Mi változik februártól Németországban?

Mi változik februártól Németországban

Megszűnik a maszkviselési kötelezettség a távolsági közlekedésben, megszűnik a munkahelyi járványügyi védelem, közeledik a higanytartalmú energiatakarékos izzók vége, a lisztkukacot élelmiszerként engedélyezik, a sör pedig drágul. Ezek és más dolgok várnak ránk az új hónapban.
Megszűnik a maszk-kötelezettség a távolsági közlekedésben Németországban

Február 2-tól a távolsági tömegközlekedésben a vonatokon és buszokon utazóknak már nem kell maszkot viselniük Németországban. A háttérben a gyengülő világjárványhelyzet áll.

Egyes tartományokban eltörölték a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedésben

Miután Bajorország, Szász-Anhalt és Schleswig-Holstein tartományok eltörölték a maszkviselési kötelezettséget a helyi tömegközlekedési eszközökön, február 1-től Baden-Württemberg, Észak-Rajna-Vesztfália és Hamburg is követi a példát. Brémában, Hessenben, Rajna-vidék-Pfalzban és Alsó-Szászországban február 2-tól, Türingiában pedig február 3-tól szűnik meg.

A kötelező maszkviselés az egészségügyi és ápolási intézményekben egyelőre érvényben marad

Az egészségügyi és ápolási intézményekben való maszkviselési kötelezettség országszerte április 7-ig érvényben marad.

Bajorországban és Baden-Württembergben azonban az egészségügyben dolgozóknak februártól megszűnik, a látogatóknak marad.
Végetér a munkahelyeken a járványügyi szabályozás

A Sars-CoV-2 munkavédelmi rendelet február 2-án hatályát veszti. A rendelet célja az volt, hogy megvédje a munkavállalókat a munkahelyi koronafertőzéstől, és ezáltal csökkentse a Long Covid-fertőzés kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a rendelet a tervezettnél jó két hónappal korábban ér véget. Eredetileg 2022. október 1-től 2023. április 7-ig kellett volna alkalmazni. Ezt felváltják a Szövetségi Munkaügyi Minisztérium megfelelő ajánlásai a munkahelyi egészségvédelemről. A munkáltatók szükség esetén alkalmazhatják őket alkalmazottaik védelmére – más fertőző betegségek, például az influenza elleni védelem érdekében is. Ez a home-office és a tesztelési kötelezettséget is érinti.

Az alacsony koronafertőzöttségi adatok, az enyhe betegséglefolyás és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően a munkahelyi járványügyi kötelező jogi intézkedések már nem szükségesek.

Ezért a német kormány február 2-án felmenti a vállalatokat és a közigazgatásokat a korona-munkavédelmi intézkedések alól.

Maszkok az autók elsősegélycsomagjában

Egy új DIN-szabvány szerint az újonnan értékesített elsősegélycsomagoknak 2023. február 1-től két orvosi maszkot kell tartalmazniuk. A régi elsősegélycsomagok azonban továbbra is használhatók.

Itt azonban van egy jogi zavar. A jogalkotó még nem döntött a közúti közlekedési törvény ilyen irányú módosításáról. Az ADAC szerint a szövetségi közlekedési minisztérium jelenleg nem tervezi az StVZO 35 h §-ának módosítását. Ezért jelenleg nem kötelező a maszkok utólagos pótlása, vagy akár a régi elsősegélycsomagok cseréje.
Drágább lesz a sör

A termeléshez szükséges nyersanyagárak emelkedése, a csomagolási és logisztikai költségek növekedése miatt a sörivás egyre drágábbá válik. A Krombacher és a Veltins után most a Radeberger és a Bitburger csoport is követi a példát, és áremeléseket jelentett be. Konkrét számadatokat azonban eddig nem közöltek.

A higanyt tartalmazó energiatakarékos lámpák gyártása leáll

A mérgező nehézfém már több mint 15 éve nem használható az elektronikus berendezésekben. 2023. február 25-től a higanyt tartalmazó fénycsöveket az EU egész területén nem lehet többé gyártani. A fennmaradó készleteket azonban ezt követően is lehet értékesíteni.

A gáz, a távfűtés és a villamosenergia-ellátás árféke

Az élet drága lett, főként a magas energiaköltségek miatt. A német kormány a gáz, a távfűtés és az áram árfékével meg akarja kímélni a polgárokat. 2023 márciusától 2024 április végéig lesz a kedvezmény érvényben. Ezek azonban már visszamenőleges hatállyal január és február hónapokra is vonatkoznak. Az állam az energiaárat az előző évi fogyasztás 80 százalékára, a gáz esetében 12 centben, az áram esetében pedig 40 centben maximálja, egyenként kilowattóránként. Az ezt meghaladó fogyasztást az aktuális gáz- vagy villamosenergia-tarifa szerinti energiaáron számlázzák.
Élelmiszerként engedélyezettek a tücskök és lisztférgek élelmiszerbe való keverése

A porrá feldolgozott tücsköket nemrégóta lehet az élelmiszerekbe keverni egy EU-s rendelet alapján, a lisztférgeket pedig 2023. január 26-tól. Ha rovarokat használnak az élelmiszergyártók, ezt fel kell tüntetniük a termékek összetevőinek listáján. Az összetevők listáján fel kell tüntetni azt az információt is, hogy a rákfélékre, puhatestűekre és háziporatka-allergiásoknál ilyenkor allergiás reakciók léphetnek fel. Az engedélyezésre az új élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályok vonatkoznak.

Izolációs kötelezettség feloldása

Nordrhein-Westfalenben (február 1), Hamburgban (február 1.), Brémában, Alsó-Szászországban (február 2.) és Türingiában (február 3.) a korona-fertőzést követő elkülönítési, izolációs kötelezettséget megszüntetik.

A telefonon jelentett betegszabadság továbbra is lehetséges

Az enyhe légzőszervi betegségben szenvedő betegek továbbra is betegszabadságot vehetnek ki telefonon keresztül is max. 7 napra. Ezt a rendeletet 2023. március 31-ig hosszabbították meg.
Több ivóvízkút a közterületeken

Minden állampolgár számára biztosítani kell a jó minőségű ivóvízhez való hozzáférést a közterületeken – ez a célja az EU ivóvízről szóló irányelvének. Ahol technikailag megvalósítható, a helyi igényeknek megfelelően az önkormányzatoknak ivóvízkutakat kell telepíteniük – például parkokban, sétálóövezetekben és bevásárlóutcákban. A törvény már január 12-én hatályba lépett.

Több szélenergia

A megújuló energiákból származó villamosenergia mennyiségének 2030-ig meg kell duplázódnia. A szélenergia fontos szerepet fog játszani ebben. A “Wind-an-Land-Gesetz” kötelező területi célokat ír elő a tartományok számára. A tervezési és jóváhagyási eljárások felgyorsulnak. A törvény február 1-jén lép hatályba.

A német kormány energiatakarékossági rendeletének meghosszabbítása

A német kormány szeptember 1. óta hatályos energiatakarékossági rendelete eredetileg 2023. február végéig lett volna érvényben, amit most április 15-ig akarnak meghosszabbítani. Az abban foglalt intézkedések célja, hogy segítsenek a téli gázellátás biztosításában. Egyébként a földgázt is használják villamosenergia-termelésre. A Szövetségi Tanácsnak azonban még a hosszabbítást jóvá kell hagynia.
Ez az alábbi intézkedéseket foglalja magában:

  • A lakásokban meghatározott minimális szobahőmérsékletet előíró bérleti feltételek nem érvényesek.
  • A magánházak úszó- és fürdőmedencéit nem lehet többé fűteni. (Kivétel: terápiás alkalmazások).
  • A nem lakóépületek irodáiban a hőmérséklet nem haladhatja meg a 19 fokot.
  • A középületekben lévő, nem rendszeresen használt helyiségeket, például folyosókat, előtereket vagy műszaki helyiségeket nem szabad többé fűteni – kivéve, ha ez biztonsági okokból szükséges. Kivételek vonatkoznak a szociális létesítményekre.
  • Az épületeken és műemlékeken lévő díszkivilágítás nem megengedett.
  • Este 22 órától 16 óráig tilos a fényreklám.
  • A kiskereskedők nem hagyhatják nyitva a fűtött üzletek ajtaját.

Ólomlövedék tilalma vizes élőhelyeken

Február 16-tól tilos lesz az ólomlövedék használata vadászatkor a vizes élőhelyeken és azok környékén. A vadászok ezután csak ólommentes lőszert használhatnak. Ez az egész EU-ban érvényes. Ennek célja többek között a vízimadarak védelme, amelyek egyébként mérgező lőszermaradványokat vehetnének magukhoz, amikor ólmot tartalmazó lőszert fogyasztanak vagy más állatokat esznek, és ennek következtében elpusztulhatnak.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) arra figyelmeztet, hogy az emberi egészséget az ólomlövedékkel lőtt vadakban található ólommaradványok is befolyásolhatják.
Forrás1 Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Kell a hely a menekülteknek: Berlinben 100 nyugdíjast költöztetnek ki egy idősotthonból

Kell a hely a menekülteknek: Berlinben 100 nyugdíjast költöztetnek ki egy idősotthonból
Weddingben az evangélikus egyház Johannesstift Diakonie alapítvány számos idős embernek mondott fel a ...

Ezek voltak Németország legveszélyesebb főpályaudvarai tavaly

Ezek voltak Németország legveszélyesebb főpályaudvarai tavaly
A német rendőrség számai alapján tavaly több mint 23 000 erőszakos bűncselekmény volt, ...

Március 1-től megszűnik a maszk-és tesztkötelezettség az egészségügyben Németországban

Március 1-től megszűnik a maszk-és tesztkötelezettség az egészségügyben Németországban
Németországban március 1-től, vagyis idő előtt lejárnak a megmaradt országos járványügyi intézkedések is, ...

Upahl: 400 fős menekültszállót terveznek egy 500 fős faluban Németországban

Upahl: 400 fős menekültszállót terveznek egy 500 fős faluban Németországban
Németországban, Mecklenburg-Vorpommern tartományban egy kis 500 fős faluban, Upahlban, 400 fő menekültet terveznek ...

Vasárnaptól lép életbe az embargó. Vajon drágul a dízel Németországban?

Vasárnaptól lép életbe az embargó. Vajon drágul a dízel Németországban?
Az uniós országok a hétvégétől kezdve már nem importálhatnak nyersolajtermékeket Oroszországból. Vajon a ...

Elfogták a németországi bankautómata-robbantó bandát – több mint 50 esetben robbantottak

Elfogták a németországi bankautómata-robbantó bandát - több mint 50 esetben robbantottak
A hollandiai Utrecht és Limburg tartományokban a rendőrség számos épületet átkutatott, és kilenc ...

Itt voltak a legnagyobb dugók Németországban tavaly

Itt voltak a legnagyobb dugók Németországban tavaly
Tavaly az ADAC 474 000 forgalmi dugót számolt össze Németországban, összesen 733 000 ...

Hiba volt a kijárási tilalom és a kapcsolattartási szabály a járvány ideje alatt – mondta Lauterbach

Hiba volt a kijárási tilalom és a kapcsolattartási szabály a járvány ideje alatt - mondta Lauterbach
A kijárási tilalmak, a kötelező maszkviselés a szabadban, a játszóterek lezárása a koronajárvány ...

Káosz Bajorországban a hatalmas hóesés miatt – a Fekete-erdő veszélyes lehet

Káosz Bajorországban a hatalmas hóesés miatt - a Fekete-erdő veszélyes lehet
A havazás miatt több száz baleset történt Bajorországban, 14 ember megsérült. Emellett több ...

Mától egész Németországban vége a maszk-kötelezettségnek a vonatokon és a tömegközlekedésben

Mától egész Németországban vége a maszk-kötelezettségnek a vonatokon és a tömegközlekedésben
Közel három év után mostanra szinte az összes maszkviselési kötelezettséget eltörölték Németországban. A ...

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben - nehéz a kitoloncolás
Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma ...