Miért nem szóltak a szirénák Németországban az árvíz jövetele előtt?

Miért nem szóltak a szirénák Németországban az árvíz előtt?

Németországban most keresik a felelősöket a több, mint 160 árvízkatasztrófa halottja miatt. Eddig senki nem ismerte be, mit és hol hibázott, magában a rendszerben lehet a hiba. Több száz ember még mindig eltűntnek számít.
Németországban katasztrófa helyzetben a szirénáknak kellene szólniuk. A mostani árvízkatasztrófa során a legtöbb helyen ez elmaradt. De nem csak ez, hanem semmilyen figyelmeztetést sem kaptak a lakosok, hogy veszély fenyegeti őket. Éjjel, váratlanul érte őket az áradás, mindazokat akik a lakásukban biztonságban érezték magukat, és akik az utakon is azt hitték, ilyesmi nem történhet meg.

Egyre többen szólalnak fel az áldozatok közül, és fejezik ki értetlenségüket, miért nem  kaptak semmilyen figyelmeztetést.

Tehát a jelenlegi árvízkatasztrófa során a figyelmeztető rendszerek nem működtek megfelelően. Horst Seehofer német belügyminiszter és a Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal elutasítja a felelősségre vonást.

Horst Seehofer a mai napon látogatott el az árvízkárosult területekre foto: RT.DE

De mulasztás történt, hiszen több mint 160 halott van, több száz ember eltűnt és egy hatalmas méretű pusztítás történt. Tehát valahol nagy probléma van a katasztrófa védelemben, írja a német ntv magazin.

A jelenlegi árvízkatasztrófa során a tartományok, a városok és önkormányzatok voltak felelősek a Német Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéseinek kiértékelésére és annak továbbítására az érintettek felé. Ezt azonban nyilvánvalóan nem tették meg, ha meg is tették, nem a megfelelő módon.
Az eljárások nincsenek szabványosítva. A szirénák csak ott szólalnak meg, ahol még vannak. A német kormány csak háború esetén felelős a lakosság figyelmeztetéséért. Nagy veszély esetén a hatóságok rádión és televízión keresztül figyelmeztetnek. De a digitális figyelmeztetési lehetőségek is rendelkezésre állnak mobiltelefonokon és más eszközökön keresztül.

Jelei voltak annak, hogy valami nem stimmel a rendszerben. Tavaly szeptemberben tartottak Németországban egy figyelmeztető próbanapot (Warntag), amelyet a Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal hirdetett meg. A teszt idején rengetegen várták a fülsüketítő szirénázó hangokat, melyek aztán alig szólaltak meg valahol, a nap kudarcba fulladt, a csalódás hatalmas volt.

A figyelmeztető telefonos alkalmazásokon keresztül túl későn, vagy egyáltalán nem érkezett semmi jelzés. A szirénákat Berlinben és Münchenben a hidegháború végével leszerelték.

Elakadt az információ

Hannah Cloke professzor szerint, aki a 2002-es áradás után segített az európai árvízvédelmi rendszer, vagy röviden az “Efas” felállításában, a hiba az információk továbbításában történt:

Elakadt az információáramlás. 2021-ben ilyen sok haláleset elfogadhatatlan. A hiba a rendszerben van”

– idézi a tudóst a BBC.

Nemzetközi szinten is elemzik, hogyan érhetett egy olyan fejlett országot, mint Németország, meglepetésként egy időjárási front.
Az állami német meteorológiai szolgálat időben értesítést küldött a rendkívüli esőzésekről, de ők nem felelősek a helyi lakosság figyelmeztetéséért.

A hatóságok régen körülbelül 80 000 helyen tudtak szirénákat megszólaltatni, keleten és nyugaton egyaránt.

A Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal adatai szerint 2015-ben már csak kb. 15 000 sziréna volt működőképes.

Korábban a kormány volt a felelős, most a tartományok és az önkormányzatok. Nyugat-Németországban 10 központi figyelmeztető hivatal működött, amelyeknek olyan támadások értesítésére készültek, mint pl. a bombázás, nukleáris, biológiai és vegyi fegyverekkel történő támadás.

Mostanra a városok és az önkormányzatok felelősek a szirénákért. Sokan a karbantartási követelmények miatt szétszerelték, kikapcsolták vagy egyszerűen nem cserélték ki az akusztikus figyelmeztető rendszereket.

Armin Schuster változtatni akar: A Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal elnöke visszahozza a “jó öreg szirénát” – mondta. Schuster szerint az elmúlt években különösen a digitális figyelmeztető rendszereket építették fel.
A figyelmeztető telefonos alkalmazások állítólag mintegy 9 millió eszközre vannak Németországban föltelepítve. De ha áramszünet van, vagy a mobilhálózat nem működik, ez nem elég.

Schuster kombinálni akarja a különböző figyelmeztető eszközöket. Erre van egy 90 millió Eurós finanszírozási program, de a hatóság vezetője kétli, hogy ez elegendő lesz. Mindenekelőtt a lakosság érzékenyítéséről van szó – mondta Schuster.Amire nincs befolyásom, vagyis hogy a helyszínen ezt hogyan kezelik.

A következő években nagy kampányra lesz szükség, mert továbbra is számolnunk kell ilyen extrém időjárási viszonyokkal” – mondta Wolfram Geier, aki kockázatkezelési hivatal vezetője. Sok emberben nem tudatosult, hogy a kis patak, folyó, ami az út végén van, nagyon rövid idő alatt kiáradhat.

Lassú információáramlás

A német válságkezelésben nyilvánvalóan problémák vannak. “Az információs csatornák túl hosszúak, nem egységesek és részben rosszul szervezettek” – mondja Oliver Posegga professzor a Bambergi Egyetemről.

Szerinte nem kizárt, hogy emberi mulasztás történt, de még nem tudni, hogy hol. Először alapos elemzésre van szükség, mielőtt még túl gyorsan ítélkeznénk. Sok tény még nem ismeretes. A cél változatlan: hogy minél több emberhez eljussanak a figyelmeztetések. Ilyen rövid idő alatt bekövetkezett katasztrófáknál minden apró hiba számít és minden óra, mondta Pasogga.
Horst Seehofer német belügyminiszter megvédte a német katasztrófavédelem struktúráját. Elképzelhetetlen, hogy egy ilyen katasztrófa során bárhonnan központilag végezhető legyen a munka. – A centralizmus itt nem állja meg a helyét – mondta Seehofer.

Csak a segély megadása után lehet beszélni arról, hogy hol kell fejleszteni és szorosabbá tenni az együttműködést. A kormány részéről a figyelmeztetési rendszer működik.

A közlekedésügyi miniszter SMS-ek kiküldését követeli a jövőben, de a kétkedő hangok azt mondják, amikor nincs elektromosság és nem működik a telefonhálózat, akkor az is kevés.

Az Egyesült Államokban a hivatalok olyan üzeneteket is tudnak küldeni a telefonokra, amelyek hangos figyelmeztető üzenetként szólalnak meg, függetlenül attól, hogy a telefon hogyan van beállítva.

Németországban egy szimpla halkítással meg lehet szüntetni egy alkalmazás figyelmeztető jellegét, ezért a szirénák ismételt üzembe helyezése mégis jó ötlet lehet.

Németországban a következő hetek biztosan arról fognak szólni, hogy elemezzék, hol történt mulasztás és min kell változtatni, de hogy konkrét személyek felelősségre vonása megtörténik-e, az kétséges.

Annyit már tudunk, hogy a katasztrófavédelemben, de a kríziskezelésben is kisebb fejetlenség van.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés
A vida szakszervezet ma – 2022. november 28-án, hétfőn – 00:00 órától 24:00 ...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban
A lipcsei bírák két koronavédelmi intézkedéssel foglalkoztak. Az egész napos kijárási korlátozás Bajorországban ...

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban
Elkészült a gázárstop törvénytervezete, amely márciustól lép életbe, de visszamenőleg januártól lesz érvényes. (adsbygoogle ...

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban
Az év végén jár le a járványügyi törvény, amely oltáskötelezettséget ír elő az ...

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol
A német katasztrófavédelmi hivatal vezetője szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezen a télen ...

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül
Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban. (adsbygoogle = ...