Németország 1 milliárd Euró jóvátétellel elismerte a volt afrikai gyarmatán a népirtást

1 milliárd Euró jóvátétel Afrikának Németországtól a kolóniai népirtás miatt

Több mint 100 év elteltével ismerte el a német kormány a mostani Namíbia területén élő Herero és Nama etnikai csoportok ellen elkövetett népirtást a kolonizáló németek által. Németország a következő 30 évben 1,1 milliárd Euróval szeretné támogatni az utódokat, és hivatalosan is bocsánatot kért.
Mindkét ország kormánydelegációi csaknem hatéves tárgyalások után állapodtak meg ebben – ezt Heiko Maas külügyminiszter pénteken jelentette be.

Örülök és hálás vagyok, hogy sikerült megállapodást kötnünk Namíbiával abban, hogy miként kezeljük közös történelmünk legsötétebb fejezetét.

– mondta.

A Német Birodalom (Deutsches Reich) 1884 és 1915 között gyarmatosító hatalom volt a mai Namíbiában, és a lázadásokat brutálisan leverte. Az akkori 1904 és 1908 közötti Herero és Nama háború alatt a német gyarmati uralkodók a 20. század első tömeggyilkosságát követték el. A történészek szerint 80 000 Hereróból mintegy 65 000-et és 20 000 Nama-ból legalább 10 000-et öltek meg.

A német külügyminisztérium már 2015 óta a népirtás kifejezést használja e szörnyű tettekre és most hivatalosan is beismerték a népirtást.

A 20. század elején, a Herero és a Nama elleni bűntett idején ez a jogi kifejezés még nem is létezett. Az ENSZ Közgyűlése csak 1948-ban fogadta el a „népirtás megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezményt” a holokauszt következményeként, ezzel bűncselekménynek minősítve a népirtást.

Az egyezmény azonban nem érvényes visszamenőlegesen, éppen ezért a népirtás elismerése nem jár jogi következményekkel Németország számára.
Egymilliárd Euró, mint “a mérhetetlen szenvedés beismerésének gesztusa”

Ennek fényében a német kormány többször hangsúlyozta, hogy az ő nézőpontjukból nincs törvényes jogkövetelés a kártérítésre. Politikai és erkölcsi kötelezettségként látja az 1,1 milliárd Euró kifizetését.

Az áldozatoknak okozott mérhetetlen szenvedés beismerésének gesztusa volt

mondta Maas.

A pénzt a következő 30 év alatt a Herero és Nama települési projektekben kell felhasználni.  Földreformról, a mezőgazdaságról, a vidéki infrastruktúra és a vízellátás fejlesztéséről, valamint a szakképzésről kell szólnia.

A német gyarmatok legfontosabb területeinek felsorolása:

  • Német Délnyugat-Afrika (1884-1915): a legrégebbi „védett terület” és az egyetlen kolónia, ahol jelentős számú német telepes él.
  • Német Kelet-Afrika (1885-1918): Közel egymillió négyzetkilométeres és 7,75 millió lakosával a legnagyobb német kolónia. Itt is gyakran voltak fegyveres összecsapások a helyiekkel.
  • Kamerun (1884-1916): gazdasági szempontból a legfontosabb telep; nagyszabású kakaóültetvény,
  • Togo (1884-1914): kereskedelmi telep kis európai lakossággal (nem több, mint 350 fő).
  • Német Új-Guinea (1885 / 1899-1919): Többek között Nauru és a Palau-szigetek, valamint Pápua Új-Guinea, Mikronézia és a Salamon-szigetek része.
  • Német Szamoa-szigetek (1900-1914): Németország „Gyöngye a Dél-tengeren”, hasonlóan a német Új-Guinea-hoz, gazdaságilag jelentéktelen maradt.
  • Kiautschou (1898-1914): Két Steyler misszionárius meggyilkolása ürügyet adott a németeknek arra, hogy 1897-ben elfoglalják az észak-kínai Kiautschou-öblöt. A tengeri és kereskedelmi bázisként szánt elvárások nem teljesültek. Ehelyett a Boxer-lázadás (1900) brutális elfojtása volt a mélypont a német gyarmatosítás rövid történelmében.
A következő néhány hétben aláírandó közös politikai nyilatkozat harmadik kulcseleme a megbocsátás iránti kérelem. A jelentések szerint Frank-Walter Steinmeier német elnök ünnepélyes aktusként mondja ki a namíbiai parlamentben. Ezt a Német Elnöki Hivatal még nem jelentette be hivatalosan.

Célunk az volt, és az, hogy megtaláljuk a valódi megbékélés közös útját az áldozatok emlékére.

– mondta Maas.

De hangsúlyozta azt is, hogy a Namíbiával kötött megállapodás nem jelenti a múlt végét.

A bűnösség elismerése és bocsánatkérésünk fontos lépés a bűncselekményekkel való megbékéléshez és a jövő közös alakításához. A cél most a két ország közötti együttműködés jelentős fokozása.

– hangsúlyozta.

A tárgyalásokat a két kormány képviselői vezették. de a Herero és a Nama csoportok szoros kapcsolatban voltak egymással. A megállapodás kezdeti jelzései azonban már kritikát váltottak ki az etnikai csoportok egyes képviselőiből. Ez nem volt más, mint egy németországi PR-puccs és a namíbiai kormány megtévesztése – derült ki az Ovaherero Traditional Authority és a Nama Traditional Leaders Association nyilatkozatából.

Német képviselőjük szerint mindkét csoport egy megfelelő petíciót is benyújtott a Bundestagban. Az Ovaherero hagyományos hatóság csak egy a sok hererói csoport közül, amelyek közül nyolcat a kormány hivatalosan elismert és képvisel a namíbiai tárgyalási küldöttségben. A Nama Tradicionális Vezetők Egyesülete szintén nem képviseli az összes Nama csoportot.

A most lezárult tárgyalások hosszú ideig a gyarmati kizsákmányolás és az elnyomás pénzügyi kompenzációjának kényes kérdéseként voltak függőben. Hage Geingob, Namíbia elnöke tavaly augusztusban még azt panaszolta, hogy a német kormány beleegyezett egy „feltétel nélküli bocsánatkérésbe” a namíbiai kormány, annak népe és az érintett közösségek felé, de nem akarta használni a „jóvátétel” kifejezést. A „sebek gyógyulása” kifejezést szintén elutasították.

1884-től kezdett el Németország Afrikában gyarmatosítani, Óceániában és Kelet-Ázsiában. A negyedik legnagyobb gyarmati terület és megszálló hatalom volt nemcsak Dél-Nyugat-Afrikában, (Namíbia), hanem Kamerunban, Togóban, Kelet-Afrikában (Tanzánia), a kínai Tsingtaóban és a csendes-óceáni szigeteken is.

A németek erőszakos uralma felkelésekhez és háborúkhoz vezetett. Az első világháborúban bekövetkezett német vereséggel gyarmataikat ezután felosztották a győztes hatalmak között.

Forrás Foto: Tope A. Asokere fotója a Pexels oldaláról

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Ingatlanvásárlás Németországban

Ingatlanvásárlás Németországban
Hogyan vásárolj ingatlant Németországban? Hogyan vegyél fel lakáshitelt Németországban?
Elolvasom

Német esküvő vs. magyar esküvő – blog

Német esküvő vs. magyar esküvő - blog
A férjem 14 éve dolgozik ácsként Németországban, én 8 éve élek itt. Ez ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad
Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a ...
Elolvasom

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

A kedvenc német ételem és receptje – blog

A kedvenc német ételem és receptje - blog
Mi a kedvenc ételem? Tette fel a kérdést egy ismerősöm. Talán a döner, ...
Elolvasom

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban – ez most sokakat érint

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban - ez most sokakat érint
“Kurzarbeitergeld” és segély-csomag a koronavírus miatt: ezek érvényesek a munkavállalókra és a vállalkozókra A politika ...
Elolvasom

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben - nehéz a kitoloncolás
Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.