Miért alaptalanok az aggodalmak az új német járványügyi törvényről?

A német parlamentben ma heves vita folyt a fertőzésvédelmi törvény reformjáról. Az új törvény jobb jogalapot teremt a rendeletekben kiadott korona-intézkedésekre. A régi törvény csak „szükséges védőintézkedésekről” ír, amelyeket az „illetékes hatóság” elrendelhet.

Az új változatban egy új paragráfus szól a konkrét intézkedésekről. Az alábbiakban a felmerült aggodalmakról lesz szó.
A törvény egy “felhatalmazási törvény”, mint 1933-ban?

Az összehasonlítás abszurd. 1933-ban a Reichstag felfüggesztette az alkotmányt és megszüntette az állami irányítófeladatok felosztását.

Az Adolf Hitler által irányított birodalmi kormány ezután már maga fogadhatott el minden törvényt. A Reichstagban tartott szavazás idején a képviselők egy része már börtönben volt, a többieket fegyveres SA és SS-férfiak tartották ellenőrzés alatt és fenyegették őket.

A mai szavazáson a képviselőket legfeljebb a törvény ellenzői fenyegették. Az új szabályozásnak továbbra is az alaptörvényhez kell igazodnia.

És az a tény, hogy a „felhatalmazás” kifejezés a jogi szövegben 25 helyen szerepel, nem rejtett utalás 1933-ra. Sokkal inkább a német közigazgatási jogban alkalmazott általános kifejezés.
Németország diktatúrává válik?

Ez teljesen légből szedett. A demokrácia és a jogállamiság november 18-a után is teljesen érintetlen marad.

A fertőzésvédelmi törvény csak egy pontosabb jogalapot vezet be a már alkalmazandó korona-korlátozásokra. Sok intézkedés eddig a törvény általános záradékán alapult, amely lehetővé tette a “szükséges védő intézkedéseket“.

Most az új bekezdés 28a.§ kifejezetten felsorolja a közös intézkedéseket, a maszk-kötelezettségtől kezdve az étterem bezárásokig. Ez nem ad új hatalmat az államnak.

A törvény felülírja az alapvető jogokat?

Nem, az alapvető jogok továbbra is érvényesek. Az alapvető jogokat nem szüntetik meg vagy függesztik fel.

A törvény azonban az eddigiekhez hasonlóan lehetővé teszi az alapvető jogokba való beavatkozást. Az ilyen beavatkozásokat törvényben kell szabályozni egy jogállamban. A ma elfogadásra kerülő módosító törvény a korábbiaknál sokkal pontosabb beavatkozási hatásköröket tartalmaz.

A gyülekezés és a vallásszabadságába való beavatkozást az új törvény még nehezebbé teszi. A demonstrációk és az istentisztelet korlátozása csak akkor megengedett, ha a „Covid-19” járvány visszaszorítását „komolyan veszélyeztetik”.
A szakértők rossznak találják a törvényt?

Az egészségpolitikai szakértők a törvény mellett foglaltak állást, míg a jogászok részben kemény kritikát fogalmaztak meg.

Ezért a törvénytervezetet az elmúlt napokban ismét módosították. A korona-rendeleteknek most már indokoltnak és időben korlátozottnak kell lennie. Négy hét elteltével lejárnak és újra kell dönteni a meghosszabbításáról.

Andrea Kießling jogi szakértő (Bochumi Egyetem) kedden ezt Tweetelte: “Nagyon örülök, hogy a kormány elfogadta a szakértők számos követelését.”

Elveszik a hatalmat a német parlamenttől?

A német parlamentnek soha nem volt sok beleszólása a fertőzések elleni védekezésbe. Elfogadja a fertőzésvédelmi törvényt és annak módosításait. Március óta pedig azért a megállapításáért felelős, hogy mikor van „nemzeti szintű járványhelyzet”.

A polgárok jogaival kapcsolatos korona-beavatkozások túlnyomó többségéről sem a német parlament, sem a német kormány, hanem az tartományi kormányok döntenek rendeletek meghozásával. Ebben semmi sem változik.
Hamarosan jön a kötelező az oltás?

A fertőzésvédelmi törvény módosításával oltási kötelezettség nem kerül bevezetésre. Ezt az egészségügyi miniszter külön kihangsúlyozta.

A korona védőoltások, melyeknek december közepén kell kezdődniük, teljesen önkéntesek lesznek. Az elkövetkező hónapokban, a korlátozott oltási kapacitás miatt, a politikusoknak kell dönteniük, mely csoportok kapják meg elsőként.

A politika azt feltételezi, hogy a lakosság 60%-os oltási szintje elegendő a járvány megállításához, amennyiben az oltás hatékony és nincs mellékhatása.

A tervezett törvényről tartalmilag már korábban írtunk itt.

Miközben a német parlamentben elfogadták az új törvényt, Berlin utcáin heves tüntetés folyt ellene és a koronavírus intézkedések ellen.

FORRÁS: www.rnd.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.