Németország: a nem kívánt vakcina AstraZeneca

AstraZeneca Németországban

A brit-svéd vakcina AstraZeneca rossz hírbe került Németországban, ezért alig akarja valaki beoltatni magát vele, ami aggódással tölti el a szakembereket és a politikusokat is.

Az oltóanyag Németországban csak a 65 év alattiaknak engedélyezett, mivel idősebbeken nem végeztek vele tanulmányt, ezért kifejezetten a fiatalabb korosztálynak szánták.

Azon kívül, hogy a hatásfoka csak 70%-os, míg a többié 90%, kiderült róla, hogy az egyre jobban elterjedt vírus mutánsok ellen is kevésbé véd.

Az RKI adatai szerint a vakcinából 736.800 adagot osztottak szét, de csak 87.000 fogyott el belőle idáig.

Az emberek tömegesen hagyják ki az oltási időpontokat, Berlinben pedig üresen áll az oltási központ, ahol csak ezzel a vakcinával oltanak.

A német virológus Christian Drosten egy videóüzenetben védte meg a AstraZeneca vakcinát, miszerint sok a félreértés és kommunikációs probléma vele kapcsolatban, ami miatt az emberek szkeptikussá váltak.

Szakemberek azt ajánlják, hogy aki kételkedik a hatásfokában, az kapjon lehetőséget egy másik oltóanyag beadására is.

Németország egyik vezető orvos-politikus tanácsadója Karl Lauterbach közölte, hogy ő az AstraZeneca-val fogja beoltatni magát, hogy eloszlassa az emberek kételyeit. Az egészségügyi tanácsadó egyébként az utóbbi időben több halálos fenyegetést is kapott.
Tapasztalatok

A vakcinával történt oltások után több hír is érkezett ország szerte megbetegedésekről, pl. egy kórházban Braunschweig-ban (Niedersachsen), ahol 88 fő beoltott személyzetből másnapra 37-en beteget jelentettek.

A kórház leállította az oltásokat, hogy az üzemeltetést ne veszélyeztesse.

Hamburgban tűzoltókat kezdtek el beoltani az anyaggal, volt, aki 5 nappal az oltás után nem tudta az egyik karját használni.

Az orvosok szerint a fejfájás, láz, végtagfájdalmak pár napig az oltás után nem szokatlan tünetek és a fiatalabbaknál ezek a reakciók még gyakrabban felléphetnek, mert az immunrendszerük hevesen reagál, de az oltóanyag ettől még hatásosan véd a súlyos koronavírus megbetegedés ellen.

A németországi hivatalok most attól tartanak, hogy a kétségek miatt az oltások eltolódhatnak, és a tervezett szeptember végi határidő helyett november végére lenne csak beoltva a lakosság nagy része.

Jelenleg Németországban 3 vakcinát hagytak jóvá, az AstraZeneca mellett még a Moderna és a Biontech/Pfizer elérhető.

Forrás1 Bild von torstensimon auf Pixabay Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.