A német etikai tanács elnöke a beoltottak megkülönböztetését ajánlja

Kiváltságok a beoltottaknak

Április 26-án hétfőn Merkel és a tartományi vezetők ismét tanácskoznak. Ezúttal a beoltottakra vonatkozó szabályokról és az oltási prioritásról. A német etikai tanács elnöke Buyx azt tanácsolja, hogy a beoltottakat és a negatívra tesztelteket kezeljék egyformán, számára ennek semmilyen etikai akadálya nincs.





A hétfői tartományi vezetők konferenciája előtt nyilatkozott a német etikai tanács elnöke Alena Buyx, aki azért szólalt fel, hogy a beoltottak előjogokhoz juthassanak.

Az ezzel kapcsolatos eszmecsere nagyon is fontos. Különösen fontos kérdés, hogy a beoltottak mennyire tudják a koronavírust más embereknek továbbadni. A rizikó náluk sem nagyobb, mint a frissen tesztelt embereknél, sőt, alacsonyabb.

– nyilatkozta Buyx a Tagesspiegel német magazinnak.

Modell projektekben már volt lehetőség arra, hogy a negatív teszttel rendelkezők rendezvényeket látogathattak, pl. Tübingenben.

Remélhetőleg a harmadik hullámnak hamarosan vége lesz, így a jövőben a negatív teszttel rendelkezőket, vagy a gyógyultakat egyenrangúan lehet kezelni a beoltottakkal, pl. éttermekben vagy üzletekben. Ez etikai szempontból problémamentes. Minél biztosabbak vagyunk abban, hogy a beoltottak a vírust nem terjesztik tovább, annál inkább nyithatunk számukra. Pl. a karantén kötelezettséget fel lehet oldani.

– mondta Buyx az újságnak.





A tartományi megbeszélésen hétfőn az oltási prioritásokról is beszélni akarnak.

Németországban majdnem 6 millió teljesen beoltott van, ez a lakosság 7%-a, majdnem 19 millióan megkapták az első oltásukat, 22,8%-a a lakosságnak, további 2,9 millióan számítanak immúnisnak, mert már átestek a fertőzésen.

A tervezet szerint a beoltottak számára megváltoztatatják a beutazási szabályokat, a vásárlási lehetőségeket és a hozzáférést bizonyos szolgáltatásokhoz, vagyis nekik már nem lesz szükségük a negatív koronavírus tesztre. Ugyanakkor csak számukra nem fognak megnyitni pl. múzeumok vagy uszodák.

Németországban szombat óta van érvényben az országos lezárás, melyet a járványügyi törvény módosításával hoztak érvénybe.

A német etikai tanács február elején azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem támogatja a beoltottak megkülönböztetését.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.