Mi változik februártól Németországban?

Mi változik februártól Németországban

Megszűnik a maszkviselési kötelezettség a távolsági közlekedésben, megszűnik a munkahelyi járványügyi védelem, közeledik a higanytartalmú energiatakarékos izzók vége, a lisztkukacot élelmiszerként engedélyezik, a sör pedig drágul. Ezek és más dolgok várnak ránk az új hónapban.
Megszűnik a maszk-kötelezettség a távolsági közlekedésben Németországban

Február 2-tól a távolsági tömegközlekedésben a vonatokon és buszokon utazóknak már nem kell maszkot viselniük Németországban. A háttérben a gyengülő világjárványhelyzet áll.

Egyes tartományokban eltörölték a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedésben

Miután Bajorország, Szász-Anhalt és Schleswig-Holstein tartományok eltörölték a maszkviselési kötelezettséget a helyi tömegközlekedési eszközökön, február 1-től Baden-Württemberg, Észak-Rajna-Vesztfália és Hamburg is követi a példát. Brémában, Hessenben, Rajna-vidék-Pfalzban és Alsó-Szászországban február 2-tól, Türingiában pedig február 3-tól szűnik meg.

A kötelező maszkviselés az egészségügyi és ápolási intézményekben egyelőre érvényben marad

Az egészségügyi és ápolási intézményekben való maszkviselési kötelezettség országszerte április 7-ig érvényben marad.

Bajorországban és Baden-Württembergben azonban az egészségügyben dolgozóknak februártól megszűnik, a látogatóknak marad.
Végetér a munkahelyeken a járványügyi szabályozás

A Sars-CoV-2 munkavédelmi rendelet február 2-án hatályát veszti. A rendelet célja az volt, hogy megvédje a munkavállalókat a munkahelyi koronafertőzéstől, és ezáltal csökkentse a Long Covid-fertőzés kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a rendelet a tervezettnél jó két hónappal korábban ér véget. Eredetileg 2022. október 1-től 2023. április 7-ig kellett volna alkalmazni. Ezt felváltják a Szövetségi Munkaügyi Minisztérium megfelelő ajánlásai a munkahelyi egészségvédelemről. A munkáltatók szükség esetén alkalmazhatják őket alkalmazottaik védelmére – más fertőző betegségek, például az influenza elleni védelem érdekében is. Ez a home-office és a tesztelési kötelezettséget is érinti.

Az alacsony koronafertőzöttségi adatok, az enyhe betegséglefolyás és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően a munkahelyi járványügyi kötelező jogi intézkedések már nem szükségesek.

Ezért a német kormány február 2-án felmenti a vállalatokat és a közigazgatásokat a korona-munkavédelmi intézkedések alól.

Maszkok az autók elsősegélycsomagjában

Egy új DIN-szabvány szerint az újonnan értékesített elsősegélycsomagoknak 2023. február 1-től két orvosi maszkot kell tartalmazniuk. A régi elsősegélycsomagok azonban továbbra is használhatók.

Itt azonban van egy jogi zavar. A jogalkotó még nem döntött a közúti közlekedési törvény ilyen irányú módosításáról. Az ADAC szerint a szövetségi közlekedési minisztérium jelenleg nem tervezi az StVZO 35 h §-ának módosítását. Ezért jelenleg nem kötelező a maszkok utólagos pótlása, vagy akár a régi elsősegélycsomagok cseréje.
Drágább lesz a sör

A termeléshez szükséges nyersanyagárak emelkedése, a csomagolási és logisztikai költségek növekedése miatt a sörivás egyre drágábbá válik. A Krombacher és a Veltins után most a Radeberger és a Bitburger csoport is követi a példát, és áremeléseket jelentett be. Konkrét számadatokat azonban eddig nem közöltek.

A higanyt tartalmazó energiatakarékos lámpák gyártása leáll

A mérgező nehézfém már több mint 15 éve nem használható az elektronikus berendezésekben. 2023. február 25-től a higanyt tartalmazó fénycsöveket az EU egész területén nem lehet többé gyártani. A fennmaradó készleteket azonban ezt követően is lehet értékesíteni.

A gáz, a távfűtés és a villamosenergia-ellátás árféke

Az élet drága lett, főként a magas energiaköltségek miatt. A német kormány a gáz, a távfűtés és az áram árfékével meg akarja kímélni a polgárokat. 2023 márciusától 2024 április végéig lesz a kedvezmény érvényben. Ezek azonban már visszamenőleges hatállyal január és február hónapokra is vonatkoznak. Az állam az energiaárat az előző évi fogyasztás 80 százalékára, a gáz esetében 12 centben, az áram esetében pedig 40 centben maximálja, egyenként kilowattóránként. Az ezt meghaladó fogyasztást az aktuális gáz- vagy villamosenergia-tarifa szerinti energiaáron számlázzák.
Élelmiszerként engedélyezettek a tücskök és lisztférgek élelmiszerbe való keverése

A porrá feldolgozott tücsköket nemrégóta lehet az élelmiszerekbe keverni egy EU-s rendelet alapján, a lisztférgeket pedig 2023. január 26-tól. Ha rovarokat használnak az élelmiszergyártók, ezt fel kell tüntetniük a termékek összetevőinek listáján. Az összetevők listáján fel kell tüntetni azt az információt is, hogy a rákfélékre, puhatestűekre és háziporatka-allergiásoknál ilyenkor allergiás reakciók léphetnek fel. Az engedélyezésre az új élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályok vonatkoznak.

Izolációs kötelezettség feloldása

Nordrhein-Westfalenben (február 1), Hamburgban (február 1.), Brémában, Alsó-Szászországban (február 2.) és Türingiában (február 3.) a korona-fertőzést követő elkülönítési, izolációs kötelezettséget megszüntetik.

A telefonon jelentett betegszabadság továbbra is lehetséges

Az enyhe légzőszervi betegségben szenvedő betegek továbbra is betegszabadságot vehetnek ki telefonon keresztül is max. 7 napra. Ezt a rendeletet 2023. március 31-ig hosszabbították meg.
Több ivóvízkút a közterületeken

Minden állampolgár számára biztosítani kell a jó minőségű ivóvízhez való hozzáférést a közterületeken – ez a célja az EU ivóvízről szóló irányelvének. Ahol technikailag megvalósítható, a helyi igényeknek megfelelően az önkormányzatoknak ivóvízkutakat kell telepíteniük – például parkokban, sétálóövezetekben és bevásárlóutcákban. A törvény már január 12-én hatályba lépett.

Több szélenergia

A megújuló energiákból származó villamosenergia mennyiségének 2030-ig meg kell duplázódnia. A szélenergia fontos szerepet fog játszani ebben. A “Wind-an-Land-Gesetz” kötelező területi célokat ír elő a tartományok számára. A tervezési és jóváhagyási eljárások felgyorsulnak. A törvény február 1-jén lép hatályba.

A német kormány energiatakarékossági rendeletének meghosszabbítása

A német kormány szeptember 1. óta hatályos energiatakarékossági rendelete eredetileg 2023. február végéig lett volna érvényben, amit most április 15-ig akarnak meghosszabbítani. Az abban foglalt intézkedések célja, hogy segítsenek a téli gázellátás biztosításában. Egyébként a földgázt is használják villamosenergia-termelésre. A Szövetségi Tanácsnak azonban még a hosszabbítást jóvá kell hagynia.
Ez az alábbi intézkedéseket foglalja magában:

  • A lakásokban meghatározott minimális szobahőmérsékletet előíró bérleti feltételek nem érvényesek.
  • A magánházak úszó- és fürdőmedencéit nem lehet többé fűteni. (Kivétel: terápiás alkalmazások).
  • A nem lakóépületek irodáiban a hőmérséklet nem haladhatja meg a 19 fokot.
  • A középületekben lévő, nem rendszeresen használt helyiségeket, például folyosókat, előtereket vagy műszaki helyiségeket nem szabad többé fűteni – kivéve, ha ez biztonsági okokból szükséges. Kivételek vonatkoznak a szociális létesítményekre.
  • Az épületeken és műemlékeken lévő díszkivilágítás nem megengedett.
  • Este 22 órától 16 óráig tilos a fényreklám.
  • A kiskereskedők nem hagyhatják nyitva a fűtött üzletek ajtaját.

Ólomlövedék tilalma vizes élőhelyeken

Február 16-tól tilos lesz az ólomlövedék használata vadászatkor a vizes élőhelyeken és azok környékén. A vadászok ezután csak ólommentes lőszert használhatnak. Ez az egész EU-ban érvényes. Ennek célja többek között a vízimadarak védelme, amelyek egyébként mérgező lőszermaradványokat vehetnének magukhoz, amikor ólmot tartalmazó lőszert fogyasztanak vagy más állatokat esznek, és ennek következtében elpusztulhatnak.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) arra figyelmeztet, hogy az emberi egészséget az ólomlövedékkel lőtt vadakban található ólommaradványok is befolyásolhatják.
Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.