Németország: a jövőben könnyebb lesz felmondani a mobiltelefon és fitneszstúdió szerződéseket

Fitneszstúdió és mobiltelefonszerződés Németországban

A klasszikus fitneszstúdió vagy a mobiltelefon-szerződés, hosszú távú és hosszú felmondási idővel már a múlté Németországban. Egy új törvénnyel a jövőben a fogyasztókat törvényileg jobban tudják védeni a szerződéses csalások ellen.
A mobiltelefon-tarifákra, a streaming szolgáltatásokra (pl. Netflix), vagy a fitneszstúdiókra vonatkozó szerződéses időszakokat törvény korlátozza a jövőben annak érdekében, hogy megkönnyítsék a másik szolgáltatóra való váltást.

A német parlament péntek reggel fogadott el egy olyan törvényt, amely megkönnyíti a felhasználóknak az ilyen típusú szerződések felmondását.

A hosszúidejű szerződési feltételek és a hosszú felmondási idő korlátozza a fogyasztók választási szabadságát, és megakadályozza, hogy vonzóbb és olcsóbb ajánlatokra váltsanak.

– mondta Christine Lambrecht (SPD) igazságügyi miniszter.

A jövőben a szerződések általában csak 1 évre szólhatnak majd. A hosszabb, 2 éves szerződések csak akkor megengedettek, ha az ügyfél egyidejűleg  kap egy ajánlatot az 1 éves szerződésben, amely havi átlagban maximum 25 %-kal drágább.
Felmondási idő csak egy hónap

Ha egy cég automatikusan meg akarja hosszabbítani a szerződést több mint 3 hónappal, akkor saját kezdeményezésére jeleznie kell a felmondás lehetőségét.

A felmondási idő alapvetően három hónapról 1 hónapra csökken. Az automatikusan megújított szerződéseket a jövőben havonta fel lehet mondani, ahogy Lambrecht igazságügyi miniszter kifejtette.

Ezen túlmenően az új törvény megkönnyíti az online kötött hosszú távú szerződések felmondását is: a jövőben az interneten kell hogy legyen egy  “felmondási gomb”, hogy a szerződéseket ugyanolyan könnyű lehessen felmondani, mint amilyen könnyű volt megkötni.

Javítani kell a tolakodó telefonos reklámok elleni védelmet is. Most már telefonos reklámozás csak a fogyasztó előzetes hozzájárulásával történhet. A jövőben a vállalatoknak gondosan dokumentálniuk kell ezt a hozzájárulást, és kérésre be kell tudniuk mutatni, amint azt Lambrecht kifejtette. Ha a vállalat nem tartja be dokumentációs követelményeit, akár 50 000 euróig terjedő súlyos pénzbírsággal is sújtható.
A tisztességes fogyasztói szerződésekről szóló törvény a szöveges szerződést is megköveteli a villany- és gázszolgáltatóknál, az alapvető ellátáson kívül.  Ezt a rendeletet most a módosított energiaipari törvényt fogadja el – mondta Lambrecht. “Ebben a fontos ágazatban a jövőben már nem lehet telefonon szerződést kötni.”

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.