Minden ötödik rizikó-területről Németországba érkező hamis adatokat ad meg

Jens Spahn német egészségügyi miniszter jobban szeretné ellenőrizni a fertőzési láncokat a rizikó-területről érkezők regisztrálási kötelezettségével. Az ellenőrzések azonban azt mutatják,hogy sok utazó megpróbálja leplezni az identitását.

A SPIEGEL német magazin információi szerint a német rendőrség szerint, amióta regisztrációs kötelezettség van a rizikó-területről érkezőknek Németországban, 20%-a a beutazóknak nem megfelelő adatokat ad meg beutazásakor.

Rendőrségi statisztikák szerint november elejétől 15.147 utazót ellenőriztek próbaszerűen a nagyobb német repülőtereken és 2.985 beutazónak hiányosak voltak az adatai. Gyakran adnak meg helytelen telefonszámot vagy címet, de téves neveket is, mint pl. Donald Duck.





November elején Jens Spahn egészségügyi miniszter elképzelése szerint Németországban kötelező regisztrációs rendszert vezettek be a rizikó-területekről érkezőknek.

Lehetőség van digitálisan regisztrálni vagy kézzel is kitölthető egy űrlap, ahol a nevünket, címünket és telefonszámunkat kell megadni. Ennek célja annak biztosítása, hogy a visszatérők betartsák a kötelező karantént Németországban. A szabálysértések akár 25 000 Euróig terjedő súlyos pénzbírsággal is járhatnak.

Két héttel a bevezetés után biztonsági körökben azt mondják, hogy sok mindent nyilvánvalóan nem gondoltak megfelelően át. Például az utazók szabadon adhatnak meg bármilyen adatot az elektronikus adatbázisba, mivel azt nem hasonlítják össze a lakcím-nyilvántartó hivatal adataival.





Ezenkívül a rendőrök, akik szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utazókat, nem kaptak elektronikus hozzáférést az adatokhoz. A német rendőrség a hiányosságot a SPIEGEL kérésére megerősítette.

A szövetségi rendőrségnek nincs hozzáférése az utazók elektronikus belépési adataihoz” – mondta a szóvivő.

Ehelyett a rendőrök csak az útlevéllel összehasonlítva tudták ellenőrizni, hogy a nevet és születési dátumot helyesen adták-e meg, mivel ezek az adatok a jelentés visszaigazolásán láthatók az adatbázisban. A cím és az elérhetőség azonban elengedhetetlen a karantén későbbi ellenőrzéséhez.

A visszatérő utazókra vonatkozó szigorú szabályok jelenleg szinte minden országra vonatkoznak, a listát a Robert Koch Intézet állítja össze a fertőzések száma alapján.





A repülőtér üzemeltetői szerint az utazók száma továbbra is nagyon alacsony volt a koronvírus járvány előtti időkhöz képest, de vannak rendszeres repülőjáratok az USA-ból, Mexikóból és más országokból, amelyek a korona-hotspotok közé vannak besorolva. Bizonyos esetekben azonban egyes rizikó-területeknek alacsonyabb a fertőzöttségi száma, mint Németországnak.

Az ilyen területek felsorolása a következő napokban megdöntheti a teljes rizikó-terület szabályt. Észak-Rajna-Vesztfáliában a münsteri közigazgatási bíróság már kimondta egy utazó esetében, hogy a karanténkötelezettség nem volt szabályos, mert olyan országból tért vissza Németországba, amelynek járványügyi számai lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a németországiak, de ennek ellenére rizikó-területként van jelölve.

A düsseldorfi egészségügyi minisztérium azonnal felfüggesztette az egész rendeletet.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.