Német belügyminiszternő: A berlini szilveszteri zavargásoknak következményei lesznek

Berlin szilveszteri zavargások

Németország több nagyvárosában voltak zavargások szilveszter éjszakáján, a legrosszabb Berlinben volt, Neukölln városrészben, mely kifejezetten a bevándorlók által lakott terület. Migrációs háttérrel rendelkezők és külföldiek, nagyrészt fiatalkorúak támadtak rendőrökre, mentősökre, tűzoltókra.




Nancy Faeser (SPD) német belügyminiszternő gyors és határozott választ ígért a szilveszteri zavargásokra.

Német belügyminiszternő
Berlin polgármestere beszél, mellette áll Németország belügyminisztere

A Berlin-Neuköllnben található tűzoltóállomáson tett látogatása során Faeser pénteken elmondta, az egyik legfontosabb pontnak azt tartja, hogy a fiatalkorú elkövetők gyors jogi intézkedéseket tapasztalhattak és láthatták, az állam képes határozottan fellépni és cselekedni.

Neukölln évek óta Németország legproblémásabb bevándorló gócpontja. Szilveszterkor a negyedben fiatal férfiak támadtak rendőrökre, mentősökre, tűzoltókra.

Hamburgban, Leipzigban és Nordrhein-Westfalen tartományban is voltak zavargások, a legsúlyosabb azonban Berlinben történt.

A német fővárosban a Berliner Zeitung szerint a szilveszterkor letartóztatott huligánok közül minden ötödik kiskorú.




A rendőrségi jelentés szerint a 145 letartóztatott közül 27-en 18 év alattiak voltak. 67 másik gyanúsított 18 és 25 év közötti, 21-en pedig 26 és 30 év közötti voltak. A szilveszteri randalírozással gyanúsítottak többsége fiatal férfi, mindössze öt nő van a letartóztatottak között.

Azóta minden gyanúsítottat szabadon engedtek.

A berlini rendőrség már kedd este közzétette a letartóztatottak nemzetiségére vonatkozó adatokat. Ezek szerint 45-en német, 27-en afgán és 21-en szír állampolgársággal rendelkeznek. A többi 17 más nemzetiségű. Az információk előzetesek; 13 feltételezett elkövető állampolgársága még mindig nem tisztázott.

A berlini rendőrség szerint 355 büntető- és közigazgatási szabálysértési eljárás indult.

A letartóztatottak ellen elsősorban gyújtogatás, a robbanóanyagról szóló törvény megsértése, rendzavarás és a rendfenntartó erők elleni támadás miatt folyik nyomozás.

Rendőrök és tűzoltók sérültek meg

Legtöbbször égő autók vagy szemetesek miatt érkeztek segélyhívások. Amikor a tűzoltók megérkeztek a tűz oltására, rakétákkal lőtték őket a támadók. A berlini tűzoltóság jelentése szerint egyes esetekben vasrudakat és léceket is használtak a támadásokhoz.

A jelentés szerint csak a fővárosban 33 tűzoltó sérült meg, összesen 50 tűzoltót támadtak meg. A rendőrség jelentése szerint pedig 41 rendőr sérült meg. A fiatalok bandákba szerveződve támadtak.




Berlin polgármestere, Franziska Giffey (SPD) bejelentette, hogy tanácskozást akar összehívni a fiatalkorúak agressziójával kapcsolatban. Szerdán elmondta, hogy egyrészt következetesen fel kell lépni a bűncselekményekkel szemben, másrészt azonban azt is meg kell vizsgálni, hogy mit kell tenni az integráció, az ifjúsági és iskolai szociális munka terén.

A polgármesternő beszélt a neuköllni rendőrökkel, akik szerint a közösségi média is nagy szerepet játszik, mivel az emberek ilyen platformokon szerveződnek és úszítják is egymást, pl. a Tiktokon.

Egy rendőri sérülés Forrás: RTL

A belügyminiszter határozott lépéseket szeretne

A belügyminiszternő pénteken a tűzoltóállomáson azt is elmondta, hogy a fegyvertörvény szigorítását tervezi, például a riasztólőfegyverek esetében, amelyek jelenleg engedély nélkül használhatók.

Faeser az óvodákban és az iskolákban végzett szociális integrációs munka javítását is szorgalmazta.

A mentőszolgálatok iránti tisztelet hiánya nem új jelenség:

Nem lenne helyes eltitkolni, hogy milyen nemzetiségűek az elkövetők, és a sikertelen integrációról is beszélni kell, de helytelen módon politikai vitákra nem használhatjuk fel az esetet.




Giffey úgy látja, hogy a tiszteletlenség és a brutalitás határait átlépték.

Amikor tapasztalt tűzoltók és rendőrök azt mondják, hogy ilyet még soha nem láttak, akkor a türelemünk végére értünk. Ilyen szilveszter még egyszer nem történhet meg.

A pirotechnikai eszközök betiltását követelik

A berlini rendőrök szakszervezete (GdP) a petárdák széles körű betiltását követeli Németországban.

Németország-szerte azt látjuk, hogy a pirotechnikai eszközöket szándékosan fegyverként használják az emberek ellen. A pirotechnikai termékek árusításának tilalmára van szükség mindazok számára, akik nem foglalkoznak hivatásszerűen pirotechnikai termékekkel.

– mondta Stephan Weg, a GdP vezetője újév reggelén.

A belügyminiszternő ezt egyelőre nem támogatja.

Szó esett az autóra szerelhető dashcam használatáról is a tűzoltóautókban, a támadók nagy része azonban eltakarja az arcát.




Bajorország miniszterelnöke Söder kritizálja Berlint

Berlin egyszerűen nem biztonságos.

– mondta a CSU vezetője miközben egy találkozón volt a Zugspitzén.

Hogyan lehet tisztelni egy olyan várost, amely még a saját választásait sem képes megszervezni? Akkor nem csoda, hogy nem tudja garantálni polgárai biztonságát sem.

– mondta Söder utalva a Berlinben korábban első körben sikertelen választásokra.

Söder szerint ez tipikus berlini eset volt, hiszen ott mindig történnek hasonló esetek. Hamburgban is részben nagyon hasonló volt a helyzet.

Bajorországban ilyen nem történhetett volna meg. Berlinben a rendőrség túl kevés támogatást kap, a politikusok nem állnak a rendőrség mögött, anyagilag sem. Ezen túlmenően szigorúbb büntetésekre is szükség volna.

– kritizálta Söder a berlini vezetést.

Friedrich Merz, a CDU vezetője szintén a berlini tartományi vezetést tette felelőssé a zavargásokért. Szerinte a vezetők nem tudnak a sok bevándorlóval megbírkózni, korlátozzák a rendőrség jogait és bevetési lehetőségeit. Amíg ez így lesz, addig nem kell meglepődnünk, ha minden évben május 1-jén és szilveszterkor ilyen súlyos bűncselekményekkel kell szembenézniük – mondta Merz.




A tettesek nem bánják a történteket

Többek között a Focus online is beszámol egy interjúról, ahol Ahmed szélesen elvigyorodik, amikor az áldozatokról kérdezi a riporternő. 14 éves, fekete Nike kapucnis pulóvert és baseball sapkát visel. Délben, fél kettő körül vége az iskolának. A Sonnenallee mentén sétál hazafelé a barátaival.

Azt mondja, ő volt az egyik fiú, aki üldözte a rendőröket. Lőszerben nem szenvedett hiányt. “600 euró értékben vettem.” – mondta. A pénzt, amit megtakarított és újságkihordással kereste meg elmondása szerint.

Nem sajnálja sem a pénzt, sem a férfiakat, akiket rakétákkal dobált. Azt mondja, szereti a zajt. Élvezte a félelem és a rettegés terjesztését. “Ez a szabadság és a hatalom érzését adja nekünk.” A haverjai nevetnek.

Az, hogy a viselkedésével megerősítette azokat az előítéleteket, amelyeket sokan táplálnak az arab származású férfiakkal szemben, nem zavarja.

Ahmed azt mondja, nem érdekli, hogy mások mit gondolnak róla és a barátairól. Szinte naponta érzi, hogy nem kívánatos itt: “A francba, egy bevándorló” – És ha az emberek így látnak engem, akkor én is így viselkedem.”




Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.