Németország: A STIKO oltási ajánlása az 5-11 éveseknek csak meglévő betegségnél

Nem ajánlja a STIKO az általános oltást a gyerekeknek Németországban

A német Állandó Oltási Bizottság egy ideiglenes, átmeneti oltási ajánlást tett közzé az RKI oldalán, amely nem ajánlja általánosan az 5-11 éveseknek a korona védőoltást, csak a már meglévő betegségben szenvedő gyerekeknek.
Az eddig rendelkezésre álló adatok mérlegelése után a STIKO (Állandó Oltási Bizottság) a COVID-19 elleni védőoltást olyan 5-11 éveseknek ajánlja, akik különböző meglévő betegségben szenvednek.

Javasolják az olyan gyermekek oltását is, akiknél olyan kontaktszemély van, ahol a COVID-19 súlyos lefolyású lehet és nem olthatóak, például a nagyon idősek.

Emellett az 5 és 11 éves kor közötti, korábbi betegségben nem szenvedő gyermekek megfelelő orvosi tanácsot követően kaphatnak védőoltást a COVID-19 ellen a gyermekek és a szülők vagy gondviselők egyéni kérésre, áll az RKI oldalán.

Ez még nem a végleges ajánlás. A szakmai társaságokkal és a tartományokkal való koordinációs folyamat még mindig folyamatban van. Változások továbbra is lehetségesek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november végén adott engedélyt a vakcina gyermekeknél történő alkalmazására, és kimondta, hogy a védőoltásokat két adaggal, 3-6 hét különbséggel kell beadni.

Az oltási ajánlás célja többek között az 5-11 év közötti gyermekek súlyos Covid-19 lefolyásának és halálozásának megelőzése.
Az egészségügyi minisztérium várakozásai szerint az oltás december 20-tól lesz elérhető.

A BioNTech/Pfizer gyermekeknek szánt oltóanyagát hétfőn szállítják ki Németországba és a többi EU-s országba.

Az egészségügyi minisztérium kijelentette, hogy Németország 2,4 millió dobozt kap, és 2022-ben több szállítmány is érkezik.

Sok német tartomány már a napokban bejelentette, hogy pontosan mikor és hol tudják beadni az oltást a gyerekeknek.

A gyermekeknek szánt oltás a felnőtt adag egyharmadát tartalmazza, és a felkarba kétszer, háromhetes időközzel adják be. Németországban körülbelül 4,5 millió 5-11 év közötti gyermek él.

A STIKO (Állandó Oltási Bizottság) döntését izgatottan várták, mert Németországban az orvosok általában betartják döntéseiket, és csak ajánlásaik alapján oltják be.
A STIKO elnöke most nem oltatná be a saját gyermekét

Thomas Mertens, az Állandó Oltási Bizottság (Stiko) elnöke a „FAZ” podcastjában december elején kijelentette, hogy szülőként jelenleg nem oltaná be 7 éves gyermekét a koronavírus ellen.

Jelenleg túl kevés adat áll rendelkezésre a vakcina tűrőképességéről az 5-11 éves korosztályban.
Pontosan azért, mert gyermekeknél rendkívül ritkák a súlyos lefolyások, mérlegelni kell a vakcina fennmaradó kockázatait is, különös tekintettel a szívizomgyulladásra.

A STIKO elnöke most nem oltatná be a saját gyerekét
Mertens nem látja be, hogy a felnőttek körében tapasztalható elégtelen oltási arányt most a gyerekek beoltásával kellene kompenzálni, és hogy a szülők csak a szociális hátrányok elkerülése érdekében oltatják be gyermekeiket.

Ez egy különös ok” – mondta Mertens.

Más a helyzet azoknál a gyerekeknél, akik komoly megbetegedéssel rendelkeznek, számukra mindenképpen ajánlott a védőoltás.

Azóta Thomas Mertens sajnálatát fejezte ki a nyilatkozata miatt, amely miatt több oldalról is kritizálták. Ugyanakkor megvádolta néhány kritikusát, hogy kiragadták a kijelentést a szövegkörnyezetből.

60
Beoltatnád az 5-11 éves gyermekedet a koronavírus védőoltással?

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.