Németország azonnaltól fokozza a határellenőrzést a cseh és lengyel határokon

Nancy Faeser német belügyminiszter a hét elején állandó, helyhez kötött határellenőrzéseket jelentett be a cseh és a lengyel határokon. A fix határellenőrzés helyett azonban rugalmas határellenőrzést vezetnek be.
Az embercsempészek és az illegális migráció visszaszorítása érdekében a Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal közös határokon fokozott ellenőrzéseket fognak végezni. De milyen formában? A héten a Belügyminisztérium különböző nyilatkozatokat adott ki az ügyben. A helyhez kötött határellenőrzések helyett kiterjesztett, rugalmas ellenőrzés lesz a cseh és a lengyel határon. Ezt Nancy Faeser német belügyminiszter jelentette be.

A szövetségi rendőrség azonnaltól megerősíti a határellenőrzést a cseh és a lengyel csempészeti útvonalakon, ezzel megerősítve a már létező szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a határvonalnál.

Igyekeznek ügyelni arra, hogy a határ közelében dolgozókat, ingázókat és a teherforgalmat kevésbé zavarják ezzel, mondta az SPD politikusa.

Egyelőre nem lesz helyhez kötött határellenőrzés

Habár Markus Söder pártja azt követeli, hogy a kritikus határpontokon helyezzen el Németország egy állandó határellenőrzési pontot, egyelőre ezt nem vezetik be.
Hétfőn a minisztérium szóvivője bejelentette, hogy a lengyel és a cseh féllel folytatott megbeszélések alkalmával beszélnek erről, illetve a közös határellenőrzésről mindkét oldalon.
A német rendőrségi szakszervezet azonban ezt nem tartotta hatékony megoldásnak, ugyanis az embercsempészek ilyenkor egyszerűen kikerülik őket.

A tájékoztatás szerint a Faeser által most megrendelt ellenőrzéseket térben és időben rugalmasan, az aktuális helyzettől függően hajtják végre. A cél az, hogy maximális nyomást gyakoroljanak az embercsempészekre, valamint hogy megvédjék azokat az embereket, akiket így víz és levegő nélkül rossz körülmények között csempésznek át a határokon.

Mindenképpen meg kell állítanunk a csempészek kegyetlen üzletét, mert a maximális haszon érdekében emberek életét teszik kockára.

– mondta az SPD politikusa.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy jelenleg mintegy minden negyedik harmadik országbeli állampolgár Németországba való illegális belépése csempészet útján történik. Ez több mint 20 300 ember volt ebben az évben augusztus végéig. A legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Törökországból és Irakból érkeztek.

A pénzügyminiszter támogatja

További ellenőrzéseket a német vámhatóság is végez akár 500 tiszttel. Ezt a vámügyekért felelős német pénzügyminiszter, Christian Lindner jelentette be a Bundestagban.
2015 után Németország részben elvesztette az irányítást az országba való belépések felett. Ez a helyzet nem maradhat tovább így.

– ismerte el az FDP politikusa.

A helyhez kötött határellenőrzésekkel ellentétben az új ellenőrzések bevezetését nem kell az EU Bizottságától kérvényezni.

– mondta Faeser. Ezt azonban a jövőben nem zárta ki, ha a helyzet úgy kívánja.

Bajorországban 2015 ősze óta állandó ellenőrzések vannak. Ezeket az ideiglenes ellenőrzéseket rendszeresen jelenteni kell az EU Bizottságnak. Aki azonban a határon menedékjogot kér, azt rendszerint nem lehet azonnal visszautasítani, még a helyi fix-pontos határellenőrzés során sem.

Ezért Marco Buschmann német igazságügyi miniszter gyors intézkedést kér ilyen esetekre. Azokat az embereket, akik nem humanitárius okokból jönnek ide, és nincs kilátásuk arra, hogy maradjanak, gyorsabban ki kell toloncolni.

Amellett szólt, hogy a menedékjogi eljárásokat harmadik országokban kellene lefolytatni. A kormánynak azonban még nincs ilyen terve és eddig egyetlen Európai Unión kívüli ország sem kínálta fel a lehetőséget, hogy a menedékkérők az ő országukban megvárhatnák eljárásuk befejezését, írja a Tagesschau.

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.