Németország: Az áradásnak eddig 58 áldozata van

Áradás Németországban, több halott

A Bernd front által okozott viharok országszerte katasztrofális károkat okoztak, sok halott és eltűnt van. A tragédia pontos mértékét még nem lehet megállapítani. Rheinland-Pfalz és Nordrhein-Westfalen tartományok helyzete különösen drámai.
Sok embert nem találtak még meg. Mélységesen meg vagyok döbbenve.” – mondta Herbert Reul, Nordrhein-Westfalen belügyminisztere. Legalább 30 ember halt meg a tartományban. Rhein-Erft-Kreis és Achen körzetében katasztrófa helyzetet hirdettek ki.

A mintegy 700 lakosú Schuld an der Ahr faluban (Rheinland-Pfalz)  6 ház omlott össze, és a többi lakóépület mintegy 40%-a megrongálódott. Több Ahr-híd megsemmisült – a mentőmunkásoknak ezért hosszú kitérőket kellett megtenniük.

Áradás Németországban a legjobban érintett területek
Ezek a területek a legerősebben érintettek

Rheinland-Pfalzban eddig 28 halálos áldozatról tudnak, Belgiumban is vannak az áradásnak halottjai. A rendőrség az eltűntek keresésére egy külön telefonszámot hozott létre: 0800 65 65 651.

A tartományba ellátogatott Olaf Scholz német pénzügyminiszter (videó), nemzeti katasztrófahelyzetről beszélt és pénzügyi segítséget ígért.

Összesen 6 városban (Hagen, Mettmann (NRW) Trier-Saarburg, Ahrweiler, Daun, Eifelkreis Bitburg-Prüm (RP)) 500 katona segített a mentésben.

Részben több mint 100 liter eső esett négyzetméterenként, Svájc felől a Rajna tovább duzzadhat.
Merkel Washingtonban tartózkodik és onnan köszönte meg a segítők munkáját és az áldozatoknak segélyt ígért.

Áradás Németországban
Hagen, Nordrhein-Westfalen foto: facebook WetterOnline
46eaf979e21120577f89746e975f655d.jpg
Nordrhein-Westfalen tartományban Hagen városában is segített a katonaság foto: dpa

A politika a környezetvédelmet sürgeti

Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter felszólalt a jövőbeni szélsőséges időjárási eseményekre való jobb felkészülés mellett. Az SPD politikusa a Twitteren ezt írta:

Az éghajlatváltozás megérkezett Németországba. Az események megmutatják azt az erőt, amellyel a klímaváltozás következményei mindannyiunkat érinthetnek. Heves esőzések és áradások súlyosan sújtják hazánkat. Itt az ideje a szolidaritásnak és a gyakorlati segítségnek. Az események megmutatták, mennyire fontos a jövőben még jobban felkészülni az ilyen extrém időjárási eseményekre”.

Markus Söder és Armin Laschet a klímavédelmi célok mielőbbi megvalósítását tűzték ki célul. Ugyanakkor Laschet, NRW miniszterelnöke biztosította a károsultakat, hogy nem hagynak senkit magára.
A híradóban elmondják a lakók, hogy nagy probléma, hogy megszakadt minden kapcsolat az emberek között, mert sem a telefonvonal sem az internet nem működik. A front pénteken Közép-Európa és Olaszország felé megy, vasárnapra már szép idő várható Németországban.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.