Németország: a titkosszolgálatok elolvashatják a Whatsapp és hasonló app üzeneteket?

Egy új törvénytervezet szerint a német titkosszolgálatok nagyobb teret kapnának a megfigyelésre.

A német belügyminiszter Horst Seehofer ezt a lépést úgy nevezte: “Ez egy harc a terrorizmus és militáns szélsőségesek ellen“.

A tervezet szerint a titkosszolgálatok a megfigyelendő személyek számítógépére és telefonjára törvényesen telepíthetnek föl olyan digitális kémprogramot, aminek segítségével elolvashatják az üzeneteiket. Ez minden üzenetküldő szolgálatot érintene Németországban.

A titkosszolgálatok végre bele akarnak látni a titkosított tartalomba is.

Számos digitális szolgáltatás, például a WhatsApp, a Signal vagy a Threema már nem egyszerű szövegben, hanem érthetetlen karakterkombinációban továbbítja az üzeneteket. Csak a címzett eszközén olvashatók újra. Ez a felhasználóknak jó, de a nyomozók munkáját nem segíti.

A Belügyminisztérium ezért el akarja érni a kommunikáció forrását: az okostelefont, a számítógépet, a tabletet. Az úgynevezett “Forrás távközlési-megfigyeléssel (Quellen-Telekommunikationsüberwachung, TKÜ) a hírszerző szolgálatok észrevétlenül telepítenének szoftvert egy eszközre, amelyen keresztül a kommunikáció olvasható lenne.

Szoftverfrissítés az államtól

Felmerült az az ötlet is, hogy a távközlési szolgáltatókat és más vállalatokat kötelezzék a kémszoftver csempészésének elősegítésére. A törvénytervezet kimondja, hogy a szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük az “állami trójai-faló” programot.

Vagyis, ha a német titkosszolgálat egy személyt terrortámadás tervezésével gyanúsít, akkor a Telekomnak például segítenie kellene az illető eszközére feltelepíteni a kémprogramot.

Eddig fizikai hozzáférést kellett kapnia a gyanúsított eszközéhez, amelyre becsempészte a programot.

A szükséges kémprogramokat, amelyek gyakran “állami trójai-falók” kifejezés alatt szerepelnek, például szoftverfrissítéseknek lehet álcázni, így a felhasználó észre sem veszi, hogy mostantól őt figyelik.

Ellentétben az online kutatással, ahol csak az éppen folyamatban lévő kommunikációt lehet nyomon követni.

FORRÁS: www.zeit.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.