Modern rabszolgatartás Németországban – így bánnak a kelet-európai dolgozókkal

A ZDF német adó készített interjút a Dortmundban élő és tevékenykedő magyar Sepsi Szabolcs szakszervezeti megbízottal, aki a magyar és román dolgozók jogait próbálja érvényesíteni és őket segíteni.

A riportban megdöbbentő állításokat tesz

Mint arról már korábban írtunk, a Tönnies gyár dolgozói jelenleg karanténban vannak a járvány miatt. Az elmúlt időszak történései pedig rávilágítottak a németországi húsiparban minden szinten uralkodó áldatlan állapotokra. Olyan dolgok derülnek most ki, melyek egész Németországot megdöbbentik és a politikát is változtatásra kell, hogy késztessék.

Nagyon aggódom a munkások miatt. Ezek a szállók nem arra vannak kialakítva, hogy karanténra alkalmasak legyenek, csakis kizárólag alvásra felelnek meg. 9 ember egy lakásban 30 fokos melegben.” – mondta Sepsi Szabolcs.

A médiában és a politikában is több verzió is elhangzott már, miért éppen a húsiparban dolgozókat sújtja a nagymértékű koronavírus fertőzés. Szóba került a rossz szálláskörülmények és munkakörülmények mellett a munkások rossz körülményei a hazautazáskor (pl. túlzsúfoltan egy buszban), most pedig arról írtak, hogy esetleg a szellőzők miatt terjedt ilyen gyorsan a gyárakban a koronavírus. Egy biztos, a legtöbb fertőzött a Tönnies-nél a húsdaraboló részlegből van.

Sepsi Szabolcs a munkakörülményekről is beszél. “A gyártósorokat, szalagokat, alvállalkozóknak adják ki. Minden alvállalkozó a saját részlegéért felelős, ami végül egy káoszhoz vezet. Munkavédelmi szempontból problematikus, mivel nem áttekinthető. A munkavállalók gyakran cserélődnek, mivel a nehéz fizikai munka mellett napi 10-12 órákat kell dolgozni, emellett még a munkásokat megalázóan is kezelik.

A munkásokkal a csoportvezetők gyakran ordibálnak a szalagok mellett, szidalmazzák őket, ezzel is nyomás alá helyezve a kiszolgáltatott, németül sokszor nem tudó külföldi dolgozókat, hogy minél gyorsabban dolgozzanak. Aki nem teljesíti a követelményt, attól gyorsan megszabadulnak.

Sepsi Szabolcs elmondása szerint az egyetlen pozitív változást idáig ebben a szakmában az okozta, amikor bevezették a minimálbért. A többi csak ígéret maradt. Már 2015 óta ígérgetnek a cégek, hogy több dolgozót fognak átvenni, de ez nem történt meg.

Habár a jelenlegi helyzet miatt ismét ígéreteket kaptak a cégtől, pl., hogy a közvetítőket megszüntetik, ez azonban Sepsi szerint addig megint csak ígéret marad, amíg törvényileg rendeletbe nem hozzák. 

Az is fontos, hogy milyen módon fogják a közvetítői szerződéseket megszüntetni. Azt nem tekintjük megoldásnak, hogy felvásárolják a közvetítő cégeket, átnevezik őket és leányvállalatokat csinálnak belőlük. Az egyetlen korrekt megoldás csakis az lehet, hogy mindenki ugyanannál a cégnél dolgozik, ugyanazzal a céggel van munkaszerződése és egyenlő munkáért egyenlő munkabért kapnak a dolgozók.

A tervek szerint 2021-től törvénybe hozzák, hogy a húsiparban megtiltják a közvetítőkkel való foglalkoztatásokat. Már most sokan mondják, hogy meg fogják találni a cégek a kiskapukat és nem változik majd semmi.

Sok külföldi nagyon rossz körülmények között dolgozik Németországban

Németországban sok helyen a nyereség minden áron elv uralkodik, akkor is, ha ezzel emberéleteket nyomorítanak meg. A külföldi (kelet-európai) munkaerőt olcsó munkaerőnek tekintik és sok cég nem tekinti egyenlőnek a némettel.  A helyzeten ront, ha a dolgozó nem rendelkezik német lakcímmel, nem tud németül és munkásszállókon lakik, vagyis a munkaadója adja a szállást.
Nem csak a húsiparban …

A kizsákmányolás maximális akár az építőiparban, gasztronómiában, gondozásban, szállítmányozásban. Sok szakmában dolgoztatnak feketén, munkaszerződés nélkül, rossz munkakörülmények között. Sok ilyen munkaadó nem német, de a németek között is van bőven.

Ellenőrzések alig vannak. Erre most Németország legnagyobb húsgyára, a Tönnies a legjobb példa.

A munkaközvetítők pedig csak rontanak a helyzeten. Őket nem ellenőrzi a cég, akinél dolgozik a munkás. Nem érdekli a céget, mennyi fizetést kap a dolgozó. Általánosságban érvényes, hogy lenézik a közvetítők által kiközvetített munkásokat, a munkások pedig legtöbbször hiába reménykednek abban, hogy a cég valaha is átveszi őket állományba. Ezen a ponton már sok németnek is volna mit panaszkodnia.

Beszámolókkal, tapasztalatokkal kapcsolatban itt lehet jelentkezni, név nélkül anonim is jelentetünk meg hiteles leírásokat.

Sepsi Szabolcs elérhetőségei pedig itt találhatóak.

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.