Nehézfegyverek szállításáról döntött a német parlament Ukrajnába

Nehézfegyvereket szállít Németország Ukrajnának

Szabad utat adott a német parlament csütörtökön a pártok indítványainak és megszavazták a nehézfegyvereknek Ukrajnába való szállítását.




A képviselők nagy többséggel, 586 többségi szavazattal felhatalmazták a német kormányt, hogy folytassa, és ahol lehetséges, gyorsítsa fel a szükséges felszerelések szállítását Ukrajnába, és ezzel egyidejűleg terjessze ki a szállítást a nehézfegyverekre és más országokkal való csere alapú együttműködésre. 100 képviselő nemmel szavazott, 7 tartózkodott.

Támogatást kaptak az eddigi lépések is

A német kormány kifejezett támogatást is kapott minden eddigi lépéséhez, beleértve az Oroszország elleni szankciókat, a háborús bűnök kivizsgálásához szükséges segítséget és a német infrastruktúra átalakítását, hogy többé ne függjön az orosz energiaellátástól.

A német Bundestag a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország brutális agressziós háborúját Ukrajna ellen. Ezzel Oroszország kirívóan megsérti a nemzetközi és humanitárius jogot, és megpróbálja végleg megsemmisíteni az európai békerendet – áll az indítványban.

A jóváhagyott indítványban többek között ezek szerepelnek

  • Az ukránok érdekében támogatni a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket, és szükség esetén készen kell állni az EU- és NATO-partnerekkel való együttműködés biztosítására.
  • Folytatni és lehetőség szerint felgyorsítani a felszerelések szállítását, és ezzel egyidejűleg kiterjeszteni a nehézfegyverek szállítását és más országokkal való csere alapú együttműködést anélkül, hogy veszélyeztesse a szövetségi rendszerben (NATO) lévő országok védelmi képességét.




  • Megvizsgálni, lehet-e további fegyvereket szállítani, és aktívan felkeresni más országokat együttműködésre.
  • A szállítmányozott fegyverek használati képzésének támogatása Németországban vagy bármely NATO-területen.
  • A Bundeswehr-ben (német katonaság) felmerülő felszerelési hiányosságok mielőbbi pótlása

Konkrétumok, melyeket Németország tesz

Gepard:  A Bundeswehr-nek 10 éve nincs ez a fegyvere, de a Krauss-Maffei Wegmann német fegyvergyártó cégtől való eladásra most zöld utat adott a kormány. Előbb azonban lőszert kell vásárolni, ez ügyben tárgyalásokat folytatnak Brazíliával. Az ukrán oktatók képzésére Németországban kerül sor.

Csere:  Szlovénia nagyobb számú szovjet T-72 típusú harckocsit ad át Ukrajnának, és cserébe megkapja Németországból a Marder gyalogsági harcjárművet és a Fuchs kerekes páncélozott járművet.

Aknavető:  Scholz elmondta, hogy a német iparral összeállították a gyorsan szállítható katonai felszerelések listáját, és megvitatták Ukrajnával. 6 kilométeres hatótávolságú aknavetőt nevezett meg.

Kiképzés:  Németország ukrán katonákat akar kiképezni a Panzerhaubitze 2000 használatára. A 40 kilométeres hatótávolságú fegyvert Hollandiából szállítják Ukrajnába.




Ezekre van még lehetőség

  • A düsseldorfi Rheinmetall vállalat 88 használt Leopard páncélos szállításának jóváhagyását kérte a kormánytól.
  • Egy másik Rheinmetall kérvény 100 Marder tankra vonatkozik.
  • A “Welt” értesülései szerint a Krauss-Maffei Wegmann vállalat 100 db. 2000-es Panzerhaubitzen (önjáró páncélos tank) szállításának engedélyezését kérte.

Eddig Ukrajna az alábbiakat kapta Németországtól

  • 2500 légvédelmi rakéta,
  • 900 rakétameghajtású gránát 3 000 tölténnyel,
  • 100 géppuska,
  • 15 bunkerököl 50 rakétával,
  • 100 000 kézigránát,
  • 2 000 akna, körülbelül 5 300 robbanótöltet és több mint 16 millió lőszer kézifegyverekhez, a gépkarabélyoktól a nehézgéppuskákig.

Felmérések alapján a német lakosság nagy része nem támogatja a parlament ezen döntését és Scholz német kancellár népszerűsége is csökkent.

Forrás Címlapfotó: holland Panzerhaubitz lő ki Afganisztánban


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.