Németország csalódott – az UEFA nem engedélyezi a szivárvány színt a müncheni stadionban

nem lesz kivilágítva az allianz arena

Egész Németországban napok óta fő téma, hogy München városa az Alianz stadiont Münchenben ki akarja világítani szerdán, a magyar-német meccs idején szivárvány színnel, ezáltal is tiltakozva a magyarországi állítólagos homofóbia ellen. Ezt a mai napon az UEFA nem engedélyezte, miszerint politika mentes szervezet. Németország eközben már tervezi, hogy más stadionokat világít így ki.
A szivárványszínű kivilágítása a müncheni stadionnak a magyar meccs idején a német médiákban teljesen különböző indoklásokkal lett volna, többek között az emberi jogokért, a homofóbia ellen, a magyar törvény ellen, szolidaritásból. Csak néhány ok a sok közül, melyeket az utóbbi napokban a német sajtó oldalain lehetett olvasni.

Egész Németországot megosztotta a kérdés, mert habár sokan támogatták, sokan el is ítélték az ötletet azzal, hogy a sportnak semmi köze a politikához, és Németországnak semmi köze a magyarországi törvényekhez.

Miután az UEFA is felismerte ezt és úgy döntött, hogy ezt nem engedi, a németországi média, sok ember és politikusok, teljesen értetlenül állnak a dolog előtt, és már most jelennek meg a Facebookon hatalmas szivárvány színű zászlók és fotók demonstrálva az UEFA döntése elleni tiltakozást.
A Tegeschau ma arról írt, hogy a reakciók az UEFA döntésére a csalódástól a kritikáig terjednek.

A müncheni EM-stadion nem fog szivárványszínekben ragyogni a tolerancia és az egyenlőség jeleként a németországi labdarúgó-válogatott Magyarország elleni szerdai csoportdöntőjén. Az Európai Labdarúgó Unió (UEFA) elutasította Dieter Reiter (SPD) müncheni főpolgármester ezen kérését.

Az UEFA “egy politika és vallásmentes szervezet” – magyarázták. Tekintettel e konkrét kérelemre – a magyar parlament döntését célzó üzenetre és annak politikai összefüggéseire – az UEFA-nak el kell utasítania ezt a kérést – mondta az irányító testület. Az aréna ezért az UEFA és a résztvevő nemzetek színeiben fog ragyogni a terveknek megfelelően.

Bajorország miniszterelnöke sajnálja a döntést

Markus Söder sajnálatát fejezte ki az UEFA döntése miatt.

Sajnálatos, hogy a müncheni aréna nem világíthat szivárvány színekben. Fel kell hívnunk a figyelmet a kirekesztettség és a diszkrimináció ellen.

írta Twitteren.
Alexander Dobrindt a CSU tartományi vezetője megdöbbentőnek tartotta, hogy Németországban az AFD jobboldali párt tagja milyen kijelentéseket tett egy másik szivárvány színnel kapcsolatos ügyben. Ezért is jó döntés lett volna szerinte a szivárvány szín, amely egy üzenet lett volna az AFD részére is.

Az AFD korábban kritizálta a német kapus által viselt szivárvány színű karszalagot, melyet az UEFA szintén kivizsgált pár napja.

A német antidiszkriminációs szervezet vezetője Bernhard Franke úgy nyilatkozott, hogy az egyenlő bánásmód és a szexuális és nemi változatosság univerzális értékek, melyek mellett az UEFA  is elkötelezte magát. Ezért számára ez a döntés érthetetlen.

A Tageschau szerint Magyarország bosszúsan reagált a müncheni döntésre és Szijjártó azt nyilatkozta, hogy „Rendkívül káros és veszélyes a sportot a politikával keverni. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy rossz ötlet, és ezt főleg a németek tudják a legjobban”.

A szivárvány az ellen lett volna egy üzenet, hogy Magyarországban nemrégen egy olyan törvényt hoztak, mely szerint a fiatalok felvilágosítását korlátozzák a homoszexualitás és transzexualitás terén. Ez Michael Roth szerint sérti az európai értékeket. Az EU nem csak egy közös gazdasági piac vagy egy pénzügyi közösség, hanem a közös értékek közössége is, ahol nem lehet kétség afelől, hogy a kisebbséget, vagy a szexuális kisebbséget tisztelettel kell kezelni, idézte a Tageschau Roth szavait.
A stadionok üzemeltetői üzenetet akarnak megfogalmazni

Közben már más stadionüzemeltetők is jelezték, hogy példát akarnak mutatni. A Frankfurt am Main és Köln futballarénáinak fényesen kell ragyogniuk szerdán a német csapat müncheni és magyarországi Eb-mérkőzésén.

“Ha szerdán nem engedik a müncheni stadiont szivárvány színben világítani, akkor más német stadionoknak kell szivárvány színbe borulniuk” tweetelt az Eintracht Frankfurt igazgatóságának szóvivője, Axel Hellmann.

A klubfőnök bejelentette:

A Deutsche Bank Park bekapcsolja a szivárvány színt a Magyarország elleni játék idejére. A Waldstadion továbbra is színes marad.

Hasonlót terveznek a kölni Bundesliga stadionra – erősítette meg a kölni sportlétesítmények szóvivője a WDR-nek.

Van aki provokációnak tartotta az ötletet, de a német baloldali és konzervatív politika egyértelműen kiállt mellette. Az emberek vegyesen reagáltak.

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang
Tilos lesz 2021. január 1-től Németországban a terhesség alatti ultrahang vizsgálat, amely orvosilag ...
Elolvasom

Ingatlanvásárlás Németországban

Ingatlanvásárlás Németországban
Hogyan vásárolj ingatlant Németországban? Hogyan vegyél fel lakáshitelt Németországban?
Elolvasom

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben - nehéz a kitoloncolás
Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma ...
Elolvasom

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal
Ho … Ho … Ho… Ötisheimi Horgásztó! Sokan úgy neveznek minket, hogy egy ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom

A kedvenc német ételem és receptje – blog

A kedvenc német ételem és receptje - blog
Mi a kedvenc ételem? Tette fel a kérdést egy ismerősöm. Talán a döner, ...
Elolvasom

A német iskolarendszer

A német iskolarendszer
A németországi iskolarendszer más, mint Magyarországon. De Németországon belül is vannak tartományonként némi ...
Elolvasom

A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban I.

A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban I.
2020.03.25 A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban Otthon maradhatok? Akkor ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.