Mit tartalmaz a 130 milliárd Euros gazdasági segélycsomag Németországban?

Az általános forgalmi adó átmenetileg való csökkentése, a családi pótlék kiegészítése, vagyis 300 Euro-s bónusz  gyerekenként: A 130 milliárd Euro-s GroKo-csomag a gazdaság föllendítésére (Große Koalition) összesen 57 pontot tartalmaz . Ehhez tartozik egy autóvásárlási hozzájárulás, de nem a benzines autóknak. A döntések röviden áttekintve

Merkel:Ez egy jó alap a krízisből kivezető úthoz
ÁFA csökkentés

Július 1 – december 30-ig csökkentik az ÁFA-t 19%-ról 16%-ra. Az ÁFA csökkentett verziója (ermäßigte Satz) pedig 7%-ról 5%-ra csökken. Ezt olyan termékeknél alkalmazzák, melyek a napi létszükséglethez szükségesek, pl. élelmiszer. Ezzel akarják az országon belüli fogyasztást elősegíteni. Ez a lépés 20 milliárd Euro-ba kerül. Markus Söder (CSU-elnök) szerint a csökkentés a “csomag szíve“. A pénzügyminiszter szavai szerint a csökkentés határozott időre, 6 hónapra szól, hosszabbítás nincs tervbe.

Családok és óvodák, képzés

A családok több pénzt kaphatnak. A tervek szerint egy egyszeri 300 Euro-s támogatást kap minden szülő minden gyerek után, amelyik a családi pótlékra jogosult. Ezt megadóztatják. A családi pótlékkal együtt lesz kifizetve, először szeptemberben.

Óvodák és bölcsődék felújítására, kibővítésére 1 milliárd Euro-t szánnak, a higiéniai feltételek létrehozása miatt is. A napközik bővítését felgyorsítják, az iskolák digitalizálásának fejlesztése is tervben van. A cégek prémiumot kapnak majd a szakmai gyakorlati képzésekhez.

Autók

A benzines és dízelautók vásárlási támogatása ellen döntöttek, a témát vita övezte. Markus Söder szerint a benzinautósoknak elég, hogy az ÁFA-t csökkentették. Ellenben az elektromos autók támogatását  jelentősen megnövelik, pl. töltőállomások hálózatának kiépítése, a kutatás és a fejlesztés támogatása, a gyártók támogatása, elektromos autók vásárlásának támogatása.

A bónusz-programban 2 milliárd Euro-t szánnak a következő egy évben az autóipar átalakításának megsegítésére, a digitalizálásra és az alternatív meghajtású autók gyártására.

Elektromos áram

Az emberek és a vállalatok is támogatást kapnak a tervek szerint. A szakemberek szerint a jövőben emelkednének az árak, ezért az állam a felhasználókat mentesíteni akarja ez alól.
Vasút és helyi forgalom

A Deutsche Bahn több milliárd Euro-s támogatást kap a koronavírus által okozott bevételi kiesés miatt. Az állami tulajdonú Deutsche Bahn kap egy újabb tőkealapot 5 milliárd Euro-s értékben. A tömegközlekedésre pedig 2,5 milliárd Euro támogatást szánnak.

Önkormányzatok

A régi tartozásokat nem fogják kifizetni, de 6 milliárd Euro támogatást kapnak a helyi önkormányzatok, hogy a kiesett iparűzési adókat pótolják. Így akarják a helyi építőipart és kisiparosokat is támogatni.

Milliárdos támogatás a vállalatoknak

Azon üzletágak támogatásába egyeztek meg, melyek a koronavírus-krízis által különösen érintettek. A tervek szerint 25 milliárd Euro “áthidaló segítséget” nyújtanának a középvállalatoknak júniustól augusztusig, ezek  pl. a hotelek, vendéglátóipari egységek, kocsmák, klubok és bárok, ifjúsági szállók, utazási irodák, sportegyesületek, rendezvényszervezők. 50 milliárd Euró-t szánnak a jövő technológiák fejlesztésére a következő években. A mesterséges intelligencia támogatása a jövőben jelentősen megnövekszik. A szupergyors mobil-hálózat 5G  kiépítését felgyorsítják. 

Egészségügy

Több milliárd Euro-s kórháztámogatások, fontos orvosi segédeszközök helyi gyártása (pl. védőmaszk), egy nemzeti vésztartalék felépítése egy esetleges következő járvány esetére.
Művészet és kultúra

Ez az ágazat 1 milliárd Euro-s támogatást kap.

Kutatás

Több pénzt fektetnek a kutatásba és a digitalizálás fejlesztésére a kommunikációban, a hightech-ben, a környezetvédelem és energiarendszer átalakítására.

Környezetvédelem

7 milliárd Euro-s támogatást kap a “nemzeti hidrogénstratégia“.  Németország az élvonalban akar lenni a legmodernebb hidrogéntechnológia terén. A napelemes és szélerőmű energia kiépítése pedig szorgalmazásra kerül.

 

FORRÁS:  www.tagesschau.de www.spiegel.de

 

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Szeretnéd tudni, hogy gazdag vagy szegény vagy Németországban?

Szeretnéd tudni, hogy gazdag vagy szegény vagy Németországban?
A ZDF német állami TV-adó Facebook oldalán a legújabb felmérése szerint az alábbiakat ...
Elolvasom

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban – ez most sokakat érint

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban - ez most sokakat érint
“Kurzarbeitergeld” és segély-csomag a koronavírus miatt: ezek érvényesek a munkavállalókra és a vállalkozókra A politika ...
Elolvasom

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...
Elolvasom

Németország: októbertől aktuális a téli autógumi – Tudod mi az “O bis O” szabály?

Németország: októbertől aktuális a téli autógumi - Tudod mi az "O bis O" szabály?
Melegrekord 20 fokkal, és mindez november elején? Az enyhe hőmérséklet miatt kevés járművezető ...
Elolvasom

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről
Mit kell tudni a németországi óvodai és bölcsődei ellátásról? Néhány fontos tudnivaló a ...
Elolvasom

A 15 legfotogénebb kisváros Németországban

A 15 legfotogénebb kisváros Németországban
A német kisvárosok unalmasak lennének? Vannak köztük világhírűek, amik többet kínálnak, mint szűk ...
Elolvasom

Schlossanlage Schleißheim Bajorország, kastélyok, múzeumok, csodálatos park egy helyen München mellett

Schlossanlage Schleißheim Bajorország, kastélyok, múzeumok, csodálatos park egy helyen München mellett
Schlossanlage Schleißheim Kastély Schleißheim, Bajorország, 85764 Oberschleißheim Hivatalos weboldala, virtuális túra, valamint aktuális információk itt: ...
Elolvasom

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal
Ho … Ho … Ho… Ötisheimi Horgásztó! Sokan úgy neveznek minket, hogy egy ...
Elolvasom

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban – lezárhatják a híres Infinity-Pool-t

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban - lezárhatják a híres Infinity-Pool-t
A Berchtesgaden Nemzeti Park azt tervezi, hogy lezárja híres Infinity-Pool-t, melyet nem csak ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.