Németország: bizonytalan nyár, lassú oltási ütemezés, a beoltottak előnyökhöz jutnak

Németországban konferenciát tartottak az oltási ütemezésről és a beoltottak kiváltságáról

Hétfőn tartott Merkel sajtótájékoztatót a tartományi vezetők konferenciája után. Elmondta, hogy júniusban oldják fel az oltási priorizálást, vagyis utána juthat bárki hozzá a vakcinához, ill. foglalhat időpontot. A beoltottak és a gyógyultak engedményeket kapnak Németországban.

Legkésőbb júniusra tervezik, hogy bárki oltási időpontot tud majd foglalni. A munkahelyi orvosokat is ekkor vonnák be az oltásokba, de Merkel szerint minden a vakcinák szállításától függ. A vakcinákból még mindig hiány van, de egyre gyorsabb ütemezésre lehet számítani.

A legtöbb tartományban már beoltották az első csoportba tartozókat, vagyis a 80 év felettieket, az idősotthonok, kórházak dolgozóit, és a második csoportba tartozókat, a 70 év felettieket, az óvónőket és az általános iskolai tanárokat. A harmadik csoportot májusban kezdik el beoltani, vagyis a 60 év felettieket, a súlyos betegeket, és a bizonyos munkacsoportba tartozókat, főleg azokat, akik nem tudnak home-office-ban dolgozni, pl. az élelmiszer üzletben dolgozók, buszsofőrök, tanárok.

Németországban egyelőre a lakosság csupán 7%-a kapta meg a második oltást (közel 6 millióan), 23% az elsőt, (19,5 millióan), gyógyultak 2,9 millióan vannak az RKI szerint. Merkel elmondta, hogy amikor a lakosság 50%-a lesz beoltva, még akkor is tartani kell attól, hogy az egészségügy túl lesz terhelve.

Merkel megerősítette, amit már korábban is mondott, hogy nyár végére mindenki hozzájuthat a vakcinához, aki akar. A háziorvosok is egyre inkább be lesznek vonva az oltásba.

A Sputnik V vakcinával kapcsolatosan még mindig bizonytalanok a kilátások Németországban, a jóváhagyáshoz még mindig hiányoznak dokumentumok. Hogy az orosz vagy kínai vakcinával beoltottakat elismerik-e Németországban, erről jelenleg nemzetközi tárgyalás folyik. Számít az EMA és a WHO álláspontja is ebben az esetben, mondta Merkel.
A beoltottak megkülönböztetése

A megbeszélésen szó volt arról is, hogy Németországban a beoltottak előnyökben részesülhetnek, egyelőre pl. az üzletekben, fodrászatnál nem kell negatív tesztet felmutatniuk. De a beutazásnál is feloldják számukra a kötelező karantént, erről külön rendeletet hoznak majd. Erről már több tartomány is rendelkezett, de csak az EU által jóváhagyott vakcinával beoltottaknál fogadják el. További konkrétumok az előjogokkal kapcsolatban május végén várhatóak.

Merkel a Robert Koch Institut-ra hivatkozott, miszerint a német egészségügyi intézmény nemrég megállapította, hogy a második oltás megkapása után 14 nappal már nem áll fenn jelentősebb fertőzési veszély, a gyógyultak pedig csak akkor állíthatók egy szintre a beoltottakkal, ha a megbetegedés 6 hónapon belül volt, vagy megkapták a vakcina első adagját és eltelt 14 nap.

A digitális oltási igazolványon az EU-s megegyezés szerint még dolgoznak, május végén, június elején áll majd rendelkezésre.

A hétköznapokban ez úgy fog majd kinézni, hogy ott, ahol egy negatív teszt lesz kötelező, a beoltottaknak és a gyógyultaknak nem kell negatív teszttel rendelkezniük, mondta Merkel. Az ehhez szükséges rendeletet a járványügyi törvényben fog szerepelni.

Markus Söder szerint abszurd lenne, hogy miután a Robert Koch Institut elmondta, hogy a beoltottak magas fokon védettek, de mégsem juthatnának előnyökhöz a nem beoltottakkal szemben. És természetesen ez egy ösztönzés is lehet, hogy megéri beoltatni magunkat, mondta Söder.

A nyárról visszafogottan nyilatkozott Merkel

Az egészségügyben lévő túlterheltség még nem javult, ezért jelenleg további pár hét lezárásra kell számítani, mondta Merkel. A nyári időszakkal kapcsolatos kérdésre, hogy a hotelek mikkor nyithatnak meg, Merkel azt válaszolta, hogy ezt ma még nem tudja megválaszolni. Reményei szerint június hónap folyamán a fertőzöttségi számok jelentősen csökkenni fognak és az oltások is jól haladnak majd.

A hétfői sajtótájékoztató

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.