Német-francia-olasz menekült-egyezmény született

Alig kezdett el dolgozni Olaszország új kormánya, Brüsszel máris a menekülteket illető egyezményeken dolgozik, ami alapján a tenger felől érkező migránsokat automatikusan el lehet osztani. Ebben Franciaországnak és Németországnak lesz a legnagyobb szerepe. E szerint Olaszországban alig maradna a menekültekből.

További országok vehetnek még fel menekülteket egy olasz lap szerint: Málta, Portugália, Luxemburg, Románia és Spanyolország.

Alapvetően vetették el az elosztást már a múltban: a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, ezért ezeket az országokat büntetés sújthatja.

Magasrangú szakemberek egy sor megbeszélésre kell, hogy készüljenek, mondják a brüsszeli diplomaták. Már pénteken volt egy találkozó Máltán, ahol az elosztásról tárgyaltak, szeptember 23-án és október elején további fontos tárgyalások elé néznek az EU országai ez ügyben.

Olaszország ki akar lépni a Dublini-egyezményből

Olaszország a megállapodott Dublini rendszertől szabadulna, ami szerint a felelősség mindig azt az országot terheli, amelyik országba először belépett a menekült. Erről szeretne Giuseppe Conte a francia elnökkel szerdán tárgyalni annak olaszországi látogatása alkalmával.

Ugyanezen a napon Berlinbe látogat az olasz belügyminiszter Luciana Lamorgese és ez lesz a fő téma.  Horst Seehofer már készül a látogatásra. A parlamentben folyt költségvetési vita során azt mondta a CSU politikusa: “Sürgősen szükségünk van egy közös Európai menekültpolitikára“, ezzel egyidőben felszólította Németország tartományait, hogy keményebben lépjenek fel a kiutasított menekültekkel szemben.

Elkészült Németország új menekültügyi egyezménye

A német állam hajlandó minden negyedik menekültet befogadni, akik a tengeren keresztül Olaszországba érkeznek. Így szeretné Németország az új olasz kormányról levenni a terhet és Európának egy újabb lendületet adni az elosztást illetően.

“Mindig azt mondtam, hogy a mi menekültpolitikánk nagyon is emberi. Nem hagyunk senkit vízbe fulladni”, mondta a német belügyminiszter, Seehofer. “Ha minden úgy marad, ahogy megbeszéltük, akkor 25 %-át a tengerről kimenekített menekülteknek a jövőben átvesszük Olaszországtól. Ez a menekültpolitikánkat nem fogja túlterhelni.”

Az olasz médiák már csütörtökön is írtak az egyezményről, ami szerint Franciaország is egy negyedét fogja majd felvenni az Olaszországba érkező menekülteknek. Olaszországban pedig egy tizede marad.

Seehofer eredeti ötlete más volt. Azt szerette volna, ha a menekülteket előszőr Észak-Afrikába szállítják, hogy ott megítéljék a menekült-státuszukat. Ezt az ötletet azonban egyelőre el kell vetnie, mivel ehhez egy ill. két afrikai országra lenne szüksége, akik együttműködnek, de ilyen ország nincs.

561 hajómenekült Olaszországból

Franciaország, Németország, Olaszország és Málta belügyminiszterei a szeptember 23-i Máltai EU-s találkozón szeretnének az elosztásról egyezkedni. Októberben pedig az Európai Bizottság elé vinni a tervezetet.

“Az elvárás az, hogy további országok is csatlakozzanak az egyezményhez.”– mondta Seehofer. Ez elmúlt egy évben német adatok szerint 561 menekültet fogadott be Németország Olaszországból.

Szeretnél a cikkhez hozzászólni? Regisztrálj! Az oldalon lehetőség van apróhirdetés feladására, blog írására, programok és látnivalók közzétételére! Regisztrálj és oszd meg velünk élményeidet, tapasztalataidat Németországban! Legyen ez az oldal a Németországi Magyarok közösségének oldala!

Tetszett a cikk? Oszd meg!

FORRÁS:

https://www.n-tv.de/politik/Seehofer-bestaetigt-neuen-Fluechtlingspakt-article21272327.html

https://www.n-tv.de/politik/Berlin-und-Paris-sagen-Italien-hohe-Quoten-zu-article21269678.html


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.