Németország beismeri az oltási problémákat

Nemetországi oltás helyzet

Oltás nincs, a gyártókkal viták vannak: A német egészségügyi miniszter Jens Spahn megérti az emberek frusztrációját. Az RKI (Robert Koch Institut) elnöke pedig aggódik.

Az oltás megkezdése Németországban nehézkesen indult. Kevesebb vakcina állt rendelkezésre, mint ahogy arra az EU rendelésekből lehetett számítani és sok helyen nem voltak elérhetőek a megadott forróvonalak oltási időpont egyeztetésére.

A tartományok azonban nagy előrelépéseket tettek a “különösen sérülékeny” csoportok beoltásával.

Jens Spahn elmondta, hogy megérti a türelmetlenséget, de továbbra is kemény hetekre kell felkészülnünk a túl kevés oltás miatt.

Üdvözölte az AstraZeneca oltóanyag, mint harmadik vakcina lehetőség elérhetőségét az EU-ban.

A második negyedévben előreláthatólag még két másik oltóanyag jóváhagyása várható. Az EU fölvette a kapcsolatot Oroszországgal is.

A cél továbbra is, hogy nyáron Németországban mindenki hozzájuthasson a vakcinához.

A tartományoknak idáig több, mint 3,5 millió vakcinát küldtek ki, ebből 2,2 milliót felhasználtak. A cél, hogy az idősek otthonában lakókat február közepéig beoltsák. Idáig 560.000 idősotthonban élőt oltottak be.
Az RKI elnöke aggódik a vírus mutáció miatt

Lothar Wieler elutasít minden enyhítésre utaló kezdeményezést.

“Jó úton haladunk és ezen az úton kell kitartóan maradnunk.”

A járványügyi számok csökkentek, de csak azokban a tartományokban, ahol nagyon magasak voltak a számok, mint pl. Thüringen, Sachsen-Anhalt, Brandenburg és Sachsen tartományokban. A többi tartományban maradtak az eddigi számok, sőt, van ahol még nőttek is.

Különösen aggódik az új, jobban fertőző vírus mutáns miatt.

“Egyre több eset derül ki és egyre több kitörés van az új vírus mutánssal.”

Hogy mennyivel veszélyesebbek ill., hogy azok, akik már korábban megfertőződtek a koronavírussal, immúnisake az új variánsra, még nem ismert, jelenleg nemzetközileg kutatják.

Wieler arra figyelmeztetett, hogy az új vírus variáns elterjedése a járványügyi helyzetet jelentősen súlyosbítaná.
Ne higgyünk a hamis híreknek

“Az intenzív osztályok továbbra is le vannak terhelve. Egy újabb megnövekedett megbetegedési hullámot nem bírna el.”

– mondta az RKI elnöke.

Jelenleg 238.000 aktív Covid-19 eset ismert. Az új vírus variáns felkutatására a laboratóriumok még hatékonyabban dolgoznak.

A Paul-Ehrlich-Institut elnöke, aki a vakcinák németországi jóváhagyásáért felelős, figyelmeztetett a hamis hírek terjedése miatt, melyben az oltás különböző súlyos mellékhatásairól van szó, ill., hogy genetikai változást okozhatnak a szervezetben. Erre Klaus Cichutek azt mondta, mind hülyeség.

Az RKI vezetője megkért mindenkit, hogy hordják a maszkot, valamint arra, hogy ha valaki oltási ajánlatot kap, mindenképpen oltassa be magát.

A sajtótájékoztatón elmondta, hogy minél több ember lesz beoltva, annál több vírus variáns fog megjelenni.

Videó a sajtótájékoztatóról. Sajnálatos, hogy az utóbbi időben az újságírók kérdéseit nem lehet az élő közvetítésekben hallani.

www.t-online.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.