München helyett Stuttgartig jár december 11-től az éjszakai vonat Budapestről

Sok németországi magyar örömére december 11-től már Stuttgart, Baden-Württemberg tartomány fővárosa lesz a végállomása a közkedvelt éjszakai vonatjáratnak München helyett. Ezt jelentette be Vitézy Dávid közlekedési államtitkár a Facebook-oldalán pár napja.




Új német város válik átszállás nélkül elérhetővé Budapestről éjszakai vonattal. December 11-től a Kálmán Imre EuroNight vonat meghosszabbított útvonalon, München után

  • Augsburgot,
  • Ulmot,
  • Göppingent

érintve érkezik Stuttgartba.

A leírtak szerint a fontos nagyváros bekapcsolása a MÁV-Start nemzetközi hálózatába évek óta terv. A vonatokat egyébként a MÁV-Start saját üzleti kockázatára működteti Németországban, nem pedig német közszolgáltatás.

A megvalósulás viszont annak is köszönhető, hogy az általános európai éjszakai vonat-reneszánszba is illeszkedő fejlesztés most a német partnerek szándékával is találkozott. Németország ugyanis szintén december 11-től indít új éjszakai járatokat.




Új éjszakai vonatjáratok Németországban

December közepétől a stuttgarti utasok az új éjszakai vonatjáratokat Göppingen és Ulm érintésével Bécsbe, Velencébe, Budapestre, Zágrábba és Rijkába is igénybe vehetik.

A Zürich és Hamburg közötti éjszakai vonat ezután Bruchsalban és Heidelbergben is megáll. A Deutsche Bahn tájékoztatása szerint decembertől egy új, háló- és fekvőhelyes kocsikkal felszerelt éjszakai vonat közlekedik majd Freiburgból, Offenburgból, Karlsruhéból és Mannheimből Halle, Lipcse, Drezda, Berlin, Bad Schandau és Prága felé.

A menetrendváltáskor azonban az árak is emelkednek: a távolsági menetdíjak átlagosan közel 5%-kal, a vállalat ezt már szeptember végén bejelentette, az úgynevezett Flexticket csaknem 7%-kal kerül majd többe.




A Kálmán Imre vonat új menetrendje

A Keletiből 20:40-kor indul menetrend szerint, Bécsbe este 11 után ér, Münchenbe reggel 6 után, Stuttgartba pedig 8:37-kor érkezik.

Visszafelé 20:29-kor indul Stuttgartból, éjfél előtt van Münchenben, reggel fél 7 körül Bécsben, 8 előtt Győrben és 9:19-kor Budapesten.

A Kálmán Imre egy modern magyar vonat, mely 1, 2 és 3 ágyas mosdóval felszerelt fülkés hálókocsival, 4-6 ágyas fülkés fekvőhelyes kocsival, és közönséges ülésekkel felszerelt kocsival rendelkezik, utóbbi a legolcsóbb változat, egyben a legkevésbé ajánlott.

Órákat áll Salzburgban

A járat hátránya, hogy Salzburgban több órát áll várakozva a svájci csatlakozásra. Salzburgba hajnali 1:06-kor érkezik és 3:45 órakor indul újra, Linz-ben pedig 18 perc várakozási ideje van.

Információt a A MÁVDIREKT a +36 (1) 3 49 49 49 -es telefonszámon kérhetünk.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.