Németország: Csődöt jelentett a WC-papírgyártó Hakle és a Görtz cipőgyártó is

Csődöt jelentett a Hakle WC papír gyártó cég

A düsseldorfi Hakle GmbH, Németország egyik legrégibb WC-papírgyártó cége csődvédelem alá került, egy napra rá a hamburgi cipőgyártó Görtz is.
A Hakle céget 1928-ban alapították Ludwigsburgban (Baden-Württemberg), és Németországban az egyik első WC -papír gyár volt. Ezt a márkát mindenki ismeri, amely most az energiaválság egyik első áldozatává vált.

A csőd oka a meredeken emelkedő energia-és beszerzési árak, valamint a szállítmányozási árak is. A papírgyártóknak általában sok energiára van szükségük. A WC-papírgyártóknak még többre, egy speciális szárítási folyamat miatt.

Az ukrán háború miatt megnövekedett nyersanyag és energiaárakat már nem tudták a vásárlókra továbbterhelni, mondta a cég szóvivője.

A 2020-as pénzügyi évben a Hakle GmbH még jól teljesített, körülbelül 650 000 Euró éves többletet jelentett a német közlönyben közzétett éves pénzügyi kimutatások alapján, közel 80 millió Euró forgalommal.
A gyártás egyelőre folytatódik

A düsseldorfi kerületi bíróság szerint a közepes méretű társaság fizetésképtelenséget jelentett saját felelősségre. Ez azt jelenti, hogy továbbra is nagyrészt önállóan cselekedhetnek a cégben.

A csődeljárás során a gyártás folytatódik. Fontos, hogy a telephely és annak 220 munkahelye fennmaradjon. Biztosak vagyunk abban, hogy az új felállás ebben a történelmi szintű energiaválságban sikeres lesz.

mondta Volker Jung ügyvezető igazgató.

A munkások bérét 2022 novemberéig a munkaügyi hivatal biztosítja, mondta Jung. A vállalat fontos ügyfelei és partnerei már jelezték támogatásukat, ami egy pozitív jel a cégnek. Reményeik szerint lesz aki megvásárolja a társaságot és közösen tovább tudják vinni.

Noha a 220 alkalmazott tudta, hogy a vállalat rosszul teljesít, a csőd meglepetés volt, mondta Beck.
A Görtz is fizetésképtelen lett

A hamburgi cipőkereskedő cég Görtz is szanálási eljárást jelentett. A Ludwig Görtz GmbH anyavállalat csődvédelmet kért kedden. Két leányvállalata esetében fizetésképtelenségi eljárást kértek, hasonlóan mint a Hakle.

A hamburgi központ és a két központi raktár, valamint az üzletek továbbra is korlátozások nélkül működnek.
Novemberig a körülbelül 1 800 alkalmazottjának fizetését a munkaügyi hivatal biztosítja, decembertől a fizetést a cég ismét saját erőforrásból szeretné kifizetni.

A válság oka az ukrajnai háboró által okozott infláció és növekvő energiaárak, melyek az utcai és az online üzletekben is hatalmas vásárlási visszaesést okoztak.
Az anyavállalatok a Görtz Retail GmbH és a Görtz Logistik GmbH is érintettek. A cégnek Németországban és Ausztriában összesen 160 üzlete van.

A szanálási eljárás folyamán a céget újra akarják szervezni a következő 3 hónapban, melyet ha a hitelezők és a bíróság elfogad, akkor a működésük tovább folytatódhat.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.