Mit tehetünk szemtanúként egy gyilkosság során, a rendőrség tanácsot ad

A stuttgarti újság egy rendőrségi tanácsadóval készített riportot, hogyan viselkedjünk szemtanúként egy fegyveres bűntény esetén. Ebből idézünk most:

A kivégzéses gyilkosság Stuttgartban bizonytalanná tehet sok embert. A rendőrség elkészített egy listát, hogy hogyan viselkedjünk, ha hasonló fegyveres bűntény szemtanúivá válunk.

Extrém fegyveres erőszakos cselekmények, mint a kardos-támadás Stuttgartban a rendőrség szerint nagyon ritkák. Félelem a saját biztonságukért egy ilyen bűncselekmény után természetes, de nem feltétlenül szükséges. Ha mégis egy fegyveres tettessel találkoznánk, a rendőrség bűnügyi tanácsadója Harald Schmidt szerint a következőket tegyük:

– Szökjön el, amennyiben ezt veszély nélkül megteheti.

– Ne álljon a tettes útjába.

– Ne próbáljuk meg elvenni a tettes fegyverét.

– Ha lehetséges, figyelmeztessen másokat is a tettesről.

– Ha Ön biztonságba került, hívja a rendőrséget a 110-es hívószámon.

– Szükség esetén kérjen meg másokat, hogy értesítsék a rendőrséget.

– Ne terjesszen híreket a szociális médiákon, amik látszólag további támadásokról szólnak, ezzel elkerüli, hogy pánikot keltsen.

– Ne továbbítson fotókat vagy videókat az állítólagos tettesről.

– Mint utolsó lehetőség, a tettest célzottan az autóval el lehet ütni. Ilyen esetben az ügyészség egyes esetként foglalkozik az üggyel.

– Videofelvételeket lehet készíteni bizonyítékképpen, de ennek megosztása büntetendő lehet.

– Aki egy beavatkozás során veszélybe sodorja magát, már nem büntethető elmulasztott segítségnyújtás miatt.

Egy másik cikk arról is ír, hogy nagyon fontos, hogy próbáljuk meg mindig megőrizni a nyugalmunkat ilyen esetekben és ne keveredjünk a tettessel semmilyen konfliktusba.

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.polizei-nach-bluttat-am-fasanenhof-eingreifen-bei-gewalttaten-als-letztes-mittel-mit-dem-auto-anfahren.e3f60941-5622-49ec-acf0-275b578a2632.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR20SJ6Oz8Imbocu3DHBx4bqe5aqfdZWDr4_1KPkbafD0XZ8qm2dNCnXyms#Echobox=1564764471

https://www.polizei-dein-partner.de/nc/themen/gewalt/gesellschaft/detailansicht-gesellschaft/artikel/richtig-reagieren-bei-drohender-gewalt.html?tx_ttnews[sViewPointer]=1


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.