Németország felfüggeszti az AstraZeneca vakcinával való oltást

Felfüggesztik az Astrazeneca oltast Németországban

Az EU-ban Dánia vonta ki először a forgalomból az AstraZeneca vakcinát. Több vérrög képződést is okozott már más országokban is az oltóanyag. Most Németország is kivizsgálja a vakcinát, addig is leállnak az oltásával, közölte a német egészségügyi minisztérium.

Németországban az AstraZeneca oltóanyagot egyelőre kivonják a forgalomból, óvatosságból.

Ezt közölte a német egészségügyi minisztérium a mai nap folyamán a Paul-Ehrlich-Intsitut (PEI) mai ajánlása alapján, ami a vakcinák jóváhagyásáért felelős Németországban.

Mivel Európa szerte, de Németországban is megnőttek a trombózisos jellegű megbetegedések az oltóanyag beadása után, ezért további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

A német egészségügyi miniszter Jens Spahn hét németországi esetről számolt be, melynél agyi trombózist okozott a vakcina.

Akik pedig már megkapták a vakcinát és fejfájásra panaszkodnak 4 nappal az oltás után is, vagy panaszaik vannak, azoknak azt ajánlja, hogy mielőbb keressék fel az orvosukat.

A vakcina végleges sorsáról az EU gyógyszerügyi hivatala, az EMA fog dönteni. Hogy ez milyen hatással lehet hosszú távon az oltási menetre, arról Jens Spahn nem nyilatkozott.

Csütörtökön Dánia vonta ki a forgalomból a vakcinát ugyanezen okokból, de Norvégia, Izland, Bulgária, Írország és vasárnap este Hollandia is. Hétfőn Németországot követte Olaszország, Spanyolország és Franciaország is ideiglenesen leállt a vakcina használatával.

Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia és Luxemburg egy bizonyos sorszámú AstraZeneca vakcina használatot állított le, míg Románia és Olaszország egy másik sorszámút.

A brit-svéd gyártó kihangsúlyozza, hogy több, mint 10 millió esetből nem bizonyítható, hogy kockázatos lenne a vakcina és okozhatna tüdőembóliát vagy trombózist. Az EMA sem tartja megalapozottnak az aggodalmat.

Nagy-Britannia továbbra is használja az AstraZenecát és a hatékonyságáról Boris Johnson is meg van győződve.

Videó a bejelentésről

Jens Spahn elmondta:

A mai döntés kizárólag szakmai és elővigyázatossági intézkedés a legújabb esetek kivizsgálásáig. Fontosnak tartom az átláthatóságot és a jó kommunikációt.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.