Nem minden telefon szólalt meg Németországban a Cell Broadcast figyelmeztető tesztnapon

figyelmezteto-nap-cell-broadcast-nemetorszagban

11.45-kor feloldották Németországban az országos teszt-riasztást. A katasztrófa-előrejelző rendszerek tesztje véget ért. A második országos figyelmeztető nap azt mutatja, hogy még mindig vannak hiányosságok.




Ma 11:00 órakor minden riasztónak meg kellett volna szólalnia Németországban. A Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) Németország-szerte próbariasztást rendelt el.

Néhány mobiltelefon-felhasználó esetében azonban a készülékek még fél órával a megadott időpont után is némák maradtak. A teszt-időszak végét jelző üzenetet sem kapta meg mindenki.

A NINA és a Katwarn figyelmeztető alkalmazások egyáltalán nem vagy csak több mint 20 perccel a határidő lejárta után jelenítettek meg üzeneteket a felhasználóknak.

A “Cell Broadcast” rendszer elvileg akkor működik, ha a mobiltelefonon van térerő.

Ha valóban vészhelyzet lett volna, akkor sok polgár nyilvánvalóan ma semmit sem vett volna észre.




Az első információk szerint különösen sok Telekom-ügyfél nem kapta meg a figyelmeztetéseket. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a cellás sugárzási rendszer csak 2023 februárjában lesz teljesen működőképes; egy másik figyelmeztető teszt-napot szeptemberre terveznek.

317
Érzékeltél csütörtökön bármit a teszt-riasztásból Németországban?

A telefonok beállításaiban a kikapcsolt “figyelmeztetések” szintén okai lehetnek a telefonok némaságának.

Sok régebbi modell, például az iPhone 6 vagy az Android 10-es készülékek sem tudják fogni a cellasugárzást, mint ahogyan arról már írtunk.

Azt előre tudni lehetett, hogy nem mindenhol fognak a szirénák megszólalni. Egyes nagyvárosok tudatosan eltekintettek a szirénapróbáktól. Más településeken és városokban még mindig kevés van belőlük, vagy egyáltalán nem működnek.

Volt aki kapott riasztást a telefonján

Sokan kaptak a mobiltelefonjukra egy erős hangú felugró üzenetjelzést. Mások azonban egyáltalán nem vettek észre semmit.

Miközben az én mobilomon hangosan szólt egy nagyon csúnya figyelmeztető hang, egy férfi mobilja (ugyanaz a hálózati szolgáltató, 5 méterre az enyémtől) teljesen csendes maradt.

– írja egy felhasználó a Twitteren.




A Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal szerint az új cellás sugárzási technológia “sikeres tesztelése” megtörtént.

Ralph Tiesler a BBK elnöke így nyilatkozott:

Az előzetes eredmények szerint a 2022-es országos figyelmeztető teszt-nap sikeres volt! A különböző rendszerek  jól együttműködtek és az emberek mostmár tudják, mire jó a figyelmeztetés és hogyan működik. Még túl korai lenne végleges eredményekről beszélni. Most kiértékeljük a visszajelzéseket, és így tovább tudjuk optimalizálni a rendszert.

Továbbra is tisztázatlan, hogy a figyelmeztetések miért nem jutottak el minden mobiltelefon-használóhoz – vagy hogy az első figyelmeztetés miért volt sikeres, de a második, a riasztás végét jelző üzenet miért nem.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.