Német külügyminiszter: “A határok nyitva maradnak”

A német külügyminiszter bízik abban, hogy mindenki tanult a világjárvány első időszakában elkövetett hibákból.

Heiko Maas (SPD) német külügyminiszter mindenkit biztosított arról, hogy a német határok a szomszédos országokkal akkor is nyitva maradnak, ha a koronavírus-helyzet rosszabbodik.

Igen, a határok nyitva maradnak” – mondta a Tagesspiegelnek a hétfői második lezárás kezdete előtt.

Tavasszal elegendő tapasztalatot szereztünk arról, hogyan szervezzük meg a határellenőrzéseket, amennyiben azok szükségesek” – hangsúlyozta Maas.Biztos vagyok benne, hogy a határon nem fogunk többé 10 km-es dugókat látni.

Jelenleg úgy látja, hogy nincs olyan szomszédos ország, amely gondatlanságával hozzájárulna ahhoz, hogy szükség lenne a határzárra. Uniós kollégáival pedig állandó kapcsolatban áll. “Naprakészen informáljuk egymást, hogy mely döntéseket kell meghoznunk, amelyek az embereket érintik, mint például az utazási figyelmeztetések.

Elmondása szerint a nyár után visszatérő utazók hozzájárultak a fertőzések növekedéséhez:Erre reagálnunk kellett, és az EU-n belül számos régiót kijelöltünk kockázati területnek. Ennek eredményeként a visszatérő turisták által okozott fertőzések aránya jelentősen csökkent.

A válság idején a helyzet Németországban „feszült” volt, de mégis jobb, mint néhány más országban.Aki összehasonlítja helyzetünket más országokéval, arra a következtetésre jut, hogy Németország nem áll rosszul a járvány-helyzetben”

Ennek ellenére szükségesek a hétfőtől hatályos új korlátozások.Nehéz tél előtt állunk” – mondta Maas, német külügyminiszter.

Ralph Brinkhaus (CDU), az unió frakcióvezetője nem zárja ki a koronavírus védelmi intézkedések további szigorítását. Bár a terv az, hogy karácsony előtt ismét feloldják a lezárásokat, de ezt senki sem tudja garantálni.

Sok múlik azon, hogy betartja e mindenki a szabályokat. Akkor jó eséllyel feloldhatjuk a szigorításokat decemberben.

A német kormány november 2-tól komoly szigorításokat vezet be a közéletbe. Seehofer, német belügyminiszter közölte, hogy a határon 30 km-es körzetben szúrópróbaszerű ellenőrzések várhatóak.

Fontos tudni, hogy aki kockázatos területről utazik Németországba, mint pl. Magyarországból, Ausztriából, annak kötelessége karanténba vonulnia. Az új karantén-szabályok november 8-tól lépnek érvényben, erről részletesebben itt lehet olvasni.

Aki a karantén-szabályokat nem tartja be, komoly pénzbüntetésre számíthat.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.