Németország: az oltás miatt agresszív a hangulat az orvosi rendelőkben

Oltás az orvosoknál Németországban

A háziorvosok általi oltási lehetőség arra hivatott Németországban, hogy gördülékenyebbé tegye az oltásokat a járvány idején. Nordrhein-Westfalen-ben azonban már most elegük van az orvosoknak belőle. Bajorország és Baden-Württemberg még csak a héten kezdte el az orvosi praxisokban a prioritás nélküli oltásokat.
Agresszív hangulatot éltek meg a háziorvosok a tömeges megrohamozás miatt az oltakozni vágyóktól, a személyzet nem bírja a túlterhelést. A telefonok folyamatosan csengenek és az orvosok sem bírják ellátni általános teendőiket.

Több orvosi praxis is bejelentette, hogy kiszáll az oltási programból Nordrhein-Westfalenben.

>>> Németországban legkésőbb jövőre ismét oltani kell

Az orvosi egyesület vezetője elmondta, hogy természetesen segíteni akarnak az embereknek, de a személyzetet is figyelembe kell venniük és a praxis működőképességét.

Azt senki nem akarja, hogy azért mondjanak fel az alkalmazottak, mert nem bírják a megterhelést. Sok beteg követelte az oltást azzal a mottóval, hogy “ha már itt vagyok, akkor kérem az oltásomat is”.
Minél jobban közeledünk pünkösd és a nyár felé és nyitnak meg a különböző helyek, annál nagyobb lesz a nyomás az orvosokon. Az emberek frusztráltak, ha nem jutnak oltáshoz, mert pl. túl kevés van belőle.

Az orvosi egyesület elnöke azt reméli, hogy hónap végére a helyzet enyhül a további szállítmány következtében. Jelenleg a második oltásra van csak elég vakcina.

>>> Hogyan lehet oltási időponthoz jutni Baden-Württembergben – nehéz időpontot kapni

Ugyanakkor tart június 7-től, amikor egész Németországban feloldják az oltási priorizálást. Az emberek valószínűleg megrohamozzák majd az orvosi rendelőket.

A német egészségügyi miniszter a bejelentéskor mindenkit türelemre intett, mivel nem fog tudni mindenki azonnal oltáshoz jutni, az oltások egész nyáron folyni fognak, mondta Jens Spahn a héten.
A háziorvosok elutasítják, hogy a jövőben a digitális oltási igazolványba is beregisztrálják az oltás beadását, mivel az nem orvosi dokumentum, hanem utazási, az orvosi praxisok pedig nem hivatalok.

A saját betegeik számára ezt vállalni fogják, abban az esetben, ha nem lesz túl bonyolult. Az egyesület elnöke elmondta, hogy ha kötelezni fogják őket erre, sok háziorvos kiszáll majd az oltási programból.

>>> Május 21-től Baden-Württembergben és Bajorországban is lehet prioritás nélkül a háziorvosnál oltatni

Az orvosok szövetsége legutoljára azért is panaszkodott, mert nem kapnak elég pénzt egy oltás után (20 Euro), de a rendszer bürokratikus.

Külön gond lesz majd, hogy sok orvos nyáron több hetes nyári szünetet vesz ki, és zárja be a praxisát.

464
Milyen vakcinát kérnél, ha lenne választási lehetőséged? - 2021. május 15
2420
Beoltatod megad? 2021. május 10.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.