Mi változik októbertől Németországban?

Mi változik Németországban októbertől

A német kormány és a tartományok vezetői megállapodtak abban, hogy október 11 -én eltörlik az ingyenes korona teszteket, azok fizetőssé válnak. A karantén esetén járó bérkompenzáció az oltatlanokra már nem mindenhol érvényes, jön az e-recept: változások októberben.
Megszűnik az ingyenes korona gyorsteszt

Az eddig ingyenes korona gyorsteszt október 11-től fizetőssé válik. Ennek oka, hogy már elegendő oltás áll rendelkezésre. Ingyenes marad továbbra is azoknak, akik egészségügyi okokból nem oltathatják magukat, a 12 éven aluliaknak, év végéig a várandós nőknek és a 18 éven aluliaknak. A munkahelyeken továbbra is ingyenes marad.

Az oltatlanoknak megszűnik a pénzügyi juttatás az elrendelt karantén idejére

Eddig akinek karantént rendeltek el, az kapott a karantén idejére is pénzügyi kompenzálást a munkáltatójától. Ez az oltatlanoknak Baden-Württemberg tartományban már megszűnt, Rheinland-Pfalz és Nordrhein-Westfalen tartomány októbertől vezeti be. Bayern, Bremen, Hessen, Niedersachsen és Mecklenburg-Vorpommern is fontolgatja.

Hivatalos bejelentés szerint legkésőbb novembertől Németország szerte bevezetik.

Ez csak azokra lesz érvényes, akik utazási vagy kapcsolati karanténban vannak, tehát aki korona pozitív lett, ami az oltottaknál is előfordulhat, azok rendes betegszabadságra mennek.

A tisztességes fogyasztói szerződések szabályai

Október 1 -től a tisztességes fogyasztói szerződésekre vonatkozó törvény jobb védelmet nyújt az ügyfeleknek a hosszú szerződési és hosszú felmondási időkkel szemben, például mobiltelefon szerződések vagy fitneszstúdiók, streaming szolgáltatások és újság -előfizetések esetén.

Ha a felmondást elfelejtik, a szerződésnek nem kell még egy évig érvényesnek lennie, hanem a havi felmondás is lehetséges lesz.

A törvény célja továbbá a telefonos reklámok elleni védelem kiterjesztése. A jövőben a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy az ügyfelek beleegyezésüket adták. Ha a cég nem tesz eleget ennek a dokumentációs követelményeknek, akár 50 000 Eurós bírságra is számíthat.

A villamosenergia- és gázszerződések már nem köthetők kizárólag telefonon. Ezt igazolni kell szöveges formában (e-mail, SMS, levél, …). A jövőben az interneten kell lennie egy “felmondó gombnak” is, hogy a szerződéseket ott ugyanolyan könnyen fel lehessen bontani, mint ahogyan azokat megkötötték.

Bajorországban megnyitnak a szórakozóhelyek

Bajorországban több, mint egy év elteltével október 1-jén nyitnak meg a szórakozóhelyek. A feltételek hasonlóak, mint Baden-Württembergben a szórakozóhelyeken, vagyis 3G szabállyal és PCR-teszttel lehet résztvenni, részleteket szeptember 30-án tudhatunk meg Markus Södertől.

Az iskolásoknak a tartományban október elejétől tanítás és sport alatt nem kell maszkot hordaniuk. A heti 3x tesztelés marad. A maszk elhagyásáról az iskolákban most Baden-Württemberg is gondolkodik.
A benzinkutak kötelesek összehasonlítani az energiaköltségeket

Az üzemanyagárak emelkednek, és néhányan azon tűnődnek, hol lehet még olcsón tankolni. Október 1-től a nagyobb töltőállomások kötelesek költség-összehasonlítást szolgáltatni a

  • benzin
  • dízel
  • földgáz
  • hidrogén és
  • elektromos üzemanyagokra.

A különböző energiaforrások árait Euróban 100 kilométerenként kell feltüntetni a benzinkutaknál vagy az üzletekben. Az új szabály célja, hogy segítsék a fogyasztókat jobban kiigazodni és hozzászoktatni őket az alternatív üzemanyagokhoz.

Új szolgáltatások a kötelező egészségbiztosítóknál

Újszülöttek: október 1 -től kérésre új szolgáltatások állnak rendelkezésre újszülött szűrésre – beleértve a sarlósejtes betegség és a gerinc izomsorvadás vérvizsgálatát. Ily módon 14 veleszületett rendellenesség helyett 16 tartozik a szűrés hatálya alá. A vizsgálathoz általában néhány csepp vért vesznek a baba sarkából.

Egészségügyi ellenőrzés: A jövőben a kötelező egészségbiztosítással rendelkezők háromévente egyszer ellenőrizhetik a hepatitis B és hepatitis C vírusos betegségeket.

Pszichoterápia: A kötelező egészségbiztosítási betegek a jövőben kihasználhatják a csoportos terápiák előnyeit, és eldönthetik, hogy segítene-e rajtuk. A terapeuták több foglalkozáson tájékoztatást adnak a mentális zavarokról, és elmagyarázzák, hogyan működik a csoportterápia, és mit lehet vele elérni, próbaülésre is lehetőség lesz. Az egészségbiztosítónál nem szükséges a bejelentése vagy igénylése.
Szigorúbb büntetések a Stalking-nál, vagyis a zaklatások terén

Ha valaki egy másik embert ismételten újból és újból zaklat vagy üldöz, az büntetendő. Októbertől szigorodik az erre vonatkozó büntetés.

Eddig bizonyítani kellett az “állandó” zaklatást. A jövőben elegendő lesz “ismételten” zaklatni a büntetéshez. Korábban legfeljebb 3 év szabadságvesztést lehetett kiszabni, októbertől 5 év börtönre számíthat a zaklató.

Bűncselekmény lesz a “számítógépes zaklatás” (Cyber-Stalking) mások zaklatása a közösségi hálózatokban. Pl. meztelen fotók a neten, bosszúpornó, melyek az utóbbi időben nagyon elterjedtek.

Jön az elektronikus recept

Az elektronikus gyógyszeres receptet október 1-től hagyják jóvá.

Az orvosi rendelők immár országosan szabadon írhatnak ki elektronikus recepteket a betegek számára. Ezek az e-receptek ezután okostelefonnal kezelhetők. Az e-recept minden vényköteles gyógyszerre kötelező lesz legkésőbb 2022. januárig.

Elektronikus táppénzes papír

Elundult a táppénzes papír digiatlizálása. Az un. AU-Schein-t, vagyis táppénzes papírt október 1-től az orvosi praxisoknak elektronikus úton kell az egészségbiztosítók számára eljuttatni. 2022. júliusától pedig az egészségbiztosító társaságok elektronikus úton juttatják el az igazolásokat a munkáltatóknak. Ezzel a paciens válláról is terhet vesznek le, hiszen megszűnik a többpéldányos táppénzes papír.

Nő az állványozók minimálbére

Októbertől a minimálbér 12,55 Euróra emelkedik az állványozóknak, szerkezetépítőknek (Gerüstbau) 12,20 Eurós bruttó órabérről. Egy év múlva pedig 12,85 Euróra emelik. Az iparág kollektív megállapodás szerinti bérei (Tariflöhne) ennél lényegesen magasabbak: ez esetben október 1-től 17,47 Euró bruttó órabér a minimum.
Könnyítés az adósoknak

A behajtó cégeknek (Inkassodienstleister) már az első kapcsolat felvételkor tájékoztatniuk kell az érintetteket,

  • kinek a nevében járnak el,
  • melyik szerződésről van szó,
  • milyen költségek merülhetnek fel nemteljesítés esetén.

Kisebb követeléseknél 50 Euró-ig a behajtási költségek, amelyeket az adósoknak ezen felül meg kell fizetniük, nem lehetnek magasabbak, mint maga a követelés. A törvény fontos részei október 1 -jén lépnek hatályba.

Jön az új vonat menetrend

A német vasút decemberi menetrendje októberben jelenik meg online is, így a kedvezményes utakat innentől lehet már foglalni karácsonyra.

Doppingolás

Az anti-dopping törvénybe új szabályozást hoznak érvénybe. Ez lehetőséget ad a büntetések enyhítésére vagy a büntetés alóli mentességet azoknak a versenysportolóknak, akik doppingolás lebukásánál információt adnak ki a nyomozóknak a bűncselekmény mögött álló személyekről és a bűnügyi hálózatokról.

Törvénymódosítás a közösségi hálózatokban való tiltásról

A „Hálózat-végrehajtási törvényt” ami a gyűlöletet és az uszítást bünteti a szociális hálózatokon, mint pl. a Facebookon, módosítják. Ezzel lehetőséget adnak pl. a Facebookon letiltott felhasználóknak arra, hogy a bíróságon védekezhessenek a tiltás ellen. Ezzel pl. egy tartalom törlését a Facebooknak meg kell indokolnia.

Az új kormány

Az idei őszt a 2021. szeptember 26-i német választások uralják. A szakértők feltételezései szerint a választások utáni koalíciós tárgyalások eltarthatnak megint karácsonyig, így Angela Merkel kancellár (CDU) karácsonykor még hivatalban lehet.

Új korona-szabályok jöhetnek

A járványügyi vészhelyzetet szeptember 30-ig, egy módosítással végül október 8-ig hosszabbították meg. Nagyon valószínű, hogy még az őszi szünetek előtt meghosszabbítják és egyben meg is változtatják.

Iskolai szünidő

Bajorország (nov. 2-5-ig.) és Baden-Württemberg (okt. 31-nov. 6.) kivételével mindegyik tartomány októberben kezdi az őszi vakációt. Észak-Rajna-Vesztfáliában az őszi ünnepek október 11-én kezdődnek és október 23-án érnek véget.

Nemzeti Ünnep

Október 3. Németország szerte ünnepnap, a német egyeség napja, idén nem túl szerencsésen vasárnapra esik.
Óraátállítás

Október 30 -ról 31-re virradó éjszaka véget ér az idei nyári időszámítás, és ismét a “normál” közép-európai idő (CET) érvényes. Emiatt az órákat vasárnap hajnali 3 órakor egy órával visszafelé állítják – ez az éjszaka akkor egy órával hosszabb. Ennek beszüntetését már évek óta tervezik, de egyelőre erre még nincs kilátás.

Új címkézési követelmény a titán-dioxidra

A titán-dioxidot fehérítőszerként használják falfestékekben és lakkokban, kozmetikumokban, de élelmiszerekben és gyógyszerekben is. Október 1-től a bizonyos por alakú titán-oxid a “rákgyanús anyag (második kategória)” kategóriába kerül besorolásra a CLP rendelet (a vegyi anyagok osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló rendelet az EU -ban) szerint.

Ha a lakkok, festékek és keverékek meghaladják a rendeletben meghatározott határértékeket, a címkék célja, hogy figyelmeztessék a fogyasztókat a festék levegőben történő belélegzésével járó lehetséges egészségügyi kockázatokra. Ez vonatkozik a füstökre és a porra is, amely a festékréteg lecsiszolásakor szabadul fel.

Expo 2020

Az Expo 2020 bepillantást enged a jövőbe, amely október 1-én kezdődik Dubaiban, egy év eltolódással. 191 ország vesz részt az első világkiállításon az arab nyelvű régióban saját pavilonokkal. A kiállítás nevezetessége, hogy a látogatók több, mint 100 robottal találkozhatnak a helyszínen. A Hyperloop járművet pedig a spanyol pavilonban lehet megnézni, amely egy napon eléri az 1.000 kilométeres óránkénti sebességet.

Forrás Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter
Az ukrajnai háború árnyékában egyre több szíriai és afganisztáni menekült érkezik Németországba a ...

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek
Bár Oroszország leállította a Németországba irányuló gázszállításokat, az ország gáztárolói mostanra majdnem megteltek. ...

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban
Németországban augusztusban csaknem 8%-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. Ez főként ...

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett
Hat ország Europol-nyomozói csaptak le egy embercsempészbandára. A gyanúsítottak magánrepülőgépekkel és hamisított diplomáciai ...

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben – az országosról a héten döntenek

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben - az országosról a héten döntenek
Berlin polgármestere Franziska Giffey úgy döntött, hogy a Németországban szeptemberben lejárt 9 Eurós ...

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le – új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le - új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel
Az új járványügyi törvénnyel életbe lépnek az őszi és téli korona-szabályok. Októbertől az ...

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop – 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop - 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz
Az osztrák kormány segélycsomagról döntött, ami a privát háztartások áramfogyasztását érinti. Rezsiszámla kedvezményt ...

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció
Október 1-jén a németországi bruttó minimálbér óránként 12 Euróra emelkedik. Az alacsony keresetűek ...

Reális lehet a “Blackout”, vagyis a tartós áramkimaradás Németországban

Reális lehet a "Blackout", vagyis a tartós áramkimaradás Németországban
A Német Városok és Települések Szövetsége a feszült energiaellátási helyzetre való tekintettel széleskörű ...

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott
Csütörtök este több járókelőre is rátámadt késsel egy férfi a bajorországi Ansbachban, akit ...

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben – új járványügyi törvény

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben - új járványügyi törvény
A Bundestag szavazott a járványügyi törvény módosításáról. A jogszabálycsomag általában szigorúbb követelményeket ír ...