Német egészségügyi miniszter: 2-3 hét kemény lezárás szükséges

Jön a lezárás Németországban

A német egészségügyi miniszter ma reggel tartotta meg a heti sajtótájékoztatóját az RKI intézet elnökével. A harmadik hullám megtörését 2-3 hetes kemény lezárással szeretné elérni. Az RKI elnöke a kórházakban lévő drámai helyzetre hívta föl a figyelmet.

Jens Spahn elmondta, hogy a tesztelés és az oltás nem elég ahhoz, hogy megtörjük a harmadik hullámot, az intézkedések meghozatalával nem kell megvárni a járványügyi módosítást.

A vitatott éjszakai kijárási tilalom pedig egy eszköz a kontaktok csökkentésére, és 2-3 hetes kemény lezárást tart szükségesnek Spahn.

A tervezett járványügyi módosításról a héten itt írtunk, ezt várhatóan jövő héten szavazzák meg.

Az intenzív osztályokon a Covid-19 betegek száma majdnem 5.000 fő, a hó végére 6.000 fővel számolnak.

Ebből is jól látszik, hogy az egyik döntő ok, amiért a szigorításokat meg kell hozni, az az egészségügyi rendszer túlterhelésének megelőzése, mondta Spahn.

A fertőzöttségi szint is magas Németországban, és tovább növekszik. Ezért Spahn a tartományoknak azt üzente, hogy jó, hogy hamarosan egy egységes nemzeti vészféket vezetnek be, de az intézkedésekkel nem kell a jövő hetet megvárni, amikor is erről döntenek a Bundestagban.

A harmadik negyedévben az oltással kellően magas immunitást lehet elérni a lakosság körében és nyárra mindenki számára elérhető lesz az vakcina.

Spahn egy kérdésre azt is elmondta, hogy az idei nyár lehet, hogy jobb lesz, mint a tavalyi, és Németországon belül már biztos, hogy szabadon lehet majd utazni, de azt nem tudta megmondani, hogy a nyár melyik felében várható.

Május elejére eléri Németország a lakosság 20%-nak a beoltottságát, jelenleg 17,6%-nál tart.

Az RKI elnöke is nyilatkozott

Lothar Wieler az RKI elnöke elmondta, hogy a fertőzöttségi szám nem azért növekszik, mert többet tesztelünk.

A pozitív PCR-tesztek növekedtek az elmúlt időben, egyben felhívta minden háziorvos figyelmét arra, hogy minden tünettel rendelkezőt PCR-teszttel kell tesztelni.

A B.1.1.7 brit mutáció Németországban a fertőzések 90%-át teszi ki, ahogyan erre számítani is lehetett.

Wieler felszólította a kórházakat a szokásos műtétek azonnali korlátozására, az intenzív ágyak szabadon tartását a covid-betegeknek, a kevésbé súlyos betegeket pedig más klinikákba kell áthelyezni, melyek kevésbé terheltek.

A kórházakban és az intenzív osztályokon a helyzet drámai, mondta Wieler.

Steffen Weber-Carstens is nyilatkozott, a Berliner Charité főorvosa, és elmondta, hogy Németországban általánosságban a kórházakban 10% szabad intenzív ágy áll rendelkezésre más súlyos betegeknek, de külön probléma, hogy kevés a személyzet.

A mai sajtótájékoztató

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.