Mi változik augusztustól Németországban?

Mi változik augusztustól Németországban

Az egyik legfontosabb változás augusztus 1-től Németországban az új beutazási szabályok.

Ennek egyik legfőbb része, hogy valamennyi külföldről Németországba utazó, 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor egy negatív teszttel, oltással vagy gyógyulást igazoló papírral, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére.

A rizikóterület besorolás már csak 2 területet jelöl majd, a magaskockázatú és a vírusvariáns területeket. Részleteket erről itt lehet olvasni.
Adóbevallás: későbbi határidő és nagyobb átláthatóság

Eredetileg a 2020-as adóbevallást augusztus 2-ig kellene benyújtani. A járvány miatt azonban annyira megemelkedett a kérelmek száma, hogy a beadási határidőt 3 hónappal kitolták, így most október 31-re esik.

Az átláthatósági pénzügyi információkról szóló törvény (Transparenz-Finanzinformationsgesetz) augusztus elején lép hatályba. Azoknak a vállalatoknak, amelyeknek korábban nem kellett regisztrálniuk az átláthatósági nyilvántartásba (Transparenzregister), most ezt meg kell tenniük, és biztosítaniuk kell, hogy adataik a jövőben is naprakészek legyenek. A már bejegyzett cégeknél nem változik semmi.

A személyi igazolvány biztonságosabb lesz

2020. decemberében fogadták el az útlevél, személyazonosító és külföldi dokumentumok biztonságának megerősítéséről szóló törvényt.

Néhány változás már az év folyamán életbe lépett, egy másikra most augusztusban kerül sor. Augusztus 2 -tól minden újonnan kibocsátott személyi igazolványnak tartalmaznia kell az adott tulajdonos két ujjlenyomatát.

Ez, valamint a hamisítás elleni védelem érdekében a személyi igazolványon szereplő új verziószám célja a dokumentum biztonságának növelése. A változtatások a 2019/1157 EU rendeletén alapulnak.
Bónuszpénz a segélyen élő családok gyermekei számára

Az úgynevezett korona felzárkóztatási program részeként az alacsony jövedelmű családok minden gyermek után 100 euró egyszeri bónuszt kapnak.

A pénz szabadidős tevékenységekre fordítható. Azok a családok jogosultak a bónuszra, akik kapnak Hartz IV szociális segélyt, lakhatási támogatást vagy más alapvető szociális ellátást.

A pénzhez kérelmet kell benyújtani és bizonyítani, hogy segélyt kapnak. A nyomtatványt a Familienkasse weboldalán lehet megtalálni.

Változások a szerzői jogokban

Új szabályok vonatkoznak az online platformokra, amikor szerzői joggal védett művekről van szó.

A platform üzemeltetői bizonyos körülmények között felelősséggel tartozhatnak, ha a felhasználók engedély nélkül töltenek fel szerzői joggal védett műveket, például képeket, szövegeket vagy videókat.

A platformok óvintézkedéseket tehetnek a licencszerződések révén, és ugyanakkor bizonyos esetekben blokkolniuk kell tartalmakat fizetési kérelmek elkerülése érdekében. Rövid videókivágásokra a törvény nem vonatkozik. Németország ezzel egy 2019-es uniós irányelvet hajt végre.
A glifozát betiltása magánszemélyeknek

Személyes használatra, sportpályákon és játszótereken, valamint parkokban a gyomirtó szer használata a jövőben tilos.

Új foglalkozási betegségek

A tüdőrákot és a csípőízületi osteoarthritist a jövőben foglalkozási megbetegedéseknek kell tekinteni – azonban a diagnózishoz, mint olyanhoz, bizonyítani kell a közvetlen kapcsolatot az elvégzett munkával.

A taxikban a navigációs eszközök használata kötelező lesz

Augusztusban lép hatályba a személyszállítási törvény módosítása. Jó hír a leendő taxisoknak és sofőröknek, hogy a korábban előírt helyismereti tesztre már nem lesz szükségük. Viszont a taxikat fel kell szerelni egy naprakész navigációs rendszerrel. Elegendő, ha okostelefonon fut, így nem kell állandóan telepített eszköznek lennie a taxiban.
A törvénymódosítás új lehetőségeket is kínál a szolgáltatások összevonására. Több utas is rendszeresen megoszthatja autóját. Az olyan digitális közvetítő platformok, mint az Uber vagy a Free Now, csak olyan utazásokat kínálhatnak, amelyeket korábban alkalmazáson vagy telefonon keresztül rendeltek meg.

Közeleg a sztrájk a Deutsche Bahn vonatain

Augusztus kevésbé lesz kellemes a Deutsche Bahn (DB) utasai számára. Mivel augusztus 9 -től valószínűleg jelentős késésekre számíthatunk.

Ennek oka, hogy a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) sztrájkot hirdetett. Vezetőjük, Claus Weselsky 3,2 százalékos béremelést követel a DB alkalmazottai számára.

Az utasoknak ezért mindig figyelniük kell az aktuális menetrendet, mert késésekre kell számítani. Ha legalább 60 percet késik, az utazók pénzét részben visszatéríti a vasút.

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal
Ho … Ho … Ho… Ötisheimi Horgásztó! Sokan úgy neveznek minket, hogy egy ...
Elolvasom

Húsvét Németországban – Tojáslikőrös kuglóf recepttel

Húsvét Németországban - Tojáslikőrös kuglóf recepttel
Húsvét Németországban tojáslikőrös kuglóf recepttel és németországi szokásokkal
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Németország – Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban

Németország - Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban
A koronavírus fertőzés egyre jobban terjed, de az intenzív ápolást igénylő betegek és ...
Elolvasom

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben - nehéz a kitoloncolás
Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma ...
Elolvasom

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban – lezárhatják a híres Infinity-Pool-t

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban - lezárhatják a híres Infinity-Pool-t
A Berchtesgaden Nemzeti Park azt tervezi, hogy lezárja híres Infinity-Pool-t, melyet nem csak ...
Elolvasom

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban - összefoglaló
Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie? A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy ...
Elolvasom

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
Szemét szelektálás Németországban magyar szemmel. Milyen típusú szemetet kell különválasztani? Miért érdemes ezt ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.