Németország 1 millió ukrán menekülttel számol – a német külügyminiszter összesen 8 millióval

Németország 1 millió ukrán menekülttel számol

Baerbock német külügyminiszternő szerint több millió ukrán menekült várható a következő időszakban. A menekültek igazságos elosztása érdekében az országok között „szolidaritási légifolyosót” szorgalmaz – beleértve az Atlanti-óceánon át is.
Annalena Baerbock német külügyminiszternő számos további háborús menekültre számít Ukrajnából.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy már több mint 3 millió ember elmenekült, de még sok-sok millióan fogják követni.

– mondta a zöld politikus a többi uniós ország kollégáival folytatott megbeszélések után.

A becslések szerint most már 8 millió menekültre számítanak. Alig két hete Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője azt mondta, hogy 5 millió Ukrajnából érkező menekültre számítanak.

A berlini belügyminisztérium szóvivője nem kívánt előrejelzést adni arról, hogy hányan érkezhetnek Németországba. Ez függ a háború lefolyásától és attól is, hogy a harcok mennyire tolódnak el Nyugat-Ukrajnába.

A háború első napjaiban főleg azok menekültek el, akiknek volt autójuk, vagy más európai országokban vannak rokonaik.

A háború brutalitásának fokozódásával egyre többen jönnének, akiknek nincs senkijük Európában, akik semmit sem vihetnek magukkal.

– mondta Baerbock.
Elosztásra lesz szükség

Baerbock szerint ezért a menekültek szétosztására van szükség Európa szerte.

Közvetlenül a külső határokról kell szétosztanunk az európai országokba a menekülteket. Mindenkinek be kell fogadnia őket.

– mondta, és szolidaritásból egy légifolyosó létrehozását javasolja.

Az országonkénti befogadást százezrekben kell számolni. Ezenkívül az Atlanti-óceánon túlra is ki kell terjeszteni.

A belügyminisztérium szóvivője szerint a németországi nagyvárosok, köztük München, Köln és Hamburg mentesítést kapnak. Csak hétfőn kb. 70 autóbusszal szállították Németország szerte szét a menekülteket elosztásra.

Észak-Rajna-Vesztfália menekültügyi minisztere, Joachim Stamp időközben egy “főterv” (Masterplan) kidolgozását szorgalmazza, hogy 1 millió szállást biztosítsanak Németországban az Ukrajnából érkező menekültek számára. Stamp szerint igazából senki sem tudja megmondani, milyen nagyságrendű menekültszámra kell felkészülni.

A második lépés az elosztás. Bizonyos szám fölött Németország túlterhelt lesz, ezért nemzetközi segítségre lesz szükség. Megemlítette Kanadát, az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Portugáliát és Spanyolországot, mint átvevő országokat.

A német kormány egyelőre nem tervez csúcstalálkozót ez ügyben.

Eközben a német kormány dícsérte az ország válságkezelést az érkezők kezelésében. Nagy a segítőkészség. Várhatóan három hét után a dolgok rendezettebbül mennek majd, de valószínűleg ez még csak a kezdet lesz.

Németországban eddig több mint 225.000 háborús menekültet számolt a rendőrség, de a tényleges szám valószínűleg lényegesen magasabb, mert az EU belső határain nincs határellenőrzés, és az ukránok is vízum nélkül léphetnek be az országba. A rendőrség jelenleg ezért intenzívebben ellenőriz.

Az ENSZ adatai szerint több mint 3,1 millió ember menekült külföldre Ukrajnából. Csak Lengyelországba körülbelül 2 millió ember érkezett.
Németország most 1 millió menekültre számít

Egy vasárnapi jelentés szerint a német kormány arra számít, hogy Ukrajnából egymillió menekült érkezik hosszabb időre Németországba. Eredetileg 340 000 menekültet feltételeztek, de a számot mára egymillióra emelték.

A jelenlegi becslések szerint a háború kezdete előtt összesen tízmillió ember menekül el ukrán hazájából.

Közben a német média már ukrán nyelven is tájékoztatást ad a tv híradóban a menekülteknek és leírásokban is tájékoztatják őket a tudnivalókról.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.