“Nehéz ősz előtt állunk”, mondta Lauterbach – tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek

Nehéz ősz előtt állunk, mondta a német egészségügyi miniszter

Még az egészségügyi miniszterek konferenciája után sincs pontos terv arra vonatkozóan, hogy a kormány és tartományok vezetői miként kívánják kezelni a járványhelyzetet a nyár után. Ennek ellenére a miniszterek az egységet hangsúlyozzák.
A tartományok egészségügyi minisztereinek konferenciáját június 23-án tartották Magdeburgban (Szász-Anhalt). Lauterbach egészségügyi miniszter ezután bejelentette, hogy pénteken, július 1-én újból találkoznak egy különleges konferencia alkalmából, és csak ezután ismertetik az őszi járványügyi tervet.

Karl Lauterbach (SPD) a konferencia utáni sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a kormány és a tartományok vezetői megegyeztek az együttműködésről.

Ugyanakkor elmondta, hogy Németország nagyon nehéz ősz előtt áll. Lauterbach szerint az ukrajnai háború hatásai mellett komoly koronahullámra is kell számítani.

Nehéz ősz előtt állunk az infláció miatt, az emelkedő energiaárak miatt, és a nyári koronahullámot követni fogja az őszi hullám. Nagyon nehéz idők állnak előttünk. Szeptemberben újabb oltási kampányba kezdünk és elegendő oltásnak kell rendelkezésre állni.

– mondta.

A tervek

Amikor az egészségügyi miniszterek július 1-jén ismét találkoznak, a hangsúly azon lesz, hogy a felülvizsgált járványügyi törvényben milyen intézkedéseket kell meghozni a járvány leküzdéséhez a tartományok számára.

A jelenlegi járványügi törvény szeptember 23-án lejár.
Lauterbach nemrég prezentált egy 7 pontos tervet az őszre vonatkozólag az alábbiak szerint:

  1. Oltási kampány: A kormány több féle oltás beszerzéséről gondoskodik, beleértve az Omicron változathoz igazított vakcinákat is. Ily módon mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy az adott helyzetben a legjobb vakcinát kínálják.
  2. Tesztelés: Nyáron is marad a tesztelési lehetőség (júliustól a gyorsteszt 3 Euró lesz)
  3. Kezelési módszerek: A COVID-19 elleni hatékony gyógyszereket (pl. Paxlovid) gyakrabban és gyorsabban kell alkalmazni. A kormány szakértői tanácsa ennek kezelési koncepcióját dolgozza ki.
  4. A rizikó-csoportok védelme: A gondozói intézményeknek higiéniai felügyelőt kell kijelölniük. Ezenkívül mindenkit be kell oltani és a rendelkezésre álló gyógyszereket felhasználni. (lásd a 3. pont)
  5. Az adatok könyebb hozzáférhetősége: A COVID-betegek által elfoglalt ágyak áttekintését jelentősen javítani kell. Ennek érdekében a kórházak kötelesek az adatokat a meglévő rendszeren (DEMIS) keresztül naponta jelenteni az RKI felé.
  6. Óvodák és iskolák: Az egységes higiéniai koncepció célja a gyermekek és fiatalok jobb védelme az iskolákban és az óvodákban. Az RKI támogatja a tartományokat ebbéli munkájukban.
  7. Járványügyi törvény: A cél a járványügyi törvény reformja, amikor az szeptember 23-án lejár.

Videó a sajtótájékoztatóról

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.