Németország: Delta variáns – jöhet a szigorúbb határellenőrzés?

Ismét jöhet a tesztelés Németország határain beutazáskor

Kezdődik a nyaralási szezon, ugyanakkor Európa több helyein terjed a delta vírusvariáns. A vírusmutáció terjedésének megakadályozása érdekében több politikus is egyre inkább azt szorgalmazza, hogy a beutazáskor ismét vezessék be a teszt-és karanténkötelezettséget.




Portugáliából éppen menekülnek a német nyaralók vissza Németországba, mivel június 29-től az ország felkerül a vírusvariánssal magasan fertőzött területek közé.

A Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben egyre több ország vezet be szigorú szabályokat, Németországban az innen érkezők fix 2 hetes karanténnal számolhatnak. Merkel azt szeretné, ha Németország betiltaná az innen érkezőknek a beutazását, még ha beoltott is valaki, és a többi EU-s országot is erre bátorítja.

Németország retteg a delta vírusmutánstól (indiai), és attól tart, hogy majd a nyaralások megindulásával kerül be igazán az országba.

Ezért több tartomány miniszterelnöke is azt szeretné, ha a beutazást ismét szigorítanák Németországban. Markus Söder a mai oltási konferencia után elmondta, hogy egyelőre a maradnak a szúrópróbaszerű ellenőrzések az utakon.

Jelenleg a repülőn érkezőknek minden országból kötelező az antigén negatív teszt felmutatása.

Friss hír, hogy a német belügyminiszter nem lát egyelőre nyomós okot arra, hogy megváltoztassák a német beutazási szabályokat, de Merkel sem támogatja a határok lezárását a delta vírus variáns miatt, úgy, mint ahogyan 2020-ban volt.




Tervek a szigorításról

A teszt-és karanténkötelezettség ismételt bevezetését szeretné több tartományi vezető, főleg a rizikó területről érkezőknél. Jelenleg elég egy negatív antigén teszt bemutatása.

Az elképzelések szerint a rizikóterületről érkezőknek ismét be kellene vezetni a minimum 5 napos karanténkötelezettséget, melyet csak a PCR teszttel lehetne feloldani.

Tesztállomások a határokon?

Egy politikus tanácsa szerint a határokra tesztállomásokat kellene elhelyezni, ahol konzekvensen ellenőriznék a beutazókat.

A bajor egészségügyi miniszter Klaus Holetschek vasárnap azt nyilatkozta egy német lapnak, hogy szeretné a nyaralásból visszatérőket a határokon szigorúan ellenőrizni, rendelkeznek-e negatív teszttel vagy oltási bizonyítvánnyal.

Karl Lauterbach, Németország egyik fő egészségügyi szakértője is ezt támogatja, vagyis, hogy a karanténkötelezettség ismét legyen bevezetve a rizikó területről érkezőknél. Felvetette annak a lehetőségét is, hogy a pályaudvarokon kellene ellenőrizni.

Markus Söder elmondta, hogy Németországnak át kell gondolnia, milyen okos megoldást lehetne kitalálni a beutazóknak anélkül, hogy ez nagyobb torlódást okozna az utakon.




Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.