Németország: az RKI-nál a két oltással rendelkezők már nem számítanak teljesen védettnek

Ki számít teljesen beoltottnak Németországban? Januártól ez megváltozott

Hétfőn a Robert Koch Intézet statisztikájában még több mint 60 millió ember számított teljesen beoltottnak. Kedden ők már csak alapimmunizáltnak számítanak. A hatóság tehát Lauterbach egészségügyi miniszter ajánlását követi.
A Robert Koch Intézet (RKI) váratlanul és figyelmeztetés nélkül módosított: kedd óta a kétszer beoltott személyeket nem mutatja teljesen beoltottnak egy táblázatban. Ehelyett alapimmunizáltnak tekintik őket.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a hétvégén azt mondta, hogy a teljes védőoltás három adagból áll. Az oltási kötelezettségnek is ezen kell alapulnia, mondta. Az RKI most ez alapján hajtott végre változtatást.

Hétfőig bezárólag az RKI „teljesen beoltott oltási arányról” számolt be a „legalább egyszer beoltott oltási arány” mellett az oltási arány monitorozásában. Most a megfelelő oszlop neve “oltási arány alapimmunizált“.

Az RKI korábbi adatai szerint ez a lakosság 72,8%-át, azaz 60,5 millió embert érintett.

Az RKI szerint ezek voltak azok, akik második oltást kaptak Biontech, Moderna, AstraZeneca vagy Novavax vakcinával, Janssen oltást vagy egy gyógyulás utáni oltást.
Az új definició szerint most a teljes oltással a német lakosság 47,6%, vagyis 39,5 millió ember rendelkezik.

Az emlékeztető oltásban részesülők azok, akik az alapimmunizálás befejezése után újabb oltást kaptak, vagyis megkapták a harmadik oltást. Hogy ki számít “geboostert-“-nek, az tartományonként változó, de alapjaiban megegyezik. Ez a 2G szabály miatt is érdekes.

Az intézet korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a bejelentési hiányok miatt a valós oltási arányok akár 5%-kal is magasabbak lehetnek a bejelentettnél.

Mennyi ideig érvényes a védettség Németországban?

Ki számít teljesen beoltottnak Németországban?

Az EU februártól rövidíti le az védettséget 9 hónapra, ill. a korona-igazolás időszakát, így Németországban az alábbiak lesznek február 1-jétől érvényesek:

  • a gyógyultsági státusz 3 hónapos,
  • a két oltással rendelkezők, alapimmunizáltak 9 hónapig, de 3 hónap után ajánlott a 3. oltás felvétele
  • Johnson és Johnson oltást felvevők 9 hónapig, 4 héttel utána ajánlott egy további mRNA oltás felvétele, majd 3 hónappal rá az emlékeztető oltás felvétele
  • Háromszor oltottaknál még nem tudni

Ausztriában csak 6 hónapig tart a két oltással rendelkezők oltási igazolásának érvényessége februártól.
Azok a személyek, akiket csak egyszer oltottak be a Johnson & Johnson vakcinával, legkésőbb februártól már nem tekinthetők teljes körűen beoltottnak. Szükségük van egy második adag oltásra, hogy jogilag teljesen beoltottnak minősüljenek. Vannak tartományok, pl. Bajorország, ahol ez már azonnaltól érvényes.

A digitális oltási tanúsítványnak – például a CovPass alkalmazásban – is van egy eredetileg beépített lejárati ideje, amely pontosan 12 hónappal a második oltási adag után következik be. A Robert Koch Intézet (RKI) szerint azonban ez egy technikai lejárati idő, ami nem jelenti azt, hogy már nincs oltásvédelem.

Az intézet szerint az érintetteknek ekkor már csak új digitális igazolásra van szükségük.

Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a járvány február közepén éri el a tetőfokát, az általános kötelező oltás pedig legkésőbb április-májusban kerülne bevezetésre, ezt viszont komoly vita övezi jelenleg.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.