Mit kell tudni az ukrán menekülteknek Németországban?

Mit kell tudni az ukrán menekülteknek Németországban?

Az új „Ukraine Update” platformon az ntv német hírtv immár ukrán nyelven is kínál híreket. A műsor hétfőtől péntekig megtalálható az ntv.de oldalon és a YouTube ntv csatornáján, hogy a frissen érkező menekültek tudják, mi történik Németországban. Annak érdekében, hogy az Ukrajnából érkezők könnyebben tájékozódhassanak Németországban, az ntv online hírportál néhány alapvető kérdésre ad választ a Németországba való beutazással és tartózkodással kapcsolatosan.




Beutazhatok Németországba?

Az ukrán állampolgárok jelenleg vízum nélkül léphetnek be Németországba. Ez akkor is érvényes, ha 2022. február 24-én egy másik országban tartózkodott. Ha Ön más állampolgársággal rendelkezik, de 2022. február 24-én Ukrajnában tartózkodott, akkor szintén beléphet az országba. Ez a rendelet 2022. május 23-ig érvényes.

Hogyan juthatok el Németországba?

Vonattal

Számos vonatjárat indul Németországba. Az utazások az Ön számára ingyenesek. A berlini, drezdai, nürnbergi és müncheni utazásokhoz nincs szüksége vonatjegyre. Ha folytatni szeretné utazását, akár külföldre is, a vasútállomáson a DB utazási központjában ingyenes jegyet kaphat. A vonattal való utazással kapcsolatos összes információ itt található, ukrán nyelven is.

Autóval

Természetesen autóval is be lehet lépni az országba. Németországban kötelező a felelősségbiztosítás. Ha az autója nincs biztosítva, a Német Biztosítószövetség 2022. május végéig fedezi az esetleges felelősségi igényeket. Sérülés esetén forduljon a Német Zöldkártya Irodához. (Deutsche Büro Grüne Karte)

Busszal

Számos buszjárattal is eljuthat Németországba. Információkat erről itt vagy itt lehet olvasni.




Ha barátoknál vagy rokonoknál tud maradni Németországban, az nagyon jó! Először pihenjen, és ha visszanyerte erejét, folytassa az alábbiakkal:

Számos platform segíthet ideiglenesen ingyenes szállást találni magánszemélyeknél.

Például itt:

Ha nem talált szállást, ne essen pánikba! Ezután menjen a legközelebbi érkezési központba (Ankunftszentrum) vagy tartományi fogadóközpontba. Ott kap szállást és élelmet. További szociális tanácsadás és egészségügyi ellátás is rendelkezésre áll. Regisztráljuk és további információkat kap.

Regisztrálnom kell magam?

Igen, de ne aggódjon, ha nem jelentkezett azonnal a hatóságoknál, amint megérkett. Sok hatóság jelenleg túlterhelt. Ha érkezési központban vagy tartományi fogadóközpontban szállásolják el, akkor ott regisztrálják. Ha barátainál vagy rokonainál él, értesítse városának bevándorlási hivatalát. Berlinnek, Hamburgnak és Münchennek is van saját információs oldala az ukrajnai menekültek számára.

Tipp: Ha vannak barátai vagy rokonai Németországban, ezt mindenképpen jelezze a regisztrációnál. Ellenkező esetben egy másik tartományba szállíthatják.

És még egy tipp: jelenleg sokan utaznak Berlinbe, és szeretnének ott is maradni. Emiatt az ottani menhelyek túlzsúfoltak, a hatóságok pedig túlterheltek. Ráadásul a berlini menekültek nagy részét valószínűleg más tartományokba osztják szét. Ha nincs barátja vagy rokona Berlinben, akkor jobb, ha egy kisebb városban próbálkozik.




Meddig maradhatok Németországban?

A regisztrációt követően a tartózkodási törvény 24. §-a szerint 1-től 2-évig tartó tartózkodási engedélyt kaphat. Ezt követően ez további egy évvel, összesen 3 évre meghosszabbítható.

Kaphatok anyagi támogatást?

Ha a tartózkodási törvény 24. §-a szerinti tartózkodási engedélyt kap, és nincs saját bevétele, akkor az állam anyagi támogatásban részesíti. Ez magában foglalja a szállásra, az ételre és ruházatra való pénzt. Kap egy kis zsebpénzt is. Ez havi maximum 367 Eurót jelent egy egyedülálló felnőtt számára, a kiskorúak pedig max. 326 Eurót kapnak.

Ez még akkor is érvényes, ha jelenleg nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel (Aufenthaltserlaubnis) és még nincs regisztrálva. Ha állami segítségre van szüksége (szállás, étkezés, orvosi ellátás), azonnal jogosult rá.

Nyithatok német bankszámlát?

Ukrán személyivel probléma nélkül nyithat számlát Németország legtöbb bankjában. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében számlanyitás előtt tájékozódjon a lehetséges díjakról. A szociális ellátás készpénzben vagy készpénzes csekkel is megkapható.

Mikor kapom meg az első segélyt?

Ha sürgős, a szociális hivatal azonnal kifizet 1-2 hétre szóló előleget, de a döntésről szóló papírt is rövid idő alatt meg fogja kapni.

Használhatok ukrán bankkártyát Németországban?

Ha a kártyákat csak belföldi használatra állították ki, akkor nem. A nemzetközileg használható kártyákkal Németországban is lehet fizetni, illetve ATM-ből pénzt lehet felvenni. Legalábbis addig, amíg az ukrán bank engedélyezi a tranzakciót, vagy a jelenlegi helyzet megengedi.

Dolgozhatok Németországban?

Miután megkapta a tartózkodási engedélyt, dolgozhat, fontos, hogy csak annak megkapása után kezdjen el dolgozni. Már létezik néhány állásajánlat az ukrán menekülteknek az EU-ban. Például az UAtalents, a Job Aid Ukraine vagy a Workeer.




Mit tegyek, ha beteg leszek?

Sürgős esetben feltétlenül menjen a legközelebbi kórházba, vagy hívjon mentőt a 112-es telefonszámon. Akkor is jogosult sürgősségi orvosi segítségre, ha még nem biztosított.

Amikor regisztrál, egyebek mellett az egészségbiztosításáról is gondoskodnak. Amíg még nincs egészségbiztosítása, felveheti a kapcsolatot a papírokkal nem rendelkezők orvosi kezelését végző szervezetekkel. Ezeknek a szervezeteknek a segítsége ingyenes. A gesundheit-ein-menschenrecht.de weboldalon kereshet ilyen szervezetet az Ön területén. A Malteser webhelyén is kereshet orvosi segítséget a környéken.

Ukránul erről részletesebb információk itt is találhatóak.

Járhat a gyermekem iskolába?

Természetesen gyermeke óvodába és iskolába is járhat. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a város szociális és ifjúsági hivatalával. Itt olvashat bővebben a németországi óvodákról és iskolákról.

Hol tudok SIM kártyát venni?

A Deutsche Telekom és a Vodafone mobiltelefon-szolgáltatók ingyenes SIM-kártyákat kínálnak minden Ukrajnából érkező menekültnek. Ezeket segélyszervezetek osztják szét szálláshelyeken, vasút- vagy buszpályaudvarokon stb. Ukrajnába és az EU-n belüli hívások ingyenesek.

A telefonhívások és az SMS-ek Ukrajnába szintén ingyenesek a következő szolgáltatóknál: Congstar, Ja! mobil, Penny mobil, Aldi Talk, FCB mobil, Sipgate, Pyur, o2 és partnermárkák (Blue, Super Select). Fontos: Az aktiváláshoz olyan dokumentumra van szüksége, amely igazolja személyazonosságát. Ez lehet például az útlevele.

Hozhatok háziállatot Németországba?

Természetesen. Kisállatát Németországban is szívesen látjuk. Jelenleg nem kell beutazási engedélyt kérnie. Amikor Németországba érkezik, jelentkezzen a helyi állatorvosi hivatalnál. Erről bővebben itt olvashat (pdf).

Hol és hogyan tanulhatok németül?

A német kormány minden Ukrajnából érkező menekültnek integrációs tanfolyamot fog lehetővé tenni. Addig is számos ingyenes online ajánlatot vehet igénybe

Pélldául itt: Kurs der Deutschen Welle. vagy itt Online-Angebot des Goethe-Instituts.

Hasznos információkat itt lehet olvasni Németországról

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.