Németország: 2023-ban 380 000 óvodai és bölcsődei helyhiány lesz

Kevés az óvodai hely Németországban

A szülők igénye a bölcsődei és óvodai férőhelyek iránt Németországban az elmúlt években folyamatosan nőtt, de a nevelők száma ezzel nem tud lépést tartani. Egy tanulmány szerint több százezer férőhely hiányzik a bölcsődékből és óvodákból. Milliárdos beruházásokra van szükség a hiány pótlásához.
A számítások szerint jövőre akár 383 600 bölcsődei és óvodai férőhely is hiányozni fog Németországban.

A Bertelsmann Alapítvány az úgynevezett “Ländermonitoring frühkindliche Bildungssysteme” (a koragyermekkori nevelési rendszerek állami monitorozása) keretében közzétett egy számítást, amely szerint különösen a nyugati tartományok nem tudják kielégíteni a gyermekgondozás iránti igényt. A tanulmány szerint nyugaton 362 400, keleten pedig 21 200 hely hiányzik.

A probléma megoldásához további 93 700 szakembert kellene felvenni nyugaton és 4 900-at keleten, ami 4,3 milliárd Euró többletköltséget jelentene.

Ezenkívül a bölcsődék és óvodák működési és esetleges építési költségei is felmerülnének. Különösen nyugaton nagyobb a kereslet a bölcsődei és óvodai férőhelyek iránt.

A hiány Észak-Rajna-Vesztfáliában a legnagyobb, 101 600 hiányzó férőhellyel. Mecklenburg-Vorpommern és Thüringen tartományokban viszont nincs szükség bővítésre.

A helyzet a városállamokban is nagyon eltérő. Míg Berlinben 7%-os, Brémában 13%-os, Hamburgban pedig 3%-os a hiány.
A bővítés iránti igény életkoronként is eltérő. Nyugaton 250 300 férőhely hiányzik a 3 év alatti gyermekek számára, és 112 100 férőhely a 3 év feletti gyermekek számára. Kelet-Németországban, beleértve Berlint is, a számok 20 700, illetve 500.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években tömegesen bővültek a bölcsődék és óvodák, még mindig túl sok szülő nem talál helyet gyermekének. Ez két dolog miatt is elfogadhatatlan. Ezzel a gyermekektől megvonják a korai oktatás és képzés jogát, és már előre látható, hogy a bölcsődei és óvodai férőhelyre való törvényes jogosultságot 2023-ban sok helyen nem tudják teljesíteni.

– magyarázta Anette Stein, a Bertelsmann Alapítvány munkatársa.

13,8 milliárd Eurós személyzeti többletköltségek

A számítások szerint jelenleg a bölcsődés és óvodás gyermekek 68%-át túl nagy csoportokba teszik.

Ahhoz, hogy 2023-ban ne csak minden gyermeknek legyen helye, hanem a létszám is megfeleljen a tudományos ajánlásoknak, további 308 800 pedagógust kellene felvenni. Ez évente 13,8 milliárd Euró többletköltséget jelentene.

A Bertelsmann Alapítvány felszólította a tartományokat és a helyi önkormányzatokat, hogy folytassák a bölcsődei férőhelyek bővítését. A Kitaqualitätsgesetz (a gyermekgondozás minőségéről szóló törvény) által biztosított kiegészítő források nem elegendőek. A német kormánynak több hosszú távú finanszírozást kell biztosítania a bölcsődei és óvodai rendszer számára. Ezenkívül mielőbb több szakképzett munkaerőt kell felvenni.
A több alkalmazottal javulnának a munkakörülmények is. Annak érdekében, hogy több nevelő legyen, ki kellene dolgozni egy startégiát, hogyan lehetne több szakképzett személyzetet fölvenni.

magyarázta Stein.

Javasolta továbbá, hogy a nevelők tehermentesítésére további házvezetőket alkalmazzanak. A személyzettel szemben támasztott elvárások a jelenlegi létszámmal nem teljesíthetőek.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.