Mit tartalmaz a 130 milliárd Euros gazdasági segélycsomag Németországban?

Az általános forgalmi adó átmenetileg való csökkentése, a családi pótlék kiegészítése, vagyis 300 Euro-s bónusz  gyerekenként: A 130 milliárd Euro-s GroKo-csomag a gazdaság föllendítésére (Große Koalition) összesen 57 pontot tartalmaz . Ehhez tartozik egy autóvásárlási hozzájárulás, de nem a benzines autóknak. A döntések röviden áttekintve

Merkel:Ez egy jó alap a krízisből kivezető úthoz
ÁFA csökkentés

Július 1 – december 30-ig csökkentik az ÁFA-t 19%-ról 16%-ra. Az ÁFA csökkentett verziója (ermäßigte Satz) pedig 7%-ról 5%-ra csökken. Ezt olyan termékeknél alkalmazzák, melyek a napi létszükséglethez szükségesek, pl. élelmiszer. Ezzel akarják az országon belüli fogyasztást elősegíteni. Ez a lépés 20 milliárd Euro-ba kerül. Markus Söder (CSU-elnök) szerint a csökkentés a “csomag szíve“. A pénzügyminiszter szavai szerint a csökkentés határozott időre, 6 hónapra szól, hosszabbítás nincs tervbe.

Családok és óvodák, képzés

A családok több pénzt kaphatnak. A tervek szerint egy egyszeri 300 Euro-s támogatást kap minden szülő minden gyerek után, amelyik a családi pótlékra jogosult. Ezt megadóztatják. A családi pótlékkal együtt lesz kifizetve, először szeptemberben.

Óvodák és bölcsődék felújítására, kibővítésére 1 milliárd Euro-t szánnak, a higiéniai feltételek létrehozása miatt is. A napközik bővítését felgyorsítják, az iskolák digitalizálásának fejlesztése is tervben van. A cégek prémiumot kapnak majd a szakmai gyakorlati képzésekhez.

Autók

A benzines és dízelautók vásárlási támogatása ellen döntöttek, a témát vita övezte. Markus Söder szerint a benzinautósoknak elég, hogy az ÁFA-t csökkentették. Ellenben az elektromos autók támogatását  jelentősen megnövelik, pl. töltőállomások hálózatának kiépítése, a kutatás és a fejlesztés támogatása, a gyártók támogatása, elektromos autók vásárlásának támogatása.

A bónusz-programban 2 milliárd Euro-t szánnak a következő egy évben az autóipar átalakításának megsegítésére, a digitalizálásra és az alternatív meghajtású autók gyártására.

Elektromos áram

Az emberek és a vállalatok is támogatást kapnak a tervek szerint. A szakemberek szerint a jövőben emelkednének az árak, ezért az állam a felhasználókat mentesíteni akarja ez alól.
Vasút és helyi forgalom

A Deutsche Bahn több milliárd Euro-s támogatást kap a koronavírus által okozott bevételi kiesés miatt. Az állami tulajdonú Deutsche Bahn kap egy újabb tőkealapot 5 milliárd Euro-s értékben. A tömegközlekedésre pedig 2,5 milliárd Euro támogatást szánnak.

Önkormányzatok

A régi tartozásokat nem fogják kifizetni, de 6 milliárd Euro támogatást kapnak a helyi önkormányzatok, hogy a kiesett iparűzési adókat pótolják. Így akarják a helyi építőipart és kisiparosokat is támogatni.

Milliárdos támogatás a vállalatoknak

Azon üzletágak támogatásába egyeztek meg, melyek a koronavírus-krízis által különösen érintettek. A tervek szerint 25 milliárd Euro “áthidaló segítséget” nyújtanának a középvállalatoknak júniustól augusztusig, ezek  pl. a hotelek, vendéglátóipari egységek, kocsmák, klubok és bárok, ifjúsági szállók, utazási irodák, sportegyesületek, rendezvényszervezők. 50 milliárd Euró-t szánnak a jövő technológiák fejlesztésére a következő években. A mesterséges intelligencia támogatása a jövőben jelentősen megnövekszik. A szupergyors mobil-hálózat 5G  kiépítését felgyorsítják. 

Egészségügy

Több milliárd Euro-s kórháztámogatások, fontos orvosi segédeszközök helyi gyártása (pl. védőmaszk), egy nemzeti vésztartalék felépítése egy esetleges következő járvány esetére.
Művészet és kultúra

Ez az ágazat 1 milliárd Euro-s támogatást kap.

Kutatás

Több pénzt fektetnek a kutatásba és a digitalizálás fejlesztésére a kommunikációban, a hightech-ben, a környezetvédelem és energiarendszer átalakítására.

Környezetvédelem

7 milliárd Euro-s támogatást kap a “nemzeti hidrogénstratégia“.  Németország az élvonalban akar lenni a legmodernebb hidrogéntechnológia terén. A napelemes és szélerőmű energia kiépítése pedig szorgalmazásra kerül.

 

FORRÁS:  www.tagesschau.de www.spiegel.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.