Minimálbér, szerződéskötések – Mi változik a felhasználóknak júliustól Németországban?

Mi változik júliustól Németországban?

A jövőben a régi kisebb elektromos készülékeket ingyen le lehet adni az élelmiszerüzletekben. A műanyag palackok és dobozok visszaváltása kibővül, nő a minimálbér és a nyugdíj. A szerződéseket könnyebb lesz felmondani. Az alábbi változások lesznek Németországban júliustól.
A tisztességes fogyasztói szerződésekről szóló törvény életbe lép

A szerződések felmondása a jövőben egyszerűbb lesz. Ha online szerződést kötünk, akkor azt online fel is tudjuk mondani az új törvény szerint. 2022. július 1 -jétől kötelezővé válik a weboldalakon a felmondási gomb, amelyen keresztül az ügyfelek a szerződéseket könnyen felmondhatják. Erről azonnal egy elektronikus visszaigazolás kell hogy érkezzen, pl. e-mailben.

Az automatikus szerződés meghosszabbítás hosszabb időre nem lesz lehetséges a jövőben. Egy szerződést csak akkor lehet meghosszabbítani, ha a fogyasztók legfeljebb egy hónapos értesítési időtartamot kapnak.

Március 1 -jén már volt néhány változás a szerződéseket illetően. A szerződések felmondási idejét a korábbi háromról max. egy hónapra csökkentették.

biztosítók esetében más a helyzet: a biztosítási szerződések kifejezetten ki vannak zárva az egyszerűsített felmondás szabálya alól.

Telefonos szerződéskötés

A telefonon elfogadott energiaszoltáltatási szerződéseket írásban is meg kell erősíteni. Ezzel a jövőben sokkal nehezebb lesz a szolgáltatóknak az ügyfelekre egy szerződést ráeröltetni.
A régi elektromos készülékeket leadhatjuk az élelmiszerüzletekbe

Július 1 -jétől a régi elektromos készülékeket az élelmiszerüzletekbe ingyenesen le lehet majd adni, függetlenül attól, hogy hol lettek vásárolva. Ez a kisebb elektromos eszközökre vonatkozik, amelyek maximális élhossza 25 cm. Ez az olyan élelmiszerüzletekre vonatkozik, amelyek folyamatosan, vagy legalábbis évente többször adnak el elektromos készülékeket, és több, mint 800 nm-es értékesítési területtel rendelkeznek. A változás az online kereskedőkre is vonatkozik.

Ez tehát a nagyobb élelmiszerüzletekre vonatkozik. A jövőben például a régi mobiltelefonokat, az elektromos borotvákat, a vízforralót vagy a kenyérpirítót ingyen leadhatjuk az ALDI, a REWE, a LIDL üzletekben is. A Rewe nyilatkozata szerint a pénztárhoz kell fordulni ilyen igénnyel.

Változás a műanyag palackok és dobozok visszaváltásnál

Kibővítik a visszaváltási rendszert. Az élelmiszerüzletekben az eldobható, (Einwegplastikflaschen) műanyag palackokat és italos dobozokat szintén legkésőbb július 1 -jétől vissza lehet váltani, vagyis 25 centért pl. a gyümölcsös műanyag palackokat vagy az alkohollal kevert tartalmú dobozokat.

A rendelet valójában 2022. januárja óta hatályba lépett, de a kereskedőknek volt idejük egy átmeneti időszakra 2022. júliusáig a változtatás végrehajtására.
Az elektromos cigaretta drágább lesz

A cigaretta már év eleje óta drágult. Most az un. e-cigarettákba való “folyadékok” árai szintén emelkednek. Július 1-jétől a dohány adózás e-cigarettáinak anyagát is érinti. Nem számít, hogy a folyadék tartalmaz e nikotint vagy sem. Ezen túlmenően a vízipipa dohányát is kiegészítő adóval emelik.

Minimálbér és nyugdíj emelés

2022. július 1-jén megkezdődik a minimálbér emelése. Így a minimálbér bruttó óradíja 9,82 Euróról 10,45 Euróra emelkedik. Október 1-jétől tovább emelik 12 Euróra. Ekkor a mini-job kereseti lehetőségét 450 Euróról 520 Euróra emelik.

De nem csak a minimálbért, hanem a nyugdíjat is megemelik július 1-től. Kb. 21 millió nyugdíjast érint. Nyugaton a kifizetések 5,35%-kal növekednek, míg keleten 6,12%-kal.

Régi járművezetői engedélyek cseréje

Az 1953 és 1958 között született állampolgároknak le kell cserélni a jogosítványukat. Ellenkező esetben bírságot kaphatnak. Eredetileg januárra tervezték, a határidőt meghosszabbították 2022. július 19 -ig.

A csere költsége 25,50 Euró. Az EU vezetői engedélyének lecseréléséhez egy érvényes személyi igazolványt, a régi vezetői engedélyt és a biometrikus útlevélfotót kell felmutatni. Vezetési vagy egészségügyi ellenőrzést nem végeznek.
Segítség a családok és rászorulók számára

A segélycsomag részeként a gyermek után járó bónuszt júliusban fizetik ki. Minden gyermek után egyszeri bónusz jár, 100 Euró.

A folyamatos infláció és az élelmiszerek gyorsan emelkedő árai miatt a szociális jóléti szolgáltatások, a Hartz-IV és a menekültügyi segélyekben részesülők (Asylgeld) szintén kapnak bónuszt. Kétszer 100 Eurós kifizetést kapnak, a gyermekek után fejenként pedig 20 Eurót.

DHL áremelkedés

Júliustól a csomagküldés a DHL-nél drágul. A külfödre való csomagküldést is érinti. Az áremelkedés a szállítás és a bérköltségek általános növekedése miatt van.

Amazon-előfizetés emelkedik

Az Amazon megemeli az előfizetési díjat 3 Euróról 3,99 Euróra. Az évi előfizetés 30 Euróról 39,99 Euróra növekszik.

Megszűnik az EEG pótdíj a villanyszámlában

Az ukrán orosz háború növeli az energiaárakat. Ennek ellensúlyozása érdekében a nagykoalíció úgy döntött, hogy elhagyja az EEG pótdíjat a villanyáram fizetésekor. Az EEG pótdíj finanszírozza a megújuló energiák bővítését.
Ez azt jelenti, hogy a polgároknak többé nem kell fizetniük az EEG pótdíjat, így a villamos energia valamivel olcsóbb lesz.

Megszűnik az ingyenes gyorsteszt

Július 1-től Németországban megszűnik az ingyenes gyorsteszt. 3 Euróért lehet a jövőben készíttetni, kivéve a rizikó-csoportoknak, nekik ingyenes marad.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.