Németország: a gyógyult státusz már csak 3 hónapig érvényes január 15-től

Németországban a gyógyult státusz már csak 90 napig érvényes január 15-től

Egy friss döntés alapján a 2G plus szabályt most vezetik be Németországban a gasztronómiában. Ehhez oltottnak vagy gyógyultnak kell lenni. Most az RKI (Robert Koch Institut) egy fontos változtatást hozott, mellyel lerövidíti a gyógyultak védettségi idejét 180 napról 90 napra.




A Robert Koch Intézet (RKI) január 15-től új irányelveket tett közzé a gyógyulás igazolására vonatkozóan.

6 hónap helyett már csak 3 hónapig lesz érvényes ez a státusz, ezután emlékeztető oltás javasolt, vagyis a harmadik oltás felvétele.

A gyógyultsági státusz igazolása továbbra is egy PCR-teszt eredmény lehet, amely nem régebbi 28 napnál.

Az új karanténszabályok is ekkor lépnek érvénybe, a hétnapos szabály a kontaktszemélyekre vonatkozólag.

Általánosságban egy fertőzött kapcsolattartó karanténideje lerövidül 7 napra, miután egy negatív tesztet felmutat. Az izoláció befejezéséhez ugyanakkor 48 órán keresztül tünetmentesnek is kell lenni. Teszt nélkül a karantén és az elkülönítés 10 napos. 

A 3 oltással rendelkező kontaktszemélyeknek nincs már karantén.




A változás egyebek mellett azért is fontos, mert a 2G plus szabályt mostantól a német gasztronómiában mindenhol alkalmazni fogják, egyelőre Bajorország kivétel.

Ez azt jelenti, hogy a gyógyultaknak és a kétszer oltottaknak negatív koronatesztet kell felmutatniuk, ha étterembe, bárba szeretnének ellátogatni.

Ez a 3 oltással rendelkezőkre nem vonatkozik.

A különböző tartományok között azonban vannak különbségek, ki számít “geboostert“-nek, vagyis 3 oltással rendelkezőnek. Vannak tartományok, ahol a két oltással rendelkező és egyben gyógyult személy is elfogadott, máshol csak a harmadik oltással rendelkező.

Németországban körülbelül 60,4 millió embert oltottak be kétszer, legalább 38,7 millió, a lakosság mintegy 46,6%-a kapott emlékeztető, vagyis harmadik oltást is.

Az RKI jelentése szerint jelenleg 886 700 aktív koronafertőzés van Németországban. A 7 napos előfordulási gyakoriság új csúcsot ért el vasárnap. A fertőzések számának jelentős növekedéséért jelenleg az erősen fertőző omicron variáns a felelős.

FRISS HÍREKÉRT KÖVESS A YOUTUBEON IS!

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.