Németország csalódott – az UEFA nem engedélyezi a szivárvány színt a müncheni stadionban

nem lesz kivilágítva az allianz arena

Egész Németországban napok óta fő téma, hogy München városa az Alianz stadiont Münchenben ki akarja világítani szerdán, a magyar-német meccs idején szivárvány színnel, ezáltal is tiltakozva a magyarországi állítólagos homofóbia ellen. Ezt a mai napon az UEFA nem engedélyezte, miszerint politika mentes szervezet. Németország eközben már tervezi, hogy más stadionokat világít így ki.




A szivárványszínű kivilágítása a müncheni stadionnak a magyar meccs idején a német médiákban teljesen különböző indoklásokkal lett volna, többek között az emberi jogokért, a homofóbia ellen, a magyar törvény ellen, szolidaritásból. Csak néhány ok a sok közül, melyeket az utóbbi napokban a német sajtó oldalain lehetett olvasni.

Egész Németországot megosztotta a kérdés, mert habár sokan támogatták, sokan el is ítélték az ötletet azzal, hogy a sportnak semmi köze a politikához, és Németországnak semmi köze a magyarországi törvényekhez.

Miután az UEFA is felismerte ezt és úgy döntött, hogy ezt nem engedi, a németországi média, sok ember és politikusok, teljesen értetlenül állnak a dolog előtt, és már most jelennek meg a Facebookon hatalmas szivárvány színű zászlók és fotók demonstrálva az UEFA döntése elleni tiltakozást.




A Tegeschau ma arról írt, hogy a reakciók az UEFA döntésére a csalódástól a kritikáig terjednek.

A müncheni EM-stadion nem fog szivárványszínekben ragyogni a tolerancia és az egyenlőség jeleként a németországi labdarúgó-válogatott Magyarország elleni szerdai csoportdöntőjén. Az Európai Labdarúgó Unió (UEFA) elutasította Dieter Reiter (SPD) müncheni főpolgármester ezen kérését.

Az UEFA “egy politika és vallásmentes szervezet” – magyarázták. Tekintettel e konkrét kérelemre – a magyar parlament döntését célzó üzenetre és annak politikai összefüggéseire – az UEFA-nak el kell utasítania ezt a kérést – mondta az irányító testület. Az aréna ezért az UEFA és a résztvevő nemzetek színeiben fog ragyogni a terveknek megfelelően.

Bajorország miniszterelnöke sajnálja a döntést

Markus Söder sajnálatát fejezte ki az UEFA döntése miatt.

Sajnálatos, hogy a müncheni aréna nem világíthat szivárvány színekben. Fel kell hívnunk a figyelmet a kirekesztettség és a diszkrimináció ellen.

írta Twitteren.




Alexander Dobrindt a CSU tartományi vezetője megdöbbentőnek tartotta, hogy Németországban az AFD jobboldali párt tagja milyen kijelentéseket tett egy másik szivárvány színnel kapcsolatos ügyben. Ezért is jó döntés lett volna szerinte a szivárvány szín, amely egy üzenet lett volna az AFD részére is.

Az AFD korábban kritizálta a német kapus által viselt szivárvány színű karszalagot, melyet az UEFA szintén kivizsgált pár napja.

A német antidiszkriminációs szervezet vezetője Bernhard Franke úgy nyilatkozott, hogy az egyenlő bánásmód és a szexuális és nemi változatosság univerzális értékek, melyek mellett az UEFA  is elkötelezte magát. Ezért számára ez a döntés érthetetlen.

A Tageschau szerint Magyarország bosszúsan reagált a müncheni döntésre és Szijjártó azt nyilatkozta, hogy „Rendkívül káros és veszélyes a sportot a politikával keverni. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy rossz ötlet, és ezt főleg a németek tudják a legjobban”.

A szivárvány az ellen lett volna egy üzenet, hogy Magyarországban nemrégen egy olyan törvényt hoztak, mely szerint a fiatalok felvilágosítását korlátozzák a homoszexualitás és transzexualitás terén. Ez Michael Roth szerint sérti az európai értékeket. Az EU nem csak egy közös gazdasági piac vagy egy pénzügyi közösség, hanem a közös értékek közössége is, ahol nem lehet kétség afelől, hogy a kisebbséget, vagy a szexuális kisebbséget tisztelettel kell kezelni, idézte a Tageschau Roth szavait.




A stadionok üzemeltetői üzenetet akarnak megfogalmazni

Közben már más stadionüzemeltetők is jelezték, hogy példát akarnak mutatni. A Frankfurt am Main és Köln futballarénáinak fényesen kell ragyogniuk szerdán a német csapat müncheni és magyarországi Eb-mérkőzésén.

“Ha szerdán nem engedik a müncheni stadiont szivárvány színben világítani, akkor más német stadionoknak kell szivárvány színbe borulniuk” tweetelt az Eintracht Frankfurt igazgatóságának szóvivője, Axel Hellmann.

A klubfőnök bejelentette:

A Deutsche Bank Park bekapcsolja a szivárvány színt a Magyarország elleni játék idejére. A Waldstadion továbbra is színes marad.

Hasonlót terveznek a kölni Bundesliga stadionra – erősítette meg a kölni sportlétesítmények szóvivője a WDR-nek.

Van aki provokációnak tartotta az ötletet, de a német baloldali és konzervatív politika egyértelműen kiállt mellette. Az emberek vegyesen reagáltak.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.