Németország: Az Aldi nagymértékű drágulást jelentett be – várhatóan a többiek is követik

Dráguló élelmiszer árak Németországban

Az Aldi hatalmas áremeléseket jelentett be hétfőtől az Ukrán háború miatt Németországban. A nagyszámú felvásárlások miatt a Lidl egyes termékeket csak háztartási mennyiségben értékesít.




Az Aldi üzleteinek a vásárlói hétfőtől áremelkedésre számíthatnak, jelentette be a cég múlt héten.

A hús-, kolbász- és a tejtermékek jelentősen drágábbak a héttől. Például a vaj 30%-kal drágább, a termékek összességében 20-50%-kal drágulnak.

Az Aldi nem kíván pontos számokat közölni. A müncheni ifo intézet közzétett egy felmérést, amely szerint Németországban az élelmiszer kereskedők 94%-a emelni akarja árait.

A háttérben a gyártók részéről az emelkedő költségnyomás áll, amit az Aldi is érez. Jelenleg a búza és az állati takarmány a mezőgazdaság első számú árhajtóereje, hangsúlyozta Döbele Erik, az Aldi Süd országos beszerzési vezetője. Ukrajna és Oroszország fontos búzabeszállítók a világpiacon. A háború miatt jelenleg nincs utánpótlás. Mivel az állatok takarmánya szűkös, kevesebb sertést, szarvasmarhát és főleg csirkét nevelnek.

Az energiaárak emelkedése is hozzájárul. A világpiaci helyzet miatt az eladási árak soha nem látott emelkedése lesz tapasztalható – hangsúlyozta Florian Scholbeck, az Aldi Nord kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A legnagyobb német élelmiszer üzletlánc az Aldi hagyományosan az iparág ár-vezetője Németországban. A mülheimi és esseni Aldi Süd és Aldi Nord két testvérvállalat ezért arra számít, hogy a teljes élelmiszer kereskedelem követni fogja a példáját.




Összességében Scholbeck óva intett a pániktól. Nem lesznek üres polcok, ígérte. De továbbra is felléphet hiány egyes cikkeknél a szállítmányozási, ellátási láncok akadozása miatt. De ígérete szerint, nem lesz több napos hiány egy termékből sem.

Eladás háztartási mennyiségben

Vásárlásnál a normális háztartási mennyiségben lehet vásárolni náluk. A Lidl hasonlóan tervez. Mivel bizonyos termékcsoportok, például az étolaj, a befőttek, konzervek jelenleg nagyon keresettek, ezeket a termékeket minden üzletágban csak normál háztartási mennyiségben értékesítik.

Az üzletekben az áruellátás alapvetően garantált, a beszállítókkal, logisztikai szolgáltatókkal pedig szoros egyeztetés folyik az áruk minél jobb elérhetősége érdekében. A szállítási késedelem csak egyes termékeknél fordulhat elő. A Lidl nem kommentálta az esetleges áremeléseket.

A Német Élelmiszerkereskedelmi Szövetségi a közelmúltban felszólította a fogyasztókat, hogy tartózkodjanak felvásárlásoktól, annak ellenére, hogy a hírek szerint hiány van az egyes élelmiszerekből, például a napraforgóolajból és a lisztből.

A koronaválság kezdetéhez hasonlóan a vásárlóknak szolidárisan kell fellépniük egymással, és csak normális háztartási mennyiségben vásárolni, mivel a teljes élelmiszerlánc termelési mennyisége és szállítási logisztikája ehhez a nagyságrendhez igazodik.




A Lidl saját konténerhajókat vásárol

A koronavírus járvány idején a globális ellátási láncok akadoztak. Most az ukrajnai háború és a jelenlegi sanghaji járványügyi lezárás is jól mutatja, mennyire sebezhetővé váltak a globális ellátási áramlások. A Lidl élelmiszerlánc még jobban szeretné kontrollálni saját árukínálatát, ezért saját konténerhajókat vásárol.

A Lidlt és a Kauflandot magában foglaló Schwarz-csoport megalapította a “Tailwind Shipping” új társaságot. Az újonnan alapított cég a jövőben hajón és repülőn is szállít árut.

Ez egy újabb építőelem az ellátási láncaink és az áruk elérhetőségének biztosításához az üzleteinkben” – mondta a Schwarz Alapítvány az RTL/ntv-nek. A Lidl azonban nem fogja a saját kezébe venni a teljes nyílt tengeri logisztikai üzletágat. “Továbbra is támaszkodni fogunk a partnereinkkel kialakított, értékes és nagyszabású együttműködésre.”

Hiany van a draga etolajbol nemetorszagban
Mai fotó egy olvasónktól az Aldiból, ahol jóval drágább lett az étolaj, és üres a helye
Nagyon drága lett az élelmiszer Németországban
Az étolaj kb. 2 Euróról emelkedett kb. 5 Euróra, ez egy Aldi Nord-ban készült friss kép

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.