Miért alaptalanok az aggodalmak az új német járványügyi törvényről?

A német parlamentben ma heves vita folyt a fertőzésvédelmi törvény reformjáról. Az új törvény jobb jogalapot teremt a rendeletekben kiadott korona-intézkedésekre. A régi törvény csak „szükséges védőintézkedésekről” ír, amelyeket az „illetékes hatóság” elrendelhet.

Az új változatban egy új paragráfus szól a konkrét intézkedésekről. Az alábbiakban a felmerült aggodalmakról lesz szó.
A törvény egy “felhatalmazási törvény”, mint 1933-ban?

Az összehasonlítás abszurd. 1933-ban a Reichstag felfüggesztette az alkotmányt és megszüntette az állami irányítófeladatok felosztását.

Az Adolf Hitler által irányított birodalmi kormány ezután már maga fogadhatott el minden törvényt. A Reichstagban tartott szavazás idején a képviselők egy része már börtönben volt, a többieket fegyveres SA és SS-férfiak tartották ellenőrzés alatt és fenyegették őket.

A mai szavazáson a képviselőket legfeljebb a törvény ellenzői fenyegették. Az új szabályozásnak továbbra is az alaptörvényhez kell igazodnia.

És az a tény, hogy a „felhatalmazás” kifejezés a jogi szövegben 25 helyen szerepel, nem rejtett utalás 1933-ra. Sokkal inkább a német közigazgatási jogban alkalmazott általános kifejezés.
Németország diktatúrává válik?

Ez teljesen légből szedett. A demokrácia és a jogállamiság november 18-a után is teljesen érintetlen marad.

A fertőzésvédelmi törvény csak egy pontosabb jogalapot vezet be a már alkalmazandó korona-korlátozásokra. Sok intézkedés eddig a törvény általános záradékán alapult, amely lehetővé tette a “szükséges védő intézkedéseket“.

Most az új bekezdés 28a.§ kifejezetten felsorolja a közös intézkedéseket, a maszk-kötelezettségtől kezdve az étterem bezárásokig. Ez nem ad új hatalmat az államnak.

A törvény felülírja az alapvető jogokat?

Nem, az alapvető jogok továbbra is érvényesek. Az alapvető jogokat nem szüntetik meg vagy függesztik fel.

A törvény azonban az eddigiekhez hasonlóan lehetővé teszi az alapvető jogokba való beavatkozást. Az ilyen beavatkozásokat törvényben kell szabályozni egy jogállamban. A ma elfogadásra kerülő módosító törvény a korábbiaknál sokkal pontosabb beavatkozási hatásköröket tartalmaz.

A gyülekezés és a vallásszabadságába való beavatkozást az új törvény még nehezebbé teszi. A demonstrációk és az istentisztelet korlátozása csak akkor megengedett, ha a „Covid-19” járvány visszaszorítását „komolyan veszélyeztetik”.
A szakértők rossznak találják a törvényt?

Az egészségpolitikai szakértők a törvény mellett foglaltak állást, míg a jogászok részben kemény kritikát fogalmaztak meg.

Ezért a törvénytervezetet az elmúlt napokban ismét módosították. A korona-rendeleteknek most már indokoltnak és időben korlátozottnak kell lennie. Négy hét elteltével lejárnak és újra kell dönteni a meghosszabbításáról.

Andrea Kießling jogi szakértő (Bochumi Egyetem) kedden ezt Tweetelte: “Nagyon örülök, hogy a kormány elfogadta a szakértők számos követelését.”

Elveszik a hatalmat a német parlamenttől?

A német parlamentnek soha nem volt sok beleszólása a fertőzések elleni védekezésbe. Elfogadja a fertőzésvédelmi törvényt és annak módosításait. Március óta pedig azért a megállapításáért felelős, hogy mikor van „nemzeti szintű járványhelyzet”.

A polgárok jogaival kapcsolatos korona-beavatkozások túlnyomó többségéről sem a német parlament, sem a német kormány, hanem az tartományi kormányok döntenek rendeletek meghozásával. Ebben semmi sem változik.
Hamarosan jön a kötelező az oltás?

A fertőzésvédelmi törvény módosításával oltási kötelezettség nem kerül bevezetésre. Ezt az egészségügyi miniszter külön kihangsúlyozta.

A korona védőoltások, melyeknek december közepén kell kezdődniük, teljesen önkéntesek lesznek. Az elkövetkező hónapokban, a korlátozott oltási kapacitás miatt, a politikusoknak kell dönteniük, mely csoportok kapják meg elsőként.

A politika azt feltételezi, hogy a lakosság 60%-os oltási szintje elegendő a járvány megállításához, amennyiben az oltás hatékony és nincs mellékhatása.

A tervezett törvényről tartalmilag már korábban írtunk itt.

Miközben a német parlamentben elfogadták az új törvényt, Berlin utcáin heves tüntetés folyt ellene és a koronavírus intézkedések ellen.

FORRÁS: www.rnd.de

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...
Elolvasom

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
Szemét szelektálás Németországban magyar szemmel. Milyen típusú szemetet kell különválasztani? Miért érdemes ezt ...
Elolvasom

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang
Tilos lesz 2021. január 1-től Németországban a terhesség alatti ultrahang vizsgálat, amely orvosilag ...
Elolvasom

A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot

A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot
A német családi pótlék egy jogosultság – a feltételeket lásd itt -, amely ...
Elolvasom

Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?

Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?
Kedves Olvasó! Először is szeretnék bemutatkozni, Herczeg Tímea vagyok és pénzügyi tanácsadóként dolgozom Konyár-Vonnák ...
Elolvasom

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban - összefoglaló
Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie? A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy ...
Elolvasom

Magyaros Ostern – avagy egy magyar család húsvétja Németországban

Magyaros Ostern - avagy egy magyar család húsvétja Németországban
Gyerekkoromban talán ezt az ünnepet szerettem legkevésbé. Persze nem a csoki nyuszit és ...
Elolvasom

Szakmánkénti minimálbérek Németországban

Szakmánkénti minimálbérek Németországban
Oktatás és képzés (Ausbildung és Weiterbildung) A képzésben és továbbképzésben dolgozók országszerte óránként legalább ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.