Miért nem szóltak a szirénák Németországban az árvíz jövetele előtt?

Miért nem szóltak a szirénák Németországban az árvíz előtt?

Németországban most keresik a felelősöket a több, mint 160 árvízkatasztrófa halottja miatt. Eddig senki nem ismerte be, mit és hol hibázott, magában a rendszerben lehet a hiba. Több száz ember még mindig eltűntnek számít.
Németországban katasztrófa helyzetben a szirénáknak kellene szólniuk. A mostani árvízkatasztrófa során a legtöbb helyen ez elmaradt. De nem csak ez, hanem semmilyen figyelmeztetést sem kaptak a lakosok, hogy veszély fenyegeti őket. Éjjel, váratlanul érte őket az áradás, mindazokat akik a lakásukban biztonságban érezték magukat, és akik az utakon is azt hitték, ilyesmi nem történhet meg.

Egyre többen szólalnak fel az áldozatok közül, és fejezik ki értetlenségüket, miért nem  kaptak semmilyen figyelmeztetést.

Tehát a jelenlegi árvízkatasztrófa során a figyelmeztető rendszerek nem működtek megfelelően. Horst Seehofer német belügyminiszter és a Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal elutasítja a felelősségre vonást.

Horst Seehofer a mai napon látogatott el az árvízkárosult területekre foto: RT.DE

De mulasztás történt, hiszen több mint 160 halott van, több száz ember eltűnt és egy hatalmas méretű pusztítás történt. Tehát valahol nagy probléma van a katasztrófa védelemben, írja a német ntv magazin.

A jelenlegi árvízkatasztrófa során a tartományok, a városok és önkormányzatok voltak felelősek a Német Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéseinek kiértékelésére és annak továbbítására az érintettek felé. Ezt azonban nyilvánvalóan nem tették meg, ha meg is tették, nem a megfelelő módon.
Az eljárások nincsenek szabványosítva. A szirénák csak ott szólalnak meg, ahol még vannak. A német kormány csak háború esetén felelős a lakosság figyelmeztetéséért. Nagy veszély esetén a hatóságok rádión és televízión keresztül figyelmeztetnek. De a digitális figyelmeztetési lehetőségek is rendelkezésre állnak mobiltelefonokon és más eszközökön keresztül.

Jelei voltak annak, hogy valami nem stimmel a rendszerben. Tavaly szeptemberben tartottak Németországban egy figyelmeztető próbanapot (Warntag), amelyet a Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal hirdetett meg. A teszt idején rengetegen várták a fülsüketítő szirénázó hangokat, melyek aztán alig szólaltak meg valahol, a nap kudarcba fulladt, a csalódás hatalmas volt.

A figyelmeztető telefonos alkalmazásokon keresztül túl későn, vagy egyáltalán nem érkezett semmi jelzés. A szirénákat Berlinben és Münchenben a hidegháború végével leszerelték.

Elakadt az információ

Hannah Cloke professzor szerint, aki a 2002-es áradás után segített az európai árvízvédelmi rendszer, vagy röviden az “Efas” felállításában, a hiba az információk továbbításában történt:

Elakadt az információáramlás. 2021-ben ilyen sok haláleset elfogadhatatlan. A hiba a rendszerben van”

– idézi a tudóst a BBC.

Nemzetközi szinten is elemzik, hogyan érhetett egy olyan fejlett országot, mint Németország, meglepetésként egy időjárási front.
Az állami német meteorológiai szolgálat időben értesítést küldött a rendkívüli esőzésekről, de ők nem felelősek a helyi lakosság figyelmeztetéséért.

A hatóságok régen körülbelül 80 000 helyen tudtak szirénákat megszólaltatni, keleten és nyugaton egyaránt.

A Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal adatai szerint 2015-ben már csak kb. 15 000 sziréna volt működőképes.

Korábban a kormány volt a felelős, most a tartományok és az önkormányzatok. Nyugat-Németországban 10 központi figyelmeztető hivatal működött, amelyeknek olyan támadások értesítésére készültek, mint pl. a bombázás, nukleáris, biológiai és vegyi fegyverekkel történő támadás.

Mostanra a városok és az önkormányzatok felelősek a szirénákért. Sokan a karbantartási követelmények miatt szétszerelték, kikapcsolták vagy egyszerűen nem cserélték ki az akusztikus figyelmeztető rendszereket.

Armin Schuster változtatni akar: A Német Polgári-és Katasztrófavédelmi Hivatal elnöke visszahozza a “jó öreg szirénát” – mondta. Schuster szerint az elmúlt években különösen a digitális figyelmeztető rendszereket építették fel.
A figyelmeztető telefonos alkalmazások állítólag mintegy 9 millió eszközre vannak Németországban föltelepítve. De ha áramszünet van, vagy a mobilhálózat nem működik, ez nem elég.

Schuster kombinálni akarja a különböző figyelmeztető eszközöket. Erre van egy 90 millió Eurós finanszírozási program, de a hatóság vezetője kétli, hogy ez elegendő lesz. Mindenekelőtt a lakosság érzékenyítéséről van szó – mondta Schuster.Amire nincs befolyásom, vagyis hogy a helyszínen ezt hogyan kezelik.

A következő években nagy kampányra lesz szükség, mert továbbra is számolnunk kell ilyen extrém időjárási viszonyokkal” – mondta Wolfram Geier, aki kockázatkezelési hivatal vezetője. Sok emberben nem tudatosult, hogy a kis patak, folyó, ami az út végén van, nagyon rövid idő alatt kiáradhat.

Lassú információáramlás

A német válságkezelésben nyilvánvalóan problémák vannak. “Az információs csatornák túl hosszúak, nem egységesek és részben rosszul szervezettek” – mondja Oliver Posegga professzor a Bambergi Egyetemről.

Szerinte nem kizárt, hogy emberi mulasztás történt, de még nem tudni, hogy hol. Először alapos elemzésre van szükség, mielőtt még túl gyorsan ítélkeznénk. Sok tény még nem ismeretes. A cél változatlan: hogy minél több emberhez eljussanak a figyelmeztetések. Ilyen rövid idő alatt bekövetkezett katasztrófáknál minden apró hiba számít és minden óra, mondta Pasogga.
Horst Seehofer német belügyminiszter megvédte a német katasztrófavédelem struktúráját. Elképzelhetetlen, hogy egy ilyen katasztrófa során bárhonnan központilag végezhető legyen a munka. – A centralizmus itt nem állja meg a helyét – mondta Seehofer.

Csak a segély megadása után lehet beszélni arról, hogy hol kell fejleszteni és szorosabbá tenni az együttműködést. A kormány részéről a figyelmeztetési rendszer működik.

A közlekedésügyi miniszter SMS-ek kiküldését követeli a jövőben, de a kétkedő hangok azt mondják, amikor nincs elektromosság és nem működik a telefonhálózat, akkor az is kevés.

Az Egyesült Államokban a hivatalok olyan üzeneteket is tudnak küldeni a telefonokra, amelyek hangos figyelmeztető üzenetként szólalnak meg, függetlenül attól, hogy a telefon hogyan van beállítva.

Németországban egy szimpla halkítással meg lehet szüntetni egy alkalmazás figyelmeztető jellegét, ezért a szirénák ismételt üzembe helyezése mégis jó ötlet lehet.

Németországban a következő hetek biztosan arról fognak szólni, hogy elemezzék, hol történt mulasztás és min kell változtatni, de hogy konkrét személyek felelősségre vonása megtörténik-e, az kétséges.

Annyit már tudunk, hogy a katasztrófavédelemben, de a kríziskezelésben is kisebb fejetlenség van.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

“Nehéz ősz előtt állunk”, mondta Lauterbach – tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek

"Nehéz ősz előtt állunk", mondta Lauterbach - tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek
Még az egészségügyi miniszterek konferenciája után sincs pontos terv arra vonatkozóan, hogy a ...

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban – 3 Euró lesz júliustól

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban - 3 Euró lesz júliustól
Jelenleg Németországban minden lakosnak joga van havonta egyszer egy ingyenes koronateszt elvégzésére teszt-központokban, ...

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget
Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről ...

Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Németországban gázellátási vészhelyzet van - bejelentették a második riasztási fokozatot
A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a ...

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált - Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett
Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az ...

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban – dugókra kell számítani a hosszú hétvégén

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban - dugókra kell számítani a hosszú hétvégén
A katolikus Fronleichnam (Úrnapja) június 16-án Németországban több helyen ünnepnap, idén csütörtökre esik. ...

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak
Az energiaadó-csökkentésnek Németországban valójában mentesítenie kellene a fogyasztókat a magas üzemanyagártól. Mostanra azonban ...

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen
Június 13-tól, hétfőtől Németország ismét bevezeti a határellenőrzést július 3-ig. Elmau-ban rendezik június ...

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek
Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy ...

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban – 4 halottja, 30 sérültje van

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban - 4 halottja, 30 sérültje van
Bajorországban, az iskola utolsó napján a pünkösdi ünnepek előtt pénteken 12:30-kor egy regionális ...

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült - Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak
Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), ...