Németország: 300 Euró a nyugdíjasoknak- Mit tartalmaz 200 milliárdos segélycsomag, amit ma jóváhagytak?

200 milliárdos segélycsomag Németországban

A Bundesrat jóváhagyta az energiaválság elleni 200 milliárd Eurós védőernyőt. A nyugdíjasok egyszeri 300 Euró kifizetésben részesülnek decemberben. A kormány és a tartományok közötti finanszírozási kérdések még mindig nyitva állnak.
A német kormány 200 milliárd Eurónyi új adósságot vehet fel a gáz- és áramárak megfékezésére és a vállalatok megsegítésére. A hitelek a szokásos állami költségvetésen kívül, egy úgynevezett külön alapon keresztül futnak majd.

A tervezett energiaár-fék részletei azonban még mindig nem ismertek.

A német kormány eddig egy egyszeri kifizetésről döntött: átveszi a december havi gáz- és távhőfogyasztók idei számlafizetését, kivéve az ipari fogyasztókat.

Az árfék egy szakértői bizottság javaslata szerint márciustól lépne érvénybe, a vállalatoknak már januártól.

Egyszeri 300 Euró a nyugdíjasoknak

A magas energiaköltségek kompenzálására a nyugdíjasok december közepéig egyszeri 300 Eurós kifizetést kapnak. Mintegy 20 millió nyugdíjas részesül a kifizetésben, mivel ők kimaradtak a dolgozóknak szánt korábbi egyszeri kifizetésből. A pénz automatikusan kerül kifizetésre.
Erre az jogosult, aki Németországban rendelkezik lakóhellyel, és december 1-jén öregségi, csökkentett munkaképességű vagy özvegyi nyugdíjra jogosult a kötelező nyugdíjbiztosításból. A 300 Eurót a köztisztviselői és katonai nyugdíjban részesülők is megkapják.

Rászorulók fűtési költségeinek támogatása

A lakhatási támogatásban (Wohngeld) részesülők, valamint sok diák ősszel fűtési költségtámogatást kapnak. Az egyedül élő lakhatási támogatásban részesülők 415 Euró egyszeri kifizetést kapnak. Egy kétszemélyes háztartás 540 Eurót kap, minden további személy után további 100 Eurót.

A Bafög- vagy egyéb állami támogatásban részesülő diákok és hallgatók (Auszubildende) 345 Eurós kifizetést kapnak.

Milliárd eurós pénzügyi támogatás az egészségbiztosítási pénztáraknak

A mintegy 17 milliárd Eurós hiány betömésére az egészségbiztosítási pénztárak jövőre további pénzt kapnak a kormánytól. A biztosítottaknak enyhén emelkedő járulékokra kell felkészülniük.

Karl Lauterbach (SPD) egészségügyi miniszter a világjárvánnyal, a demográfiai változásokkal és az orvosi fejlődéssel indokolta a biztosítók problémáit.

A biztosítottak esetében az egészségbiztosítási járulék, amely jelenleg átlagosan 15,9%, várhatóan 0,3 százalékponttal, átlagosan 16,2%-ra emelkedik.
A tartományok több segítséget akarnak a kisvállalkozásoknak

A magas energiaárak miatt a Bundesrat több állami támogatást követel a kis- és középvállalkozásoknak, például a pékségeknek és a kiskereskedőknek. Az energiaköltségek visszafogására irányuló programból, amely eddig az iparnak szólt, támogatást kell tudniuk igényelni.

A program azokat a vállalkozásokat támogatja, amelyek a nemzetközi verseny miatt nem tudják áthárítani a jelentősen megnövekedett energiaköltségeket ügyfeleikre.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.