Németország: a kereskedelmi szövetség március 8-i nyitást követel – sokan perelnek

Nyitást követelnek az üzletek

A német kereskedők, boltok és a divatüzletek be akarják szüntetni az üzletek bezárását, ezért a német bíróságok felé jelenleg több peres eljárás is indult.

A Media Markt / Saturn Nordrhein-Westfalen-ben (Münster) már benyújtotta a sürgősségi keresetet a felső közigazgatási bírósághoz, és ezt minden tartományban meg fogja tenni.





Németországban a kereskedők már több, mint két hónapja be vannak zárva úgy, hogy az üzletek bizonyíthatóan nem járványügyi gócpontok.

Csoportos pert indít a Media Markt / Saturn, Obi, Peek & Cloppenburg és a Breuninger.

Cél a lezárások azonnali feloldása, mivel a lezárások nem arányosak és egyenlőtlen helyzetet teremtenek az élelmiszer-kereskedelemmel szemben.





Alternatív megoldásként kártérítésre tartanak igényt, mivel minden egyes nap zárva tartás nagy veszteséget jelent az üzleteknek.

Az ügyben az Unitex beszerzők egyesülete és a Nieding+Barth ügyvédi iroda segédkezik, mellettük több, mint 300 kiskereskedő követel csoportos kártérítést.

Számos csőd fenyegeti az ágazatot, így a lezárás elleni küzdelemben a kereskedők közelebb kerültek egymáshoz.

Az üzleteknek nyitási alternatívára van szükségük, a nyitást egybe kell kötni a lakosság védelmével.





Ausztriában az üzletek úgy nyitottak meg, hogy a járványügyi számok magasabbak voltak és azóta sem történt robbanásszerű növekedés, mondta egy képviselő.

Az új szövetség a kereskedelemben máshol is megfigyelhető. Bevásárló-központok üzemeltetői és divattervezők közösen követelik a mielőbbi nyitást.

Heinrich Deichmann, a legnagyobb német cipőkereskedő cég a Deichmann tulajdonosa arra figyelmeztetett, hogy egyre több kereskedő áll közel a végleges bezáráshoz és a beosztottjainak elbocsátásához, de a belvárosi élet is veszélyeztetve van.





Az S. Oliver ruhagyártó cég vezetője Claus-Dietrich Lahrs is azt szorgalmazza, hogy az egészség védelmében a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni, ami a gazdaságot sem károsítja.

“A járvánnyal együtt kell élnünk. Az idő sürget. Abból indulunk ki, hogy március 8-án megnyithatunk, tovább nem lehet halogatni, máskülönben üzleteket kell feladnunk a városban és embereket elbocsátanunk.”

– mondta Claus-Dietrich Lahrs.




A kereskedelmi szövetség is nyitást követel

Március 8-i nyitást követel a kereskedelmi szövetség is. Az éttermek pedig egy segélykiáltó levélben csatlakoznak a kereskedőkhöz, több, mint 100 étteremmel.

A 35-ös értékhez kötni a nyitást (nyitási opció akkor lehetséges, ha az új fertőzöttek száma 35 / 100.000 lakos / 7 nap érték alá esik) nem tartják kivitelezhetőnek és más megoldást követelnek a következő tartományi vezetők ülésén, ami március 3-án lesz.

Növekvő járványügyi számoknál szigorúbb higiéniai intézkedést kell bevezetni, pl., hogy kevesebb vevőt engednek be az üzletekbe.





A bezárás által legalább 50.000 kereskedő került egzisztenciális veszélybe és 250.000 beosztott, írja a német ntv. Ennek egyik fő oka, hogy a segélyek az állami bürokrácia miatt nem érkeznek meg időben.

A legnagyobb német könyvesbolt a Thalia vezetője, Michael Busch elmondta:

“Nincs érv az üzletek nyitása ellen, mivel nem járványügyi gócpontok. Ezt bizonyítják minden nap az élelmiszerüzletek.”

Az Ernsting’s family textil kereskedő vezetője Timm Homann azt mondta, hogy meg kell állítani ezt a politikai ámokfutást.





De a gasztronómiában is nő a türelmetlenség. A politika Németországban csődöt mondott a segélyek kifizetésével, és a vállalkozókat ezzel a csőd szélére sodorta.

A levél aláírói között szerepel többek között a L’Osteria vezetője Mirko Silz, a Block-House vezetője Stephan von Bülow, a Nordsee vezetője Carsten Horn és a TV-Koch Tim Mälzer.

Forrás Photo by Jozsef Hocza on Unsplash


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.