyagokat forgalomba hozó cégek az így keletkező többletköltségeiket átháríthatják a fogyasztókra. A tonnánkénti CO2-kibocsátás utáni adó mértéke fokozatosan emelkedik, 2025-ben pedig már eléri a tonnánkénti 55 Eurót.

Az államnak az ebből származó bevételeket a klímavédelembe kell visszaforgatnia, részben pedig a lakosságnak kell visszaosztania: Annak érdekében, hogy ne érje hátrány a messziről ingázókat, az ingázóknak nyújtott juttatás 2021-től, a 21. kilométertől számítva 30-ról 35 centre emelkedik.

Ezen kívül csökkentik a megújuló energiaforrások pótdíjazását (EEG-Umlage) is: A zöldenergia támogatása érdekében a német kormány a fogyasztók hozzájárulását 6,5 cent per kilowattórában maximalizálja. 2020-ban ez 6,756 cent volt.

Személyi igazolvány

A személyi igazolvány kiállítása 24 évnél idősebbek számára 37 Euró lesz. Eddig ez 28,80 euró volt. 2021. augusztus 2-től az újonnan igényelt személyi igazolványokat ujjlenyomatos chippel kell ellátni. A régi igazolványok az érvényességi idő végéig továbbra is érvényesek maradnak. Erről részletesen itt olvashatunk.
Igazolás keresőképtelenségről – AU-Bescheinigung

Január 1-től a kezelőorvosok digitális formában juttatják el a keresőképtelenségről szóló igazolást az egészségbiztosítóknak. Ezentúl nincs szükség arra, hogy a betegek maguk nyújtsák be a „sárga igazolást” az egészségbiztosítónak, a munkáltató felé azonban ezt továbbra is meg kell tenniük. 2022-től az adatokat a munkaadó számára is elektronikusan lehívhatóak lesznek.

Elektronikus betegnyilvántartás

Január 1-től mindenki, aki rendelkezik a törvényileg előírt biztosítással, elektronikus betegnyilvántartót kártyát (ePA) kaphat egészségbiztosítójától. Ez nem lesz kötelező. A nyilvántartásban olyan adatok fognak szerepelni, mint például a beteg leletei, diagnózisai, a gyógyszerszedésre vonatkozó adatok, oltások és az orvosoktól kapott levelek.

Ily módon, vészhelyzet esetén a fontos információk gyorsan az orvosok rendelkezésére állhatnak, valamint kiküszöbölhető lesz például az, hogy orvosváltás esetén ugyanazt a vizsgálatot még egyszer elvégezzék.
Alapnyugdíj – Grundrente

A kevés nyugdíjjal rendelkezők (1,3 millió nyugdíjas) kiegészítésként úgynevezett alapnyugdíjat kapnak január 1-től. Ezt azok kapják meg, akik 33 éven át – munkaviszonyból, gyermeknevelésből vagy gondozási tevékenységből – fizették a nyugdíjjárulékot. Ezt nem kell külön kérvényezni.

Ennek mértéke fokozatosan emelkedik: Az kapja meg a teljes összeget, aki 35 éven át fizette a nyugdíjjárulékot. Ezt azonban csak azok kapják meg, akiknek a havi bevétele egyedülálló nyugdíjasként max. 1.250 Euró, illetve házastárssal vagy élettárssal élő nyugdíjasok esetén legfeljebb 1.950 Euró. Ezt az összeget meghaladó nyugdíj esetén az alapnyugdíj 60%-át írják jóvá.

Alapjuttatás és szociális segély

Az egy háztartásban egyedül élőknek nyújtandó Hartz-IV január 1-től 446 Euró lesz havonta – ez 14 Euróval több, mint korábban. Azok a 18-24 évesek, akik a szülőkkel élnek, 357 Euró alapjuttatást kapnak. A gyerekek után 5 éves korig 283 Euró, míg a 6-13 évesek után 309 Eurós kiegészítést kapnak a rászorulók, a 14-17 éves gyerekek után pedig 373 Euró jár havonta.
Jövedelemadó

Az adómentes jövedelem – azaz a jövedelemnek azon része, amely után nem kell adót fizetni – 2021-ben 9.744 Euróra emelkedik. Eddig ez 9.408 Euró volt évente.

ÁFA

Január 1-től a legtöbb termék áfája ismét 19 %, míg az alapvető szükségleteket kielégítő termékek, elsősorban az alapvető élelmiszerek áfája 7% lesz. A német kormány a koronavírus-járvány miatt korábban fél éves időtartamra csökkentette ennek az adónemnek a mértékét annak érdekében, hogy ösztönözze a fogyasztást, és fellendítse a gazdaságot.

Gépjárműadó

Annak, aki január 1-től magas CO2-kibocsátású autót helyeztet forgalomba, több gépjárműadót kell fizetnie.

A személygépjárművekre kivetett adót a motor térfogata és a CO2-kibocsátása alapján számítják ki. A jövőben azonban egyre inkább a CO2-kibocsátás mértékét fogják figyelembe venni. Ennek célja nem más, mint az alacsony károsanyag-kibocsátású autók vásárlásának ösztönzése.

www.zdf.de

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban
A lipcsei bírák két koronavédelmi intézkedéssel foglalkoztak. Az egész napos kijárási korlátozás Bajorországban ...

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban
Elkészült a gázárstop törvénytervezete, amely márciustól lép életbe, de visszamenőleg januártól lesz érvényes. (adsbygoogle ...

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban
Az év végén jár le a járványügyi törvény, amely oltáskötelezettséget ír elő az ...

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol
A német katasztrófavédelmi hivatal vezetője szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezen a télen ...

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül
Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban. (adsbygoogle = ...

Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban – vonatkiesésekre és késésekre kell számítani

Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban - vonatkiesésekre és késésekre kell számítani
“Bármilyen szikra katasztrófát okozhat” – mondta a rendőrség. Mivel egy balesetben megsérült tehervonatból ...