Fordulat! Mindenki viseljen maszkot – ajánlja a Robert Koch Institut

Idáig azt tanácsolta a Robert Koch Institut, hogy csak azoknak van szükségük maszkot viselni, akiknek valamilyen légúti megbetegedésük van. Most a hatóságok megváltoztatták az álláspontjukat, és egyidejűleg figyelmeztetést is adnak ki. 

A Robert Koch Institut (RKI) hivatalosan is megváltoztatta a véleményét a maszkviselést illetően. Az internetes oldalán azt írja az intézmény, hogy egy egyszerű maszk esetén is már csökken a rizikó, hogy megfertőzhetünk valakit köhögéssel, tüsszentéssel vagy beszéd által.

Úgy vélik, hogy egy otthon gyártott maszk is már védő hatású lehet. Ezúton egyúttal fel is hívja mindenki figyelmét az RKI, hogy egy ilyen maszk viselésének fizikai kihatásai is lehetnek, miszerint a tudatra olyan hatással vannak, hogy jobban odafigyelünk egymásra és a saját mozdulatainkra, tudatosabban figyelünk az egészségünkre.

A higiéniai szabályok betartását a maszk viselésével sem szabad hanyagolni

Azt tanácsolja az RKI, hogy nyilvános helyen mindenki viseljen maszkot, akkor is, ha nincs megbetegedésnek jele rajtunk. Nem mindenki veszi észre, van tudomása róla, hogy fertőzött a vírussal, de ettől függetlenül még fertőző lehet. Eddig az intézmény csak olyanok számára tanácsolta a maszk viselését, akiknek akut légzőszervi megbetegedésük van.

Az intézmény azonban továbbra is kihangsúlyozza, hogy egy egyszerű maszk viselése nem óv meg a fertőzéstől. És azáltal, hogy a maszkot viseljük, semmiképpen se térjünk el a kötelező higiéniai szabályok betartásától, mint a gyakori kézmosás, biztonságos távolságtartás egymástól.

Die Welt trägt Masken - auch der französische Präsident Macron (oben rechts) | Bildquelle: dpa

A védőmaszk kötelező viselésének a bevezetését egyelőre kritikusan látják

A hirtelen fordulatot az intézmény hozzáállásában egy vezető higiéniai társaság felhívására hozták meg, miszerint már az otthon készített maszkok is  hasznosak lehetnek a koronavírus terjedésének megállításában.

Németországban idáig Türingiában, Jena és Nordhausen városaiban hozták meg az első olyan intézkedést, ahol kötelező a maszk viselése. Ezt azonban most a kórházhigiénia szakértők sem tanácsolják: “Ez ahhoz vezetne, hogy tőlünk vennék el a maszkokat, a kórházi személyzettől”– mondta Peter Walger, a Német Kórházhigiénia Társaság szóvivője.

Christian Drosten virológus pedig kifejezetten azt tanácsolta, hogy otthon állítsunk elő maszkokat. Ez különösen a maszkok hiánya miatt egy nagyon “okos ötlet, mondta.

Egy friss hír: Az RKI szerint lassult a vírus terjedése, mutatkoznak a szigorító intézkedések első jelei, viszont továbbra is félő, hogy kevés lesz az ágy az intenzív osztályokon.

 

FORRÁS: www.tagesschau.de 20:00 órás hírek 2020. április 3.

www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.