Mi változik októberben Németországban?

Jön a téli időszámítás, be kell adni az adóbevallást, és néhány WhatsApp-felhasználó számára véget ér a használatuk: októberben ismét lesz némi változás, íme egy rövid áttekintés.
 • Magasabb minimálbér két szakmában
 • Véget ér a 2022-es adóbevallás benyújtásának határideje
 • A Deutsche Bahn átalakítja a jegyrendszert
 • Lejár a fűtési költségtámogatás határideje
 • Olcsóbb lehet a gáz
 • Hessenben és Bajorországban tartományi választások
 • Egyes okostelefonokon kikapcsolják a WhatsAppot
 • A Lidl-nél változnak a húsok minőségei
 • Magasabb kamatok a diákhiteleknél
 • A Microsoft Office-csomagjában megszűnik a Teams
 • Kezdődik az őszi szünet

 

Magasabb minimálbér két szakmában

Az állványozásban (Gerüstbau) a minimálbér 12,85 euróról 13,60 euróra emelkedik óránként. Pontosan egy év múlva további 35 centes emelés következik. Emellett a tetőfedő szakmában (Dachdeckerhandwerk) 2023. október 1-jén emelkedik a minimálbér. Első lépésben a munkavállalók 2022 novemberében öt százalékos béremelést kaptak, most három százalékkal – óránként 21,12 euróra – emelkedik.
Véget ér a 2022-es adóbevallás benyújtásának határideje

A 2022-es adóbevallás benyújtásának határideje valójában szeptember 30. Mivel azonban ez szombatra esik, az adózóknak még hétfőig (október 2.) van idejük a bevallás benyújtására. A bevallást azonban ezen határidőig be kell nyújtani az adóhivatalhoz – a “beküldött” állapot nem elegendő.

Azoknak az adózóknak, akik adótanácsadó vagy jövedelemadót segítő egyesület (Lohnsteuerhilfeverein) szolgáltatásait veszik igénybe, 2024. július végéig nem kell benyújtaniuk a bevallást.

A Deutsche Bahn átalakítja a jegyrendszert

A Deutsche Bahn távolsági Spar-jegyeinek az utazási központokban vagy az utazási irodákban történő megvásárlásakor az ügyfeleknek október 1-jétől mobiltelefonszámot vagy e-mail címet is meg kell adniuk. A Deutsche Bahn ezzel is az online vásárlásra akarja ösztönözni az embereket.

Lejár a fűtési költségtámogatás határideje

Aki a 2022-es válságévben sokat fizetett fűtőolajért, gázért, fáért vagy a szénért, az 2023 májusától egy “Härtefallfonds Geld” alapon keresztül visszatérítést kaphat. A fűtési költségtámogatás azonban csak kérelemre és bizonyos feltételek mellett lehetséges és nem minden esetben vehető igénybe, a támogatáshoz a fűtési költségeknek 2022-ben kétszer olyan magasnak kell lennie, mint az előző évben. Az igénylés határideje október 20., azonban a kérelemmel nem érdemes addig várni, mert a források korlátozottak. Egy kalkulátor megmutatja, hogy jogosult-e a kérelemre, és mennyi lesz a visszafizetés.
Olcsóbb lehet a gáz

2023 októberétől a német háztartások alacsonyabb gázárakban reménykedhetnek. Ennek hátterében a Trading Hub Europe (THE) azon döntése áll, hogy két gázfelárat nulla euróra csökkent. Ez egy átlagos, évi 20 000 kWh gázfogyasztású egycsaládos háztartás esetében számítások szerint mintegy 5 százalékos, azaz évi 130 eurós megtakarítást jelenthet.

Meg kell azonban jegyezni, hogy az ár nem csökken automatikusan, és csak az új szerződéseknél veszik figyelembe.

Hessenben és Bajorországban tartományi választások

2023. október 8-án Hessenben és Bajorországban fontos tartományi választásokra kerül sor.

Egyes okostelefonokon kikapcsolják a WhatsAppot

A régebbi mobiltelefonok tulajdonosainál a WhatsApp 2023. október 23-tól már nem fog megfelelően működni azokon az androidos okostelefonokon, amelyeken nincs telepítve legalább az 5.0-s vagy újabb frissítésekkel ellátott verzió. A WhatsApp ezt azzal magyarázza, hogy ezeken a készülékeken nem feltétlenül vannak a legújabb biztonsági frissítések. Becslések szerint világszerte 15 millió mobiltelefon érintett.
A Lidl változtat a húsválasztékon

A Lidl a jövőben a hústermékek esetében a magasabb minőségű tenyésztési módszerekre fog összpontosítani. A vállalat 2023 októberétől megváltoztatja termékkínálatát, és csak 3-as vagy 4-es tartási rendszerből származó marhahúst kínál majd.

Az átállást 2024 tavaszáig fejezik be. Jelenleg a 2-es típusú tartásból származó marhahús még kapható, de fokozatosan eltűnik a hűtőpolcokról.

A négy szint megmutatja a fogyasztóknak az állattartás állatjóléti szintjét:

1. Istállótartás
2. Istállótartás plus
3. Külső tartás
4. Prémium

Magasabb kamatok a diákhiteleknél

Áprilisban a diákhiteleknél a kamatok már 7,55 százalékra emelkedtek, októbertől pedig több mint 8 százalék lesz.
A Microsoft Office-csomagjában megszűnik a Teams

Eddig a Teams a Microsoft Office csomag része volt. Október 1-től ez megváltozik, a Teams kikerül a Microsoft 365 és az Office 365 csomagból. A meglévő ügyfelek természetesen továbbra is hozzáférnek majd. Az új megállapodás az új ügyfeleket érinti, akik külön rendelhetik meg a Teams-t.

Kezdődik az őszi szünidő

Megkezdődik az őszi szünidő fokozatosan, tartományonként. Először Berlinben, Hamburgban, Bremenben, Thüringen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen tartományokban október 2-tól, Bajorországban és Baden-Württembergben október 30-tól.

 

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.