Nem lesz kötelező oltás Németországban 60 év felett – Lauterbach a járványügyi törvényen akar szigorítani

Nem lesz kötelező oltás Németországban a 60 év felettieknek

A nagykoalíció legújabb tervei a 60 éves kortól bevezetendő kötelező védőoltással kapcsolatban csütörtökön kudarcot vallottak a német parlamentben. A német Bundestag szavazásán az indítvány nem kapott többséget.
A legújabb javaslat a kötelező oltást illetően Németországban a 60 év feletti emberekre vonatkozott volna.

Az SPD, a Zöldek és az FDP képviselőinek törvénytervezete azonban a csütörtöki parlamenti szavazáson nem kapott többséget.

296 képviselő szavazott a törvény mellett, 378 nem, 9 képviselő tartózkodott. A törvényt illetően összesen 4 javaslatról tárgyaltak, de egyik sem kapott többségi szavazatot, ezzel a parlamentben egyértelműen elutasítottak mindenfajta kötelező oltás bevezetését Németországban.

A fő törvénytervezet szerint októbertől minden 60 év feletti személynek kötelező lett volna a koronavírus elleni védőoltás és minden 18 év felettinek kötelező tanácsadáson kellett volna résztvennie.

Scholz német kancellár és Lauterbach egészségügyi miniszter a kötelező védőoltások korai bevezetése mellett szólalt fel egész idő alatt. Mivel sok FDP parlamenti képviselő ellenezte a kötelező védőoltást, Scholz etikai kérdésekre hivatkozva engedélyezte a szavazást, hogy lehetővé tegye a pártok közötti indítványokat.
A 60 éves kortól életbe lépő oltási kötelezettség elsősorban a CDU/CSU és az FDP pártok miatt nem sikerült. Az AfD mellett ez a két frakció is szinte egyhangúlag szavazott a nagykoalíció soraiból érkező javaslatok ellen.

Ahogy az várható volt, a törvénytervezet legtöbb támogatója a Zöldek és az SPD köréből került ki.

A CDU/CSU javaslatát sem fogadták el

Az Unió frakciója felszólalt az oltási törvény mellett, amely a kötelező védőoltás őszi bevezetéséről rendelkezik. A projektet szintén egyértelmű többséggel (172 igen, 492 nem) elutasították.

Az AfD képviselőcsoport pályázata is megbukott. 686 képviselő közül 607-en szavaztak nemmel, 79-en igennel. Az AfD nemcsak a kötelező koronavédő oltás ellen emelt szót, hanem a március közepe óta érvényben lévő egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásának eltörlését is kérte.

Eredetileg a 18 éves kortól való bevezetést tervezték, majd az 50 éves kortól való bevezetést, melyeket a héten el is vetettek. Az oltáskötelezettségről már korábban terveztek szavazni a német parlamentben, a média már év elején beharangozta a parlamenti szavazást, majd ez számunkra ismeretlen okokból elmaradt.
Lauterbach nem adja föl

Karl Lauterbach aggodalommal reagált a kötelező koronavédőoltás bevezetéséről szóló tervezet kudarcára a Bundestagban. Az SPD politikusa csütörtökön a Twitteren azt írta: „Nagyon fontos döntés lett volna, mert most ősszel sokkal nehezebb lesz a harc a koronavírus ellen. A politikában az egymás hibáztatása nem segít, folytatjuk.

Karl Lauterbach legfrisebb kijelentése szerint azonban mégsem lát esélyt egy második próbálkozásra.

Most úgy látom, hogy ismét foglalkoznunk kell a járványügyi törvénnyel” – mondta az SPD politikusa pénteken a Deutschlandfunkban. Arra számít, hogy ősszel ismét emelkedni fog a koronafertőzések száma. Szerinte még időben újabb lehetőségekkel, szigorításokkal kell a törvényt bővíteni.

A német kormány nemrég módosított és enyhített a járványügyi törvényen, ami szeptember 23-ig érvényes.

Jelenleg legalább 63,2 millió ember, vagyis az összes lakos 76%-a rendelkezik alapvető védelemmel, a szükséges második oltással. Az oltási kampány szinte leállt. Március közepe óta kötelező a védőoltás az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozók számára Németországban.

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.